Адвокати: Янаки Стоилов не е имал избор при такъв сигнал

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b0d0b4d0b2d0bed0bad0b0d182d0b8 d18fd0bdd0b0d0bad0b8 d181d182d0bed0b8d0bbd0bed0b2 d0bdd0b5 d0b5 d0b8d0bcd0b0d0bb d0b8d0b7d0b1d0bed180

Тази седмица ВСС ще разгледа искането на правосъдния министър Янаки Стоилов за стартиране на процедура по отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Възможно ли е сега това да се случи?

"Възможно е, но не в този момент. По-скоро въпросът не е дали, а кога?" Мнението е на бившия министър на вътрешните работи и практикуващ в момента адвокат Емануил Йорданов. В студиото на Нова телевизия Йорданов и адвокат Людмил Рангелов, зам.-председател на Висшия адвокатски съвет се обединиха около тезата, че искането на Янаки Стоилов е тест за Висшия съдебен съвет.

"По същество обаче този сигнал се явява един тест за лоялност на ВСС към главния прокурор Гешев. Нямам никакви съмнения, че ВСС ще издържи този тест. Смяната на главния прокурор изисква мнозинство, а в случая това няма да се случи", смята Рангелов и допълни, че магистратите във ВСС дължат мястото си именно на главния прокурор.

По думите на Йорданов в момента няма готовност за извършването на толкова радикална стъпка, въпреки че основанията са налице. "Както Бойко Рашков, така и Янаки Стоилов са юристи с висока квалификация. Те не биха предприели каквото и да било действие, ако то не е съобразено с Конституцията и законите", подчерта той, но допълни, че сегашният ВСС действа като бюро за защита на Гешев. Очакванията му са, че ще бъде излъчен отговор 1 към 1 с изявлението на говорителя Сийка Милева, тъй като ВСС само ускорява потъването на "българския политически Титаник"

Людмил Рангелов не е сигурен дали сега е моментът за една такава стъпка, тъй като тя неминуемо ще бъде натоварена политически, както се и случи в изявлението на говорителя на главния прокурор Сийка Милева. Но и министърът на правосъдието няма избор, след като е сезиран от министъра на вътрешните работи със съответен доклад с нарушения, които трябва да бъдат проверени.

Дори и сега да започне процедура, тя може да продължи до края на мандата на ВСС – след година и половина – а и двамата адвокати са убедени във възможностите за протакане на една процедура.

И двамата адвокати смятат, че действията на ВСС ще покажат какво е отношенията на върхушката в съдебната система към закона и Конституцията, както и ще се даде отговор на въпроса какво ще е развитието на темата за съдебната система.

Че това ще е темата на следващите Народни събрания е убеден адвокат Рангелов, а Йорданов изтъкна, че спечелилите в предходните предизборни кампании са били обещанията за съдебна реформа, закриване на спецсъда, както и промяна във върха на прокуратурата.

Проблемът е много по-голям от конкретното име на Иван Гешев, подчерта Людмил Рангелов и изтъкна, че не толкова проблемът с отчетността, колкото с контрола върху главния прокурор трябва да бъде изчистен. Всеки един от главните ни прокурори е извършал някакви нарушения до този момент, но още с влизането в президентството преди една година вече е постигната границата на обществената нетърпимост.

И Йорданов, и Рангелов обаче са скептични, че една реформа с пряк избор на главен прокурор, както е записано в програмата на "Има такъв народ" би била успешна и работеща. "Аз не бих се ангажирал да гласувам за директор на АЕЦ Козлодуй – защото не разбирам", заяви Емануил Йорданов и допълни, че по този начин рискуваме да си сложим абсолютно неадекватно лице за главен прокурор.

Според Людмил Рангелов прекият избор на главен прокурор изглежда екзотична идея за Европа, която ни връща към времена на ранна и неутвърдена демокрация. "Идеята е изкушаваща, но неработеща у нас", категоричен бе той.

Във всеки случай Рангелов и Йорданов са убедени, че е нужна съдебна реформа в дълбочина. "Нещата са много далеч от закона и справедливостта. Това е въпрос на време, не вярвам едно Народно събрание да се справи", заключи Людмил Рангелов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Новото Audi RS3 дава заявка за един от най-бързите модели в този клас

0 (0) Преди няколко седмици от Audi разкриха техническите характеристики на новото RS3, а малко след това видяхме и снимки, които разкриха външността на спортния модел. Сега от компанията официално представиха модела и дадоха заявка за един от най-бързите автомобили в този клас. Обновения модел дебютира със същия 2.5-литров петак […]
d0bdd0bed0b2d0bed182d0be audi rs3 d0b4d0b0d0b2d0b0 d0b7d0b0d18fd0b2d0bad0b0 d0b7d0b0 d0b5d0b4d0b8d0bd d0bed182 d0bdd0b0d0b9 d0b1d18ad180

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.