Бизнесът застана зад ”Хиполенд”

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b1d0b8d0b7d0bdd0b5d181d18ad182 d0b7d0b0d181d182d0b0d0bdd0b0 d0b7d0b0d0b4 d185d0b8d0bfd0bed0bbd0b5d0bdd0b4

Бизнесът застана зад фирмата за детски играчки “Хиполенд”, след като държавата в лицето на Комисията за защита на конкуренцията реши внезапно да наложи солена глоба на компанията заради “нелоялни търговски практики” по сигнал на потребител. Новината дойде изненадващо и месеци след безпрецедентната акция в “Хиполенд”, когаго три институции се стовариха пред офисите ѝ, за да извършат проверка. Сдружението за модерна търговия излезе с официална позиция в защита на фирмата, с което заявяват, че решението на КЗК повдига множество важни въпроси за бизнес средата в България.

“КЗК поставя търговците в пълна неизвестност и липса на правна сигурност дори при изпълнение на непосилните изисквания за всестранна и изчерпателна търговска комуникация”, посочват от Сдружението.

Те определят практиката за самосезиране на КЗК по сигнали на потребители като “изключително спорна”. Причината – потребителските казуси нямат пряко отношение към конкуренцията на пазара и следва да се разглеждат от друг орган – Комисията за защита на потребителите.

“Сигналите от потребител също така дават възможност за почти анонимно сезиране на КЗК, което не би трябвало да е възможно, тъй като създава предпоставки за произвол”, посочват още от Сдружението.

“В заключение изразяваме надежда, че наложената глоба на „Хиполенд“ АД не е свързана с активната гражданска позиция на собственика и служителите на компанията през последните месеци. Ако това не е така, реакцията на държавните органи би представлявала грубо погазване на свободата на изразяване, демократичните принципи и върховенството на закона. Гарантирането на гражданските и икономическите права на всеки е от фундаментално значение за гражданското ни общество, както и абсолютна предпоставка за развитието на инвестициите в страната”, завършват от Сдружението.

ФрогНюз припомня, че казусът с “Хиполенд” избухна в разгара на антиправителствените протести у нас. По време на първото Велико народно въстание и ескалацията на напрежението между демонстранти и служители на реда пострада синът на собственика на “Хиполенд” – Мариан Колев. Самият той излезе с остра гражданска позиция, публикувана в страницата на фирмата за детски играчки. Последва и безпрецедентната проверка от страна на три институции, която в крайна сметка не доведе до нищо. Няколко месеца по-късно бе взето и решението на КЗК за налагането на въпросната глоба.

"Хиполенд" е част от Сдружението за модерна търговия, заедно с най-големите търговски вериги у нас: "Аванти 777" ЕООД, "Билла България” ЕООД, „Ван Холдинг“ ЕООД ("Фантастико"), "Дайхман търговия с обувки" ЕООД, "дм България" ЕООД, “Доверие – Брико” АД ("Мосю Бриколаж"), "Кауфланд България ЕООД и Ко” КД, "Лидл България ЕООД & Ко” КД, “Максима България” ЕООД ("Т Маркет"), "Промаркет" ООД, „Хаус Маркет България“ ЕАД (ИКЕА).

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Учениците от 5 до 12 клас - задължително с маска и в час

0 (0) "Това не са лесни задачи и не са лесни решения да затваряш хората в домовете им. Застояването на децата вкъщи носи своите рискове – обездвижване, губене на мотивация за учене, десоциализират се, психически проблеми, които ние също отчитаме, когато взимаме решения", заяви премиерът Борисов. По думите му локалното […]
d183d187d0b5d0bdd0b8d186d0b8d182d0b5 d0bed182 5 d0b4d0be 12 d0bad0bbd0b0d181 d0b7d0b0d0b4d18ad0bbd0b6d0b8d182d0b5d0bbd0bdd0be d181 d0bc

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.