Бизнес и синдикати: Дизайнът на мярката 60/40 да се промени

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b1d0b8d0b7d0bdd0b5d181 d0b8 d181d0b8d0bdd0b4d0b8d0bad0b0d182d0b8 d0b4d0b8d0b7d0b0d0b9d0bdd18ad182 d0bdd0b0 d0bcd18fd180d0bad0b0d182

Дизайнът на мярката 60/40 трябва да се промени. Около това мнение се обединиха представители на бизнеса и синдикати в "Денят започва".

"Абсолютно сигурно е, че дизайнът трябва да се промени и това сме го говорили в рамките на една година. Ние сме направили изчисления и съм съгласен, че трябва да се направят корекции. Когато ни поканят, ще сложим предложенията на масата", каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Според него има законова възможност това да се случи.

Проблемът не е толкова, че няма пари, а механизмът на бюджета на тяхното използване. Предприятията трябва да бъдат подкрепяни по различен принцип. Пенсионерите също, коментира още Манолов.

Според Иван Нейков в такава криза и работодателите, и работниците са в една лодка. Големият проблем е във философията на мерките досега, а те бяха в един калъп да вкараме всички. Проблемите не са еднакви. Сега трябва да се стигне до всеки бранш, а това иска повече усилия, разнообразяване на мерките, каза още Нейков, председател на Балканския институт по труда и социална политика.

Средствата за мерките в подкрепа на бизнеса са разчетени до 31 май, поради което работодателите настояват те да бъдат продължени до края на юни, с опция за допълнителни още 3 месеца, коментира още председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов се обяви за диференцирана подкрепа спрямо доходите и различен механизъм за подпомагане на работната сила и бизнеса.

"Водим разговори. Ние не приемаме само този вид подкрепа – кредит, от тук насетне. Ние смятаме, че още няколко месеца трябва да има подкрепа или за фиксираните разходи на компаниите, но по -скоро подкрепа за отсъстващия доход на работещите. Защото те имат ограничения в капацитета, раз и второ – няма достатъчно търсене", обясни Велев.

"Работещите и предприятията като такива следва да се подпомагат по различен механизъм, че средствата, които са за работниците трябва да се превеждат директно по техните сметки, а фиксираните разходи, за които спомена г-н Велев те трябва по някакъв друг ред да бъдат подкрепяни. Не може всички доходи да се подкрепят по един и същи начин. Логично е по-ниски доходи да се подкрепят с по-висок процент. По-високите, с по-нисък, защото става въпрос за съвсем други неща", каза Димитър Манолов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вдигането на локдауна на 21 юни във Великобритания е под сериозен въпрос

0 (0) Плановете за пълно вдигане на локдауна на 21 юни в Англия са под въпрос, след като случаите на заразявания с индийския вариант на вируса се удвоиха за седмица, смята професор Дани Алтман от лондонския Имперски колеж. Професор Алтман заяви тази сутрин за "Скай нюз", че последната фаза за […]
d0b2d0b4d0b8d0b3d0b0d0bdd0b5d182d0be d0bdd0b0 d0bbd0bed0bad0b4d0b0d183d0bdd0b0 d0bdd0b0 21 d18ed0bdd0b8 d0b2d18ad0b2 d0b2d0b5d0bbd0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.