Бойко Рашков: Безумието е безгранично. Да се подслушват стотици, за да се угоди на Гешев и политическата власт

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b1d0bed0b9d0bad0be d180d0b0d188d0bad0bed0b2 d0b1d0b5d0b7d183d0bcd0b8d0b5d182d0be d0b5 d0b1d0b5d0b7d0b3d180d0b0d0bdd0b8d187d0bdd0be

"Сериозният въпрос е как е структурирана нашата прокуратура. Тази система трябва да бъде променена и да стъпи на демократични закони… Въз основа на решение на българската прокуратура са били контролирани със СРС стотици български граждани по време на протестите. Сред подслушваните има и политици, и общественици, и обикновени граждани… Надявам се, че Бойко Борисов ще бъде призоваван да дава обяснения по редица неизяснени случаи".

Това каза пред БНР министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Бойко Рашков.

"По материала за главния прокурор работя много преди да стана служебен министър, затова не може да става дума за някаква специална цел. Този материал дори доста позакъсня, за да бъде сезиран Висшият съдебен съвет… В дискусията по тази проблематика се намесиха и бивши представители на НДСВ. Те изтъкваха несъстоятелни аргументи, включително, че това предложение към ВСС ще бъде удар във въздуха. Тук личността на Гешев не е най-важното. Няма опит за реванш. Тук целта е да се постави по-сериозният въпрос – как е структурирана нашата прокуратура, как заема място в системата на съдебната власт, дали главният прокурор е отговорен, или е недосегаем".

Той посочи, че в развитите демократични държави няма подобна на нашата прокуратура – главният прокурор да командва обикновения прокурор.

"Очаквам ВСС да не събере кворум, за да не се занимава с този горещ картоф. Очаквам, че и дори да има кворум, членовете на ВСС ще направят всичко възможно да отхвърлят предложението или да вземат решение, че няма основание Иван Гешев да бъде освободен от поста… Искането за процедура е удар в полза на демократичното устройство в нашата страна. Удар, който ще остави следа и ще предизвика промени".

В предаването "Неделя 150" Рашков коментира разпита на Бойко Борисов през седмицата:

"По повод едно действие, което се основава на закона – гражданинът Борисов да бъде разпитан, той направи политически пиар. Към онзи момент фактическата обстановка съзнателно не е била установена, за да бъде измъкнат от отговорност Борисов. Когато видите, че един случай е останал неизяснен от компетентните органи, няма ли да желаете този случай да бъде доизяснен. Да, сега е минало време, но ако някой се надява, че поради изтеклото време няма да бъде направен опит чрез законови средства да му се търси отговорност, е в голяма грешка. Надявам се, че Борисов ще бъде призоваван да дава обяснения по редица неизяснени случаи, сред тях е и този за къщата в Барселона".

Вътрешният министър посочи, че МВР е в края на проверката за подслушване на протестиращи:

"Става дума за подслушване на стотици български граждани. Положени са големи усилия за унищожаване на материалите, съпътствали прилагането на СРС. Специално материалите в ГДБОП и в Дирекция "Вътрешна сигурност". Там служители са били на слушалките непрекъснато, водели са записки, унищожавани после. Въз основа на решение на българската прокуратура са били контролирани със СРС стотици български граждани… Представяте ли си докъде е стигнала българската прокуратура, за да угоди на политическата власт, на Борисов конкретно, а Гешев е съгласен прокуратурата да иска използването на СРС, тъй като протестът е започнал да иска и неговата оставка. Безумието е безгранично. Затова тази система трябва да бъде променена и да стъпи на демократични закони… Сред подслушваните има и политици, и общественици, и обикновени граждани".

Събраните факти ще бъдат предоставени на парламента, увери Рашков.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Виолета Комитова: Нямам самочувствие, че изсветлих много неща

0 (0) "В краткото време, в което сме не можем да правим генерални промени. Аз се придържах към прозрачност, законност и борба с корупцията. Освен пред медиите ние постоянно даваме информация на запитване от граждански организации. Не даваме да се строи без разрешение за строеж. Не приемам никакви обяснения по […]
d0b2d0b8d0bed0bbd0b5d182d0b0 d0bad0bed0bcd0b8d182d0bed0b2d0b0 d0bdd18fd0bcd0b0d0bc d181d0b0d0bcd0bed187d183d0b2d181d182d0b2d0b8d0b5

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.