Бизнесмен подкопа основите на къщи в Пловдив

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b1d0b8d0b7d0bdd0b5d181d0bcd0b5d0bd d0bfd0bed0b4d0bad0bed0bfd0b0 d0bed181d0bdd0bed0b2d0b8d182d0b5 d0bdd0b0 d0bad18ad189d0b8 d0b2 d0bf

"Криминална полиция" и инспекторатът към Министерството на културата проверяват тунели, прокопани под сгради паметници на културата в центъра на Пловдив. Изкопите са стигнали античните зидове на Римския стадион и застрашават наследството на древния Филипопол. Дейностите не са съгласувани с институциите. Общината спря строителните работи.

Изкопните дейности под сградите на ул. "Княз Александър Първи Батенберг" с номера пет и седем са от две години, твърдят живеещи на двата адреса. По думите на хората отговорен за прокопаването под сгради паметници на културата е единият от съсобствениците Мирослав Стамов.

"Той влиза и прави отдолу под земята и над земята каквото си пожелае, уж нещо да укрепи и след това се получават тунели и изкопи дълбоки до 10 метра", заяви Мария Стефанова, съсобственик.

"Това са едни огромни бункери, които е необяснимо защо са направени. Просто сме втрещени, че къщата ни ще падне при първия голям дъжд или земетресение. Докато не мине през съд това нещо, ние се страхуваме, че няма да има никакъв резултат", допълни Светлана Варадинова, съсобственик.

Съседи са подавали многократно жалби. Последните са след като пътека към една от къщите се срутила.

При последната си проверка специалисти по строителен контрол и археолози са констатирали нарушения на обекта. Затова и незабавно от район "Централен" са издали заповед за спиране на дейностите.

"Установи се, че в избените помещения собственикът е започнал изкопни дейности под предлог, че това са дейности, свързани с укрепване на сградата. Направи се повторна проверка на следващия ден, след което бе издаден констативен акт, който установява изливане на бетони, подпиране на стени, нивото на избените помещения е коригирано, като на места има между 4 и 6 метра изкоп в дълбочина", добави Георги Стаменов, кмет на район "Централен" в Пловдив.

"На този етап ние сме констатирали, че в сградите на номер 5 и номер 7 е разрушен частично паметник на културата каквито са и двете сгради на тези номера и в ансамбъл, и по единично. И са правени изкопни дейности без наблюдение на археолог", поясни археологът София Христева.

Веднага е уведомен и инспекторатът към културното министерство.

"И тъй като се натъкнахме на изкопи, които според нас са доста нерегламентирани и вероятно чрез тях би могло да се достигне до археологическите структури на Римския стадион, ние сигнализирахме МВР. Не беше възможно да се достигне до всички части, защото на някои помещения бяха монтирани сериозни метални врати. И не можахме да направим пълен оглед, но това, което се видя през два маскирани отвора, копано е надолу, като единият отвор е може би с дълбочина около 5 – 6 м, при всички случаи се достига до археологически структури. При всички случаи се касае за нерегламентирани дейности в защитена територия, тоест в зона паметник на културата", уточни арх. Слави Славов, Инспекторат към Министерството на културата.

Служители на "Криминална полиция" вече са разпитали съсобственика на имотите Мирослав Стамов. По случая е образувана проверка. Самият Стамов твърди, че само е укрепвал имотите си и е съгласувал всичко. Разполага и с документи.

"Няма прокопаване. Има английски дворове, които се свлякоха в моя имот и всъщност това нещо, когато пропадна от дъждовете аз временно направих преместване, за да може да се минава и съответно извиках компетентните правоспособни органи, за да могат да направят обследване и конструктивно становище, което казва какво трябва да се прави. Аз тръгвам не да руша паметника, ако приемем, че са паметници, а да ги запазвам", каза още Мирослав Стамов, съсобственик.

До дни от инспектората на културното министерство ще оформят констативен протокол по случая, на база на който може да се стигне и до съставянето на акт за нарушение.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Проф. Витанов: Бил съм изпитвал оргазми от страшните прогнози, а какво ще кажете сега

0 (0) Проф. Николай Витанов направи анализ на пандемията с коронавирус у нас към 26 ноември. Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни, пише той. Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, […]
d0bfd180d0bed184 d0b2d0b8d182d0b0d0bdd0bed0b2 d0b1d0b8d0bb d181d18ad0bc d0b8d0b7d0bfd0b8d182d0b2d0b0d0bb d0bed180d0b3d0b0d0b7d0bcd0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.