Андрей Живков: Подкрепяме зелената енергия, но без базова мощност не може

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b0d0bdd0b4d180d0b5d0b9 d0b6d0b8d0b2d0bad0bed0b2 d0bfd0bed0b4d0bad180d0b5d0bfd18fd0bcd0b5 d0b7d0b5d0bbd0b5d0bdd0b0d182d0b0 d0b5d0bd

В момента Европа е в ситуация, в която дава абсолютната свобода всяка държава сама да решава за ядрената си политика. Това заяви пред bTV служебният министър на енергетиката Андрей Живков, цитиран от news.bg.

Той подчерта, че ядрената енергия е сигурен, устойчив и беземисионен източник на електроенергия.

Според него е нормално да продължим развитието на ядрената енергетика, тъй като предстои "изваждането" на мощности, които работят на въглища.

"Подкрепяме и зелената енергия изключително много. Заложихме в Националния план за възстановяване и устойчивост много средства, които да я развият, но без базова мощност не може", обясни Живков.

По негови думи зелената енергия може съвсем успешно да се сработи с ядрената енергия, тъй като тя също е беземисионна, а целта до 2050 г. е да постигнем беземисионна икономика.

"По-важното е да убедим първо себе си и след това тези, които са заети във въглищните региони, защото за тях и нас е важно да имаме яснота какво правим. Поставяйки някаква крайна година, ние ще трябва да започнем да работим по сценарии, които да се случат до тази година. Въпросът не е да затворим централите, а да трансформираме региона, така че хората, които работят там, да не нарушат социалното си положение и да дишат по-чист въздух", изтъкна служебният енергиен министър.

Относно цените на енергоносителите той посочи, че от една страна ръстът им е бил предизвикан от взривното възстановяване на икономиката след COVID-19. От друга страна било покачването на въглеродните емисии, които засягат производителите на ток от въглища.

Живков обясни, че така са се насложили няколко фактора и се е получил "ефектът на доминото".

ЕК започва работа по Плана ни за възстановяване от първия ден, но няма гаранции, че ще получим авансово финансиране до края на 2021 г.

"Ние сме 100% зависими от вноса на газ, нямаме находища. Ако имаме около 3-3,5 млрд. консумация в държавата, имаме около 0,2 млрд. вътрешен добив. Това, което трябва да направим възможно най-бързо, е диверсификацията на доставките на газ", категоричен бе той.

Той посочи, че битовите потребители у нас са на регулиран пазар и това е вид подкрепа за бизнеса.

Министърът поясни, че в западната част на ЕС битовете потребители са на свободния пазар на електроенергия, т.е. имат си доставчици и те директно усещат удара от високите цени. При нас обаче това не е така.

"При нас евентуално повишение би могло да има след Нова година, когато изтича 6-месечният срок на решението на КЕВР. Именно в този момент трябва да предприемем мерки. Никой не може да каже за тези два месеца какво би се случило", отбеляза той.

Относно разсроченото плащане на сметки Живков заяви, че при нас предприятията от 1 юли тази година излязоха на свободния пазар т.е. те са си намерили доставчик на електроенергия. Начините на плащане при тях са търговско договаряне между доставчика и клиента. Битовите клиенти, които все още са на регулиран пазар, доставчици са му електроразпределителните предприятия, на които ние бихме могли да им препоръчаме такава мярка, поясни той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Макколи Кълкин обяви дали участва в новия "Сам вкъщи"

0 (0) Актьорът Макколи Кълкин обяви, че не участва в новия филм от поредицата „Сам вкъщи“, съобщи Cinema Blend. Новият филм вече е готов. Предстои да излезе в края на ноември. Филмът ще се излъчи в платформата Дисни плюс. В главната роля е Арчи Йейтс. Оригиналните два филма направиха от […]
d0bcd0b0d0bad0bad0bed0bbd0b8 d0bad18ad0bbd0bad0b8d0bd d0bed0b1d18fd0b2d0b8 d0b4d0b0d0bbd0b8 d183d187d0b0d181d182d0b2d0b0 d0b2 d0bdd0be

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.