България отдава почит на Апостола на свободата

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d0bed182d0b4d0b0d0b2d0b0 d0bfd0bed187d0b8d182 d0bdd0b0 d0b0d0bfd0bed181d182d0bed0bbd0b0 d0bdd0b0 d181

В църквата "Света София" се отслужи панихида в памет на йеродякон Игнатий, а още от сутринта почетният караул е тук, пред паметника на Левски. Във вечерното възпоменание участват Гвардейският представителен духов оркестър и Националната гвардейска част. Пред монумента, изграден на метри от лобното място на Апостола, по традиция и тази вечер започва поднасянето на венци и цветя от институциите в страната.

В знак на почит към 149-тата година от трагичната гибел на Левски, факлоносци запалиха Жертвения огън. Националният ни герой присъстващите беше почетен с падане на колене и с минута мълчание, след което бе изпълнен и Химнът на Република България.

През целия днешен ден хиляди признателни сънародници се поклониха пред безсмъртното дело на Апостола:

– С абсолютно чувство на обич, на уважение, на вяра в по-хубавия ден, защото той наистина даде живота си за свободата на България. Аз съм учителка от 45 години и само с това възпитавам своите ученици.

– Той не се е родил със сабята и с пушката. Влиза в килийно училище, започва да учи и след като се образова, знаел е няколко езика, тогава започва да води борбата си с поробителя. Важното е децата да знаят, че необразован човек революция не може да направи.

– Отдаваме почит на Апостола в този паметен ден тук, защото "дела трябват, а не думи". Най-важното дело е това, че се е отдал на българския народ и в името на това да освободи страната ни.

– Всичките българи да се поклоним пред неговата памет. Любимият ми завет е: "Слобода или смърт".

Васил Левски като съратник на Раковски продължава и развива на дело идеята за националната освободителна революция. Поставя началото на революционните комитети по места в цялата страна, които по-късно възстават. В сърцата и умовете на родолюбивите и свободолюбивите Васил Левски разпалва пламъкът на така жадуваната свобода. "Ако спечеля, печеля за цял народ. Ако губя, губя само мене си" – казва той. Негови са и думите: "За Отечеството работя, байо. Кажи ти моите и аз твоите кривици, пък да ги поправим и да вървим заедно".

На възпоменателната церемония сред официалните гости са министърът на отбраната Стефан Янев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, представители на депутатите, на Българската православна църква, кметът на Карлово и други.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Страните, които най-трудно издават виза

0 (0) Πoдгoтoвĸaтa зa пътyвaнe във вaдeнe дoĸyмeнти зa няĸoи дъpжaви ce oĸaзвa пo-дългa oт oбиĸнoвeнo, зapaди cлoжнитe и тpoмaви пpoцecи пo oтнoшeниe нa издaвaнe нa визи. Koи ca дъpжaвитe, зa ĸoитo мoжeтe тpyднo дa взeмeтe визa. Eтo тoп cпиcъĸ нa дъpжaви, зa ĸoитo тpyднo ce взeмaт визи, cъбpaн oт […]
d181d182d180d0b0d0bdd0b8d182d0b5 d0bad0bed0b8d182d0be d0bdd0b0d0b9 d182d180d183d0b4d0bdd0be d0b8d0b7d0b4d0b0d0b2d0b0d182 d0b2d0b8d0b7

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.