Валери Симеонов прокара нови промени в закона за шума

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b2d0b0d0bbd0b5d180d0b8 d181d0b8d0bcd0b5d0bed0bdd0bed0b2 d0bfd180d0bed0bad0b0d180d0b0 d0bdd0bed0b2d0b8 d0bfd180d0bed0bcd0b5d0bdd0b8

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов тихо успя да прокара нови поправки в Закона за защита от шума в околната среда. Той и съратниците му от „Обединени патриоти“ (партия НФСБ) Христиан Митев и Борис Ячев предложиха на второ четене промени в законопроект на Министерски съвет, които днес бяха приети от пленарната зала на Народното събрание.

Тримата депутати внесоха „на пръв поглед невзрачни текстове, но много важни по отношение практическото прилагане на закона“, по думите на Симеонов.

Една от промените е свързана със забраната за зареждане на обекти за производство, съхраняване и търговия и на обекти в областта на услугите за времето от 23 до 8 ч. сутринта. Това вече ще важи и за еднофамилни сгради. Според досега действащия закон, забраната бе за постройки с повече от едно жилище.

Озвучаване между 14 и 16 ч., както и между 23 и 8 ч., вече няма да могат да извършват и физически лица. Освен това забраната ще важи „включително когато озвучаването се излъчва от място извън строителните граници на селищната територия или от неурбанизирана територия“.

Пред „Флагман“ Валери Симеонов обясни, че промените от средата на 2019 г. са показали някои недостатъци, затова били необходими новите поправки.

„Досега действащият закон позволяваше двустранно тълкуване. С други думи, ако обектът, който излъчва озвучаване, се намира извън териториите, упоменати в закона, той не подлежи на санкция. Т.е. ако е в края на гората, той може да побърка целия квартал на града, който се намира до тази гора. Сега поправихме тези недостатъци и пропуски. Така вече няма да има никаква възможност оттук нататък да става това, което ставаше в Созопол и във Варна миналото лято. Там общинските власти и полицейските управления се позоваваха точно на тази двузначност на закона и даже не си свършиха работата на някои места, но няма да бъда по-конкретен. Достатъчно е, че ви казвам, че в две български общини законът беше тълкуван превратно и това доведе до изключителни неудобства и тормоз на част от живеещите в тези два града (говоря за Созопол и за Варна). Сега вече това е оправено“, обясни лидерът на НФСБ, който е и зам.-председател на Народното събрание.

Прието бе и друго негово предложение – да отпаднат текстове, според които на замерване на нивото на шума от страна на съответните регионални здравни инспекции подлежат „съседни жилищни помещения, които са в непосредствена близост до обекта“ на шума или които граничат с него.

„С други думи, ако имате озвучаване от една дискотека, която се намира на 100 метра от вас, законът вече ще важи и за нея. До момента имаше възможност да се тълкува и по друг начин и съответно тя да не бъде подложена на санкции“, обясни Валери Симеонов.

Изключително важна според него поправка е, че сега на глоби ще подлежат и физическите лица, които извършват нерегламентирано озвучаване и шумов тормоз.

„Т.е. може да не е ресторант или дискотека, може да не е кафене или бар, а чисто и просто някой, който е изтряскал огромните тонколони на улицата, който дъни и побърква целия квартал. Знаете, че говоря за нашите етнически братя от ромски произход“, каза лидерът на НФСБ.

По думите му и сега физическите лица подлежали на санкции, но оттук нататък озвучаването ще е категорично забранено и за тях, а полицията ще е длъжна да вземе мерки.

Органите на реда можели да налагат солени глоби, както и да конфискуват озвучителната техника.

От здравното министерство имаха резерви към част от новите предложения на НФСБ, но от ековедомството бяха на друго мнение.

„Сдружението на общините даде категорична подкрепа, Министерството на околната среда и водите също даде категорична подкрепа. Граждански организации бяха ни подкрепили, граждани се обаждаха и алармираха за такива случаи. Вярвам, че в този си вид законът вече ще действа по-категорично“, коментира още Валери Симеонов.

По думите му, досега ако искаш да не спазиш закона, можело да се хванеш за един или друг член от съответните разпоредби.

„Сега вече няма за къде да се хванеш“, категоричен е Симеонов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Милица Гладнишка предизвика скандал в мрежата със свой коментар

0 (0) Милица Гладнишка предизвика голям скандал в социалните мрежи, след като изрази мнението си за роден наш талант по доста ироничен начин. Пеещата актриса, която в последните години често се изявява и в хитовите риалити формати у нас, направи много хаплив коментар за актьора Петър Байков, който направи фурор […]
d0bcd0b8d0bbd0b8d186d0b0 d0b3d0bbd0b0d0b4d0bdd0b8d188d0bad0b0 d0bfd180d0b5d0b4d0b8d0b7d0b2d0b8d0bad0b0 d181d0bad0b0d0bdd0b4d0b0d0bb

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.