В кризата държавата иска да прибере по-голям авансов данък печалба

Business Here
Споделете тази статия с вашите приятели!
()
данъци

Бизнесът въстана срещу готвените промени в Закона за корпоративното облагане

Baner

Декларирането и плащането на част от данъците тази година ще бъде отложено във времето заради коронавируса, но една данъчна промяна в спасителния пакет, който се обсъжда в момента в Народното събрание, предизвика бурно недоволство от страна на бизнеса.

Първо, форумите на счетоводителната гилдия загряха от възмущение заради готвените промени в режима за определяне и внасяне на авансовите вноски за данъка върху печалбата за 2020 г. Остро реагираха и работодателските организации БСК и АИКБ. С промяната държавата иска да си гарантира, че до 30 юни в бюджета ще влязат достатъчно средства от авансово облагане, независимо че за много фирми годината се очертава да е губеща. 

„Практически промяната в авансовите вноски върху данък печалба е натоварване за фирмите в момент, в който другите европейски държави предвиждат мерки за облекчаване на бизнеса предвид COVID-19“, коментира Катя Крънчева от платформата за данъци и счетоводство КиК Инфо.

Промените са предложени от депутати от ГЕРБ, начело с Менда Стоянова. Те засягат фирмите с обороти над 3 млн. лв., които правят авансови вноски на данък печалба всеки месеци, и фирмите с обороти между 300 000 лв. и 3 млн. лв., които плащат авансово на тримесечие.

Business Here

До момента предприятията сами определят авансовите си вноски за данъка на база на прогнозната си печалба за годината. Масова практика бе фирмите да прогнозират нулева печалба и така през по-голямата част от годината да не плащат налог в аванс. Едва през последния месец се плащаше авансовия данък, който по закон трябва да е поне 75% от очакваната печалба.

Сега се предлага авансовите вноски за корпоративен данък за първите шест месеца от 2020 г.  да бъдат изчислени на база на 1/2 от печалбата за 2018 година, която бе доста успешна година с отчетен висок икономически ръст. Едва през втората половина на годината на фирмите се разрешава да правят авансови вноски на базата на прогнозната за 2020 г. печалба.

„Това със сигурност ще означава надвнасяне на данък при ситуация на загуби, фалити и борба за оцеляване, при ситуация в която работодатели ще се чудят откъде да намират средства за плащане на заплати и осигуровки“, посочва Крънчева.

Отделно много фирми са били на печалба през 2018 г., но са прекъснали дейност, а сега дори и те трябва да плащат данък през първата половина на годината. „Не е нормално такива фирми да са задължени да внасят авансово данък върху несъществуващи печалби за 2020 г., нито сега е моментът този режим да бъде променян“, недоволстват счетоводители.

Заради затрудненията на фирмите в условията на коронависура, счетоводната гилдия поиска един месец отсрочка за подаване на годишната данъчна декларация и плащането на данък печалба, което трябваше да стане до 31 март. С промените този срок ще се удължи чак до 30 май.

„По-добре да беше останал старият срок,  но да не искат по-високи авансови вноски“, коментират недоволни счетоводители в социалните мрежи. „Дават ни облекчение да платим данъка за довнасяне за 2019 г. по-късно, за да ни вземат повече авансово за тази годинал Това не е подкрепа по време на пандемия, а обратното – това е бреме“, посочват други.
„Всички отговорни правителства по света търсят начини за облекчаване на бизнеса, като предлагат фискални стимули с цел предприятията да съществуват и да се развиват и утре, когато кризата отмине, а в България с направеното предложение се цели бизнесът да финансира авансово държавата, а ако не го направи, тя го натоварва с непосилни лихви за неплатени авансови данъци?!?“, посочиха от Асоциацията на индустриалния капитал. „Авансов данък върху несъществуваща печалба през 2020 г. е икономическо самоубийство„, смятат от АИКБ и призоваха народните представители да не приемат това предложение.

източник: segabg.com


В кризата държавата иска да прибере по-голям авансов данък печалба 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
Next Post

Сред шумотевицата с вируса: Тонове боклуци пристигат у нас от рискови държави

() Въпреки епидемията от коронавируса вносът на боклук от страни с висок риск не спира. За това сигнализират пред Lupa.bg жители на Елин Пелин, в чийто град наскоро отвори врати завод за преработка на пластмаса. Отпадъците, които пристигат в Елин Пелин, са от Италия, Германия и Гърция, където COVID-19 не […]
Bokluk