Васил Божков вече е на свобода

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

Бизнесменът Васил Божков е освободен от центъра за задържане в Абу Даби и са намира в Дубай, научи „Банкеръ“. Към Божков има повдигнати от българската прокуратура общо 11 обвинения, в това число – за ръководене на престъпна група, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба, за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред. В отделно досъдебно производство се води разследване срещу него за принуда, убийства и изнасилвания.

Хазартният бос бил пуснат, след като подал молба да остане на свобода, докато тече процедурата по искането за екстрадицията му. Самата процедура още не е започнала, тъй като прокуратурата все още превежда документите, с които ще иска връщането на бизнесмена в България.

От Министерство на външните работи нямат официално потвърждение от ОАЕ, че Божков да е освобождаван от ареста. Посланик Богдан Коларов е отправил спешно запитване към властите дали изнесената информация е вярна.

На Божков е забранено да напуска ОАЕ и му е отнет задграничния паспорт.

В четвъртък стана ясно, че бизнесменът е направил постъпки пред чужда държава да бъде пуснат от ареста незабавно. В Абу Даби са пристигнали руски граждани, които са се застъпили пред местните власти за неговото освобождаване. В понеделник в Абу Даби е бил на работна визита и Сергей Наришкин, който ръководи външното разузнаване на Руската федерация.

В сряда имаше претърсвания в апартамент на Васил Божков в столицата. Преди това екипи на МВР и прокуратурата претърсиха и ресторант „Грозд“ в София, който е собственост на Александър Тумпаров, обвиняем за участие в организирана престъпна група с ръководител Васил Божков. На Тумпаров е наложена рекордна парична гаранция от 1.5 млн. лв., но няма официална информация дали той е внесъл сумата.

На 6 февруари данъчните са наложили запори върху дялове на поне две негови компании, чрез които се държат контролните пакети в „Ню геймс“ (организаторът на „Национална лотария“), „Евробет“ (което притежава конкурентната „Лотария България“ и предлага онлайн числови игри), а също и дружеството – собственик на самолета на Божков. Основанието е предполагаеми публични вземания. Запорите ограничават възможностите на Божков да се разпорежда с дяловете си, но не водят до отнемане на собствеността.

Заедно с Васил Божков бе арестуван и основният акционер във ФК „Левски“ Георги Попов. Според информация на телевизия „Европа“ Попов стои зад руските опити за освобождаването на Божков от ареста.

В събота новосформираната държавна агенция по хазарта е издала 4 акта за общо 700 милиона лева срещу фирми на хазартния бос. Наказателните постановления са издадени срещу компаниите „Национална лотария“, 7777, „Еврофутбол“ и „Евробет“ заради неплатени данъци. Това означава, че дейността им е блокирана.

копирано от: banker.bg

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

ТЪМНОТО МИНАЛО НА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ

0 (0) Премиерът на България е с бандитско минало – факти и документи. Разследване публикувано на September 5th, 2011 През 2006 г. “чиновникът” Джон Байърли, заедно с представителите на FBI и CIA е написал следното за Борисов в секретна грама с най-високо ниво на класификация: Мръсотията 13. (S/NF) Обвинения в миналото свързват Борисов […]
Бойко Борисов

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.