Асен Василев: На всички нива се виждат системни течове

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b0d181d0b5d0bd d0b2d0b0d181d0b8d0bbd0b5d0b2 d0bdd0b0 d0b2d181d0b8d187d0bad0b8 d0bdd0b8d0b2d0b0 d181d0b5 d0b2d0b8d0b6d0b4d0b0d182 d181

"Има фирми с милиони в каса. Земекопна фирма има 32 700 000 лева на каса. Защо са й? Общо над 4 милиарда лева стоят на каса в над 13 000 фирми с касова наличност от над 100 000 лева.

Разполагаме с малко над 8 млрд. лева, но 6 от тях не можем да пипаме. Разполагаме реално с малко над 2 млрд. лева. Изпълняваме бюджета така, както е заложен. Имаше малко закъснение с акцизите, което се навакса".

Това каза финансовият министър Асен Василев в предаването "120 минути" по bTV, цитиран от Епицентър.бг.

"Когато има непредвидени разходи, а такива е имало до май, те се правят за сметка на други разходи. Друг е въпросът какви са те. Според мен, няма да има проблем да останем в рамките на дефицита. Трябва да се направи актуализация на бюджета. Колегите в НАП и митници направиха анализ. Започнаха проверки на фирми с голям финансов ресурс от държавата. На база на това очакваме да се вдигнат приходите в хазната до края на годината", заяви министърът. "Беше нужна актуализация и това го казах още първия ден. Г-н Борисов доста време управлява. Представете си, че имаме приходи. Ние не можем да го харчим без парламент. Ние не може да увеличим разходите. За да продължим разходите за пенсионерите, трябваше да дръпнем от разходите на министерствата", обясни Василев "237 милиона са отишли по мерките 40 на 60, 170 млн. са дадени на МЗ. Това е било бюджетирано до март. Има пари за БНТ – 20 млн. Има разход от 22 млн. за фонд на фондовете. Ще направим преглед какво се случва там. Той е на загуба. ББР също е на загуба. Това е притеснително. Големите длъжници като „Брикет“, се обадиха и поискаха да започнат да се издължават данъчните задължения. Има още 6-7 фирми такива", допълни той.

"Румен Спецов /бел. ред. шефът на НАП/ е бил точка за контакт на НАП с Европол. Как може да се стигне до дългове от 40-50-60 млн.. Всички знаем, че ако един месец не си платиш задълженията, НАП започва да си търси парите. Всички предприятия са в криза заради коронакризата, но повечето си плащат дълговете към НАП", каза Василев.

"Има фирми с милиони в каса. Земекопна фирма има 32 700 000 лева на каса. Защо са й? Общо над 4 милиарда лева стоят на каса в над 13 000 фирми с касова наличност от над 100 000 лева. Това чисто методологично е една много рискова фирма, която трябва да бъде проверена. Гласовете се купуват в кеш и той трябва да излезе от някъде – или от фирми, които го имат на каса или някой да го изтегли от лична сметка. Не вярвам, че купувачите на гласове теглят лични пари от банката", разясни финансовият министър тезата си, че фирми, които държат големи касови наличности участват в изборна търговия.

"Плащанията в кеш са ограничени до 10 000 лева. Трябва много кешови плащания да се правят. Този кеш трябва да излезе отнякъде. Не вярвам, че тези, които купуват гласове ще теглят от личните си сметки в банката. Опитваме да преориентираме методологията по която се работи в НАП и митниците.

Искаме тази методология да се преориентира към големите фирми, които взимат големите обществени поръчки, например. Нека да отидем там, където са потенциалните големи щети за бюджета. А не да гоним фризьорските салони. Става въпрос за много повече пари", продължи министърът. "Силно притеснително е, че на всички нива и във всички системи се виждат системни течове. Или правилата са били такива, или инструкциите. Държавата е имитирала дейност – да гони фризьорските салони, но не и големите фирми. Същото е в енергетиката. Там има огромна задлъжнялост", каза Асен Василев.

"Очакваме да вдигнем значително приходите благодарение на новия начин на работа на НАП и митниците. От другата седмица започват проверките на големите фирми. Ако имаме 500 милиона повече приходи, не можем да ги харчим без разрешение от парламента. Нуждата от актуализация не идва от това, че е нарушен балансът на приходи и разходи, а от това, че за април и май не бяха заложени допълнителните разходи за пенсии. Но бяха направени като се дърпат от други пера", допълни той.

"За да продължим мярката за пенсионерите дръпнахме по 0,8% от разходите на всяко министерство", заяви служебният министър на финансите.

"За мое голямо учудване Фондът на фондовете, който управлява 1 милиард лева е на загуба. Това е силно притеснително. Необяснимо е как се стига до натрупване на дългове по 20-50 милиона към НАП. За да се стигне да такова натрупване или не е имало реакция или тя е била затруднена", описа завареното положение Василев.

"Притеснително е, че на всички нива във всички системи се виждат системни течове", завърши Асен Василев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Спасяват туризма с безплатна почивка за учители и ученици

0 (0) „Моя основна грижа е да минимизирам ефектите на пандемията върху учениците и педагогическия персонал, тъй като за тях последните 2 година бяха изключително натоварени със своите последствия в много отношения. Това означава, че ние ще дадем възможност на 30 хил. ученици да посетят по определен ред туристическите места […]
d181d0bfd0b0d181d18fd0b2d0b0d182 d182d183d180d0b8d0b7d0bcd0b0 d181 d0b1d0b5d0b7d0bfd0bbd0b0d182d0bdd0b0 d0bfd0bed187d0b8d0b2d0bad0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.