Борис Бонев: Фандъкова да изпълни мерките за чист въздух, вместо да обжалва присъдата

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b1d0bed180d0b8d181 d0b1d0bed0bdd0b5d0b2 d184d0b0d0bdd0b4d18ad0bad0bed0b2d0b0 d0b4d0b0 d0b8d0b7d0bfd18ad0bbd0bdd0b8 d0bcd0b5d180d0ba

Независимият общински съвет Борис Бонев днес призова кмета на София спешно да се заеме с изпълнение на мерките срещу замърсяването на въздуха в столицата, вместо да обжалва решението на Съда по делото за мръсния въздух, с което Столична община беше осъдена. Той внесе в Столичния общински съвет декларация, която да бъде подкрепена от всички общински съветници, с призив кмета и управляващите София да се захванат за работа, вместо да протакат решаването на проблема.

“Чистият въздух е основно човешко право и опасното замърсяване на столицата трябва да бъде прекратено на всяка цена. То убива по 900 софиянеца всяка година по данни на СЗО, като особено уязвими са децата, по-възрастните и хората с хронични заболявания. След осъдителната присъда вече за всички е ясно, че управлението в лицето на г-жа Фандъкова не е направило достатъчно за решаването на този проблем, затова настоявам незабавно да се предприемат конкретни мерки. След толкова години отлагане на решенията, Общината е длъжна да предприеме конкретни мерки за намаляване на замърсяването от битовото отопление и от трафика” – казва независимият съветник Борис Бонев.

Според градските активисти от Спаси София, решенията за проблемите с мръсния въздух са директно и недвусмислено посочени в присъдата на съда. В нея се настоява за засилване на програмата за безплатна подмяна на печки и въвеждане на поетапна забрана за отопление на твърдо битово гориво, както и изграждане на свързана велосипедна мрежа и подобрения в градския транспорт. “Вместо обжалване, очакваме управляващият от 12 години кмет на София да се задейства! Най-малкото да изпълни собствените си предизборни обещания, написани в програмата ѝ. За съжаление в София няма и помен от изградена свързана велосипедна мрежа или бърз, удобен и редовен градски транспорт” – казва Андрей Зографски.

Съдът също задължава Столичната община да спре презастрояването, да бъдат изградени повече паркове и зелени пространства в кварталите, както и да се изградят повече етажни паркинги. “По всички тези теми ние от Спаси София непрекъснато даваме конкретни предложения и доклади в СОС, но управляващите ги отхвърлят без никакви аргументи. За тях водещо е да не мине предложение на опозицията, независимо колко полезно е то, вместо да решат проблемите на гражданите. Надявам се осъдителната присъда да ги накара да се замислят, че те носят отговорност пред обществото, а не само към партията си!”, категоричен е Борис Бонев.

В декларацията се предлага общинските съветници да гласуват становище, в което призовават кмета и администрацията да не обжалват присъдата и да фокусират усилията и средствата в осигуряването на чиста и здравословна среда за столичани. “Смятаме, че обжалването би било абсолютно неморално и ще бъде просто опит за купуване на политическо време. Всяко обжалване протака решаването на проблема, с което кмета Фандъкова ще се опита да прехвърли горещия картоф на следващия кмет на София. Оценяваме такава постъпка като безотговорна, тъй като не може здравето на хората да бъде търгувано в замяна на лично политическо оцеляване.” – категоричен е адвокатът по гражданското дело, Димо Господинов.

Градските активисти припомнят, че управляващите платиха 108 000 лв. адвокати, които да защитават Столичната община в делото срещу мръсния въздух. Те смятат, че допълнителни разходи за тлъсти хонорари, при това платени от парите на данъкоплатците, ще бъдат неприемливи за обществото. “Средствата да отидат за решаването на проблема, вместо управляващите да съдят гражданите с техните собствени пари”, завършва Борис Бонев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Емил Коларов: Всеки ден фалират колеги

0 (0) "Предлагаме да се седне на масата на преговори и да се направят нови програми за компенсация на бизнеса, както и да бъдем компенсирани за всички месеци, в които сме работили с ограничения". Това заяви Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България пред Нова телевизия. "В продължение на […]
d0b5d0bcd0b8d0bb d0bad0bed0bbd0b0d180d0bed0b2 d0b2d181d0b5d0bad0b8 d0b4d0b5d0bd d184d0b0d0bbd0b8d180d0b0d182 d0bad0bed0bbd0b5d0b3d0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.