Александър Дунчев: Готвят се нови схеми с гори

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b0d0bbd0b5d0bad181d0b0d0bdd0b4d18ad180 d0b4d183d0bdd187d0b5d0b2 d0b3d0bed182d0b2d18fd182 d181d0b5 d0bdd0bed0b2d0b8 d181d185d0b5d0bc

„Ние вече започнахме промяната в Изпълнителната агенция по горите. В рамките на четири месеца с колегите от агенцията доказахме, че това може да се случи – да се управлява по различен начин. Направихме пълна прозрачност в агенцията, показахме как гражданите също могат да участват в контрола над горите, създадохме публични профили на всички колеги, които работят в системата на горите. Създадохме публични карти на всички гори – нещо, което досега го нямаше. Само за четири месеца, а представете си, ако има шанс за повече“.

Така директорът на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев аргументира в „Лице в лице“ решението си да се кандидатира за депутат от „Продължаваме промяната“.

По думите му той е приел номинацията от Кирил Петков и Асен Василев по същата причина, заради която е приел предложението на президента Румен Радев да оглави Агенцията – за да покаже, че държавата може да се управлява по различен начин.

Българското законодателство в областта на опазването на природата и горите е много добро, то е синхронизирано с европейското, но проблемът е, че „може да имаме страхотни закони, страхотни служители, но когато цялото управление е превзето от подставени лица“, всичко пропада, заяви Дунчев.

Според него назначенията в горските и ловните стопанства се държат от феодали, които назначават техните директори и се ползват от държавния ресурс. Като доказателство Дунчев посочи направеното наскоро разследване на ловните стопанства.

Горските служители са обезверени, техните доклади за нарушения потъват в съдебната система без резултат. Затова от 100 проверки се подава само един доклад, каза Дунчев.

„30% от дейностите в горите са незаконни. Има протекция върху нарушителите“, коментира шефът на ИАГ.

Много лесничеи подават анонимно сигнали, надявайки се на реакция. Някои служители са му се оплаквали, че когато засегнат интересите на някои фирми, директорите на стопанствата ги заплашват с освобождаване от работа, каза директорът на Изпълнителната агенция по горите.

С промените в законодателството вече не се изисква служителите на ИАГ да имат пет години образование в областта на лесовъдството и това дава възможност да се назначават „послушни хора“, коментира Дунчев.

С помощта на ЕК са били направени стъпки за спирането на порочната практика на заменки на гори още през 2014 г., но българската държава не е направила нищо по въпроса. Голям проблем е „фиктивните цени“, които се определят на база данъчна оценка, а не според пазарната им стойност, смята Дунчев.

Готвят се нови схеми с горите и пример за това е обявената продажба на 10 000 декара гора от кмета на Своге. Става въпрос за букови масиви, които не са за дърводобив, а да пазят почвата от ерозия и вододайната зона под връх Козница, каза Дунчев.

Трябва да се промени и начина, по който се разпределят дървата за огрев. 1,3 милиона българи разчитат на дървесина, за да се топлят през зимата, а сега, през есента, цените на тази суровина скачат и търсенето е голямо, отбеляза Дунчев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Асен Василев: По наши изчисления се крадат 8 млрд. лева

0 (0) Не обичам да обещавам неща, които няма как да изпълня. Това е причината да започнем обиколката на България от Североизтока, а не със София. Искаме да научим проблемите на хората. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, който представи програмата на партията пред жители на град Габрово. […]
d0b0d181d0b5d0bd d0b2d0b0d181d0b8d0bbd0b5d0b2 d0bfd0be d0bdd0b0d188d0b8 d0b8d0b7d187d0b8d181d0bbd0b5d0bdd0b8d18f d181d0b5 d0bad180d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.