Александър Маринов: Радев е добронамерен към правителството, но то може да не се справи

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b0d0bbd0b5d0bad181d0b0d0bdd0b4d18ad180 d0bcd0b0d180d0b8d0bdd0bed0b2 d180d0b0d0b4d0b5d0b2 d0b5 d0b4d0bed0b1d180d0bed0bdd0b0d0bcd0b5

"В нито един вариант, обсъждан в президентската институция, не се предвижда разширяване или промяна в правомощията на президента. Президентът показа, че когато един държавен глава си е на мястото и уплътнява правомощията си, той може да играе съществена роля. Проектът за промени в Конституцията е в развитие. Преди да се стигне до обсъждане на конкретни текстове, трябва да има дискусия, за която в следващите месеци би имало добри условия".

Това каза пред БНР Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към президента Румен Радев.

Според него промените трябва да започнат от долу на горе във връзка с идеята за по-голямо и засилено участие на гражданите.

"Да се отдели внимание на местната власт и местното самоуправление… И партиите, представени в парламента, трябва да направят своя избор – между това, което иска мнозинството в обществото, и техните интереси или специфични възгледи. Ако искат, да подкрепят промените в Конституцията, ако искат – да не ги подкрепят. Но на следващите избори ще се види как са погледнали на това тяхно решение избирателите".

В предаването "Политически НЕкоректно" Маринов коментира и други теми.

"Има различни гледни точки за Русия, за НАТО, за САЩ. Но суверенитетът, националното достойнство, интересите на България са над всичко. Единодушието на институциите въпреки махленските реакции е добър знак, че разбираме нашето място, нашето свещено право да управляваме съдбата си… Ако напрежението ескалира до реална конфликтност, ще бъдем поставени в трудно положение, защото ще бъдем поставени между чука и наковалнята. Заплахите трябва да се приемат със сериозен анализ, с изготвяне на варианти за действие. Тук е важно единодействието, не е нужно състезанието кой по-силно ще се изкаже и кой по-силно ще се тупа в гърдите".

Според него една партия защитава най-сериозно позициите си, когато демонстрира принципност, спазване на уставни положения, увереност и когато не шикалкави.

"Затова се учудвам на БСП за начина на решаване на един подобен проблем. Този начин на третиране на една съвсем нормална ситуация каквато е оставката е губещ по дефиниция".

Александър Маринов посочи, че доказването на един политически субект – сложен като коалиционния кабинет, минава през преодоляването на трудности:

"Изпитанието е двойно по-силно и заради външнополитическата картина. Засега се справят прилично, въпросът е да се учат от грешките си и да вървят напред".

И подчерта, че президентът има добронамерено отношение към правителството и ще работи с него, докато следва програмните си начертания:

"Никой не казал, че това правителство ще бъде завинаги. Това правителство може да не се справи и хората могат да изберат друго".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Петър Чобанов: Предлагаме промени за прекратяване на модела "Джипка"

0 (0) "ДПС предлага промени в Закона за обществените поръчки и в Закона за публичните финанси. Тези закони трябва да се приемат, преди да бъде приет бюджетът. За да бъде прекратен моделът "Джипка", в Закона за обществените поръчки предвиждаме възможността за ин хаус процедури да отпадне, защото там има съмнения […]
d0bfd0b5d182d18ad180 d187d0bed0b1d0b0d0bdd0bed0b2 d0bfd180d0b5d0b4d0bbd0b0d0b3d0b0d0bcd0b5 d0bfd180d0bed0bcd0b5d0bdd0b8 d0b7d0b0 d0bf

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.