Белянова: „Има такъв народ“ ще върнат мандата, ако няма изненада в последния момент

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b1d0b5d0bbd18fd0bdd0bed0b2d0b0 d0b8d0bcd0b0 d182d0b0d0bad18ad0b2 d0bdd0b0d180d0bed0b4 d189d0b5 d0b2d18ad180d0bdd0b0d182 d0bcd0b0

За мен е ясно, че "Има такъв народ" ще върнат мандата, ако не стане изненада в последния момент. Това заяви пред Actualno адвокат Албена Белянова. "Има много сериозен натиск да бъде сформиран кабинет – от една страна от хората, които искат да запазят досегашния модел, а от друга страна от тези, които влязоха в парламента, но имат съмнения дали ще го направят отново", смята тя.

Адвокат Белянова сподели и впечатленията си от първото заседание на Комисията по ревизия за дейността на правителството, на която взе участие като експерт. "Самата аз бях много скептична, когато госпожа Манолова направи предложението за сформиране на такава комисия. Първо, защото периодът от три месеца е твърде кратък. Огромна е информацията, която ще бъде събрана не само от държавните институции, но и от гражданите, които изпращат сигнали. Само до вчера те са над 50.

Основното нещо е, че в нашата държава има институции, на които е възложено да извършват проверки – прокуратура, ДАНС, АДФИ, КПКОНПИ, Инспекторатите по министерствата. Това са една немалка група чиновници, на които това им е работата. Всяка проверка трае минимум месец, а тук се касае за един 10-годишен период и над 200 институции. Да не говорим колко са търговските дружества с над 50% държавно участие.

Самата комисия едва ли ще успее да провери дори 1/100 от управлението за тези години. Но ако комисията успее да осветли информация, която до този момент е била прикривана от обществото, това ще бъде от полза за всички ни.

На мен дори по Закона за достъп до обществена информация си позволяват да ми отказват да предоставят данни. Но на народните представители не биха отказали, още повече при промени в изпълнителната власт, посочи Белянова.

Част от институциите още не са ми предоставили информация, поискана от мен за управлението на имуществото и бюджета на държавните органи. Едните са от ЦИК, а другите са КФН. От областните управи не получих единствено от управителя на Кърджали. Убедих се, че самия Закон за обществена информация не се прилага законосъобразно от отделните субекти, заяви тя.

"Има и институции, които се позовават на държавна тайна – ДАНС, ДАР, ДАТО. Аз не мога да разбера каква държавна тайна би могла да бъдат например автомобилите, които са платени с парите на всеки един от нас." Тя посочи, че е завела дела срещу отказа на ЦИК и КФН за предоставяне на информация. "Държавата ни е овладяна. Малкото свободни в държавата бяха президентството, адвокатурата и някои медии. Получи се едно пробуждане с протестите през лятото."

Белянова смята, че падането на България в класацията за свободата на словото от Репортери без граници е обективно. Тя даде пример за преследвани и сплашвани журналисти като Николай Стайков от АКФ, както и полицейското насилие, упражнено върху Димитър Кенаров.

"Действията на Борисов за редене на правителство и министри от болницата са обидни. Това показва Борисов в светлината на един страхлив човек, който е паникьосан. За ГЕРБ изборите бяха загубени, въпреки корпоративния вот, овладяната държава и огромната помощ, оказана им от ЦИК и Информационно обслужване. Родната администрация пък е пълна с роднини, калинки и други цветя и животинки, посочи Белянова.

"При съставяне на кабинет сега, новите партии не биха имали спокойствието да управляват, без да им бъдат извивани ръцете. В последните години от управлението на ГЕРБ, ДПС имаше тази роля да не носи никаква отговорност, но да получава облаги.

Нужни са почтени и грамотни хора в управлението. Говоря за държавната администрация. Много е важно да се въведе механизъм за реално търсене на отговорност от държавните служители", завърши тя.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

От Левски признаха, че се борят за лиценза си

0 (0) Oт софийския Левски пуснаха съобщение в официалния си сайт, в което се обръщат към своите привърженици. "Сините" анонсираха пред своята общественост, че "се борят с всички сили" в битката за своя професионален лиценз. Прилагаме съобщението на тима от "Герена" без редакторска намеса: "Левскари, Обръщаме се към Вас директно […]
d0bed182 d0bbd0b5d0b2d181d0bad0b8 d0bfd180d0b8d0b7d0bdd0b0d185d0b0 d187d0b5 d181d0b5 d0b1d0bed180d18fd182 d0b7d0b0 d0bbd0b8d186d0b5d0bd

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.