“Всички регистрирани безработни у нас – на полето за задължителен труд!“

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

Асоциацията на земеделските производители настоява за това пред оперативния щаб, притеснява се, че европейските зелени коридори ще ни оставят без работници

na-poleto

Всички регистрирани безработни в бюрата по труда да полагат задължителен 14-дневен труд в селското стопанство.

Това иска Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), която изпрати официално писмо до Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и съобщи за исканията си в прессъобщение до медиите. В него от АЗПБ което изразяват своите притеснения от въвеждането на европейски зелени коридори за т.нар „критични работници“, в които влизат и заетите в селското стопанство. Тревогата им, че ще останат без работна ръка води дори до това да предложат задължителния труд.

От асоциацията разясняват, че в разгара на кризата старите страни-членки от Западна Европа изпитват остър недостиг на сезонни селскостопански служители, който се измерва в стотици хиляди работни места. Редица държави вече настояват за специални процедури за гарантиране на безпрепятствено преминаване на работници от Източна Европа – пишат те.

Членовете на АЗПБ изразяват своите опасения, че ако се даде възможност на нашите работници да отидат на „сезонен гурбет“ във високорискови държави, те неминуемо ще застрашат българските земеделски стопанства при завръщането си в родината след приключване на временния им ангажимент. Свободното им движение, освен удар по сектор „Земеделие“, може да застраши и голяма част от населението, смятат от АЗПБ.

АЗПБ твърди, че водещите посредници на работна ръка у нас вече активно търсят български работници за Англия, Германия и Испания – „страни с изключително високо ниво на разпространение на коронавирус и хиляди смъртни случаи“.

Асоциацията призовава Националния оперативен щаб, в случай, че се вземе решение за отварянето на подобни зелени коридори за работници, те да не бъдат допускани обратно в страната, докато не приключат извънредните мерки – както в съответната държава-приемник, така и в България. Работниците също така трябва да бъдат предварително информирани за тези мерки.

Предложението за 14-дневния извънреден задължителен труд на безработните идва ден, след като от земеделската асоциация, заедно с още 40 браншови организация подписаха общ апел за специални мерки за карантиниране на земеделски работници.

„Отправихме предложение до министър Десислава Танева безработните лица, които са регистрирани в „Бюрата по труда“ в цялата страна, да могат да полагат обществено полезен труд в сферата на селското стопанство. Хиляди българи се регистрират ежедневно на трудовата борса, а земеделието страда от остър недостиг на работници. В тази кризисна ситуация ще бъде изключително полезно те да помагат в земеделските стопанства. Уверявам, че работа има, и въпреки студената пролет, очакваме добра реколта от плодове и зеленчуци. В тази връзка имаме и други предложения, свързани с ангажимент на търговските вериги за продажба на хранителни продукти, от които минимум 50% да бъдат произведени в България.“ споделя Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ.

По неговите думи селското стопанство е спасявало България при всички национални кризи досега. Именно затова той отправи апел за разбиране и ефективни действия от страна на кризисния щаб и Народното събрание.

източник: offnews.bg

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Човек на президента към Борисов: Срамно е да не се познава Конституцията, жалко е!

0 (0) Ако президентът счита, че извънредното положение е нещо различно от цял свят, да му наложи вето. Аз ще извадя ГЕРБ от залата. Да оставим народа без извънредно положение и ще го уморим”. Това заяви премиерът Борисов пред журналисти в Смолян, предаде Нова тв. Няма ли кой да му […]
dimitar_stoianov2

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.