Валентина Ричанек пред ФАКТИ: БСП доказа, че е партията на разума и компромисите

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b2d0b0d0bbd0b5d0bdd182d0b8d0bdd0b0 d180d0b8d187d0b0d0bdd0b5d0ba d0bfd180d0b5d0b4 d184d0b0d0bad182d0b8 d0b1d181d0bf d0b4d0bed0bad0b0

Валентина Ричанек е кандидат за народен представител за 47-то Народно събрание от БСП. Тя е на 10-то място в листата на 26 МИР -София област.

– Как ще коментирате мерките в служебния кабинет във връзка с пандемичната обстановка въведени от днес?

– Твърдо заставам зад позицията на лидера ни Корнелия Нинова и подкрепена от Изпълнителното бюро на БСП. Въвеждането на зелен сертификат е ограничаване на коституционните права на българските граждани и опит ваксинацията да стане принудителна. Решенията трябва да бъдат отменени, а министър Кацаров да подаде оставка, поради невъзможността му да се справи с кризата. Изключително тревожен е въпросът за ваксинирането на децата, което аз категорично отхвърлям, както и задължителната ваксинация по принцип. Право на всеки гражданин е да направи свободния си избор, както за себе си, така и за децата си.

– На прага сме на 3 избори тази година. Това че ще са 2 в 1 какви рискове и предизвикателство крие пред партиите?

– Мисля, че избори 2 в 1 ще донесат по-висока избирателна ативност, което е положително за всички. Също така ще спестим време и средства, които са от особено значение в момента. Не мисля, че това крие някакви особени рискове или предизвикателства за партиите, вече всички обявиха зад коя президентска кандидатура застават и се надявам това да е предпоставка за една спокойна и честна кампания.

– Новата формация на двамата служебни министри как ще промени политическия пъзел и какви промени може да очакваме при бъдещите парламентарно представени партии?

– Да, очаква се новата формация да промени политическия пъзел, но до каква степен, бих коментирала след като видим резултата им на изборите. Очакваме ги и на терен в парламента, разбира се, защото там става ясно кой и какво може да промени. За БСП, а и за всеки от нас, е важно в следващия парламент да има по-голямо представяне на партии с общи допирни точки и воля преди всичко, да работят по неотложните за страната и народа ни въпроси, а не само кадруване, борба за надмощие и бягане от отговорност, на каквото бяхме свидетели в последните два парламента. Следвайки нагласите на хората и до някъде социологическите проучвания, промени се очакват предимно в процентното съотношение на вота, а някои от досегашните партии може и да не преминат бариерата. Силно се надявам да има и промени в разума и отговорността пред българския народ, за съставяне на стабилно, редовно правителство.

– Очаквате ли този път да бъде избрано редовно правителство?

– Много силно и искрено се надявам. В изключително сериозна здравна, социална, икономическа и политическа криза сме в момента и всеки изминал ден без редовно правителство е от значение. Като само един пример ще дам бюджет 2022- вече е края на м. Октомври, а нямаме бюджет за следващата година, нито правителство което да го одобри. За партията, която представлявам нямам никакво съмнение, че ще се борим отново, открито и до край това да се случи. Но поради фрагменността, която се очаква и в следващия парламент, ще имаме нужда от мнозинство и то до голяма степен зависи от нагласите на другите партии, изключвайки Герб и ДПС, разбира се.

– Политическата нестабилност от последните месеци хиперинфлацията и предстоящата зима и пандемията ще накарат ли политиците според вас да направят повече компромиси и да постигнат консенсус за широка коалиция и стабилен кабинет?

– Очаквам го. Преди всичко като гражданин. Това ще бъде и най-добрия политически тест – кой, до колко и за какво е в парламента. Защото всички партии сега, както и на предходните избори направиха и правят своите обещания, но когато дойде време да се водят тежки преговори, да се правят компромиси, да се мисли разумно и за хората, видяхме какъв беше резултата.

– Най-важните приоритети пред БСП в предстоящата кампания какви ще бъдат?

– Важното ще бъде да представим пакета с антикризисни мерки за първите 100 дни от управление, обосновани в проекто-бюджет за 2022г. и съобразени с предизвикателствата пред производители и потребители, работодатели и работещи. Не случайно се проведоха срещи със синдикати,браншови организации и производители, преди да се предложат тези мерки. Отново сме подготвени и мислим за бързото и адекватно решаване на проблемите. Надявам се това да се оцени от избирателите, защото положихме усилия и отговорност, каквито нито една друга партия не може да покаже в момента. Ще наблегнем и в разясняването и демонстрации за машинното гласуване, с цел да улесним по-възрастните, но и всички, които биха имали въпроси или трудности в изборния ден.

– Ще покажете ли същата диалогичност с политическите си опоненти и след изборите на 14 ноември?

– Абсолютно! БСП показа и доказа, че е партията на разума, на компромисите, на откритите и честни преговори, на грижата за хората, на борбата с модела Борисов. Това се видя в последния парламент, но и не само. Следя БСП от много години и смело твърдя, че е най-последователната и стабилна партия. Не спирам да следя и другите партии, преди всичко за себе си и нямам капка съмнение в избора, подкрепата и усилията си.

– Вашата лична мотивация да влезете в предизборната надпревара?

– Мотивацията ми е по-различна от обичайно възприеманата, когато някой се появи в листа на политическа партия. Някои хора дори смятат, че вече съм депутат. Не е това. За мен всеки депутат трябва да има някакъв политически опит, а аз нямам такъв. Целта ми е да знам, че съм намерила време, кураж и положила усилия за по-доброто бъдеще на страната ни, в която избрах да се завърна и да отгледам децата си. Както споменах, следя политическия живот в България от поне 5 години и непрекъснато го сравнявам с другите държави. Имах възможността 10 години да работя с хора от цялото земно кълбо. Знам много за случващото се по света, не само в Европа, но също така знам, че с всичките природни дадености, България може да бъде едно от най-доброто място за живеене. За целта са нужни усилия, обединение, безстрашие и време, заделено от всеки един от нас. Вярвам в БСП, в лидера, в хората с които се запознах там и виждам, че има шанс за промяна. Затова реших да дам и аз своята подкрепа.

– Какви са проблемите в региона, от който се кандидатирате?

– Проблемите в региона ми не са по-различни от тези в цялата държава. Може би малко по-различното е, че тук има сравнително ниска безработица, но до колко доходите на хората са достатъчни да се справят с високите битови сметки и растящите цени на храна, горива и т.н., това е отделен въпрос. Болниците са в окаяно състояние, недостиг на медицински персонал и капаците за Ковид болни, остарялата водо-преносна мрежа и липса на пречиствателни станции, разбитите улици или липса на инфраструктура като цяло, недостиг в гробищните паркове, престъпността и справяне с малцинствата, мръсният въздух през зимния сезон, почистването на речните корита- всичко това са неглежирани и натрупани през годините проблеми, за някои от които трябват светкавични мерки.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Австрийската служба по труда ще спира парите на безработните, които отказват COVID ваксина

0 (0) Безработните в Австрия, които откажат да заемат предложено им от Бюрото по труда свободно място, тъй като работодателят изисква задължителна ваксина срещу коронавируса, могат да бъдат лишени от помощите си. Това съобщават от БТА. Наредбата, издадена от министъра по труда дава право на такива решения. Санкцията е допустима, […]
d0b0d0b2d181d182d180d0b8d0b9d181d0bad0b0d182d0b0 d181d0bbd183d0b6d0b1d0b0 d0bfd0be d182d180d183d0b4d0b0 d189d0b5 d181d0bfd0b8d180d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.