Везиева: Една трета от нередностите по ОПИК са открити в Северозапада

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b2d0b5d0b7d0b8d0b5d0b2d0b0 d0b5d0b4d0bdd0b0 d182d180d0b5d182d0b0 d0bed182 d0bdd0b5d180d0b5d0b4d0bdd0bed181d182d0b8d182d0b5 d0bfd0be

След направен анализ една трета от нередностите по ОПИК са открити в Северозападния регион на България. Те са 94 на брой със стойност на корекция 24 млн. лв. Най-много са свързани с провеждането на обществени поръчки и начина, по който се закупуват средства за активи. Това каза министърът на икономиката Даниела Везиева на брифинг по повод констатирани нарушения по проекти по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“.

„Общо по програмата са сключени 2 913 административни договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на стойност 2 063 млрд. лв.“, каза още тя. Проверка показва още, че част от дружествата, подпомогнати с пари от Европа, са спрели дейност след приключване на проекта. По нейни думи икономическата среда в Северозапада не се е подобрила, въпреки насочените там грантови средства.

„94 броя от общо регистрираните 333 броя нередности по ОПИК са във връзка с установени нарушения по проекти с място на изпълнение – Северозападен регион, а останалите – 239 броя от регистрираните нередности са по проекти с място на изпълнение – извън Северозападния регион“, каза още министър Везиева.

„Не отчитаме косвените ефекти, които търсихме в Северозападния район. Не се е подобрила нито икономическата среда, нито е намаляла вътрешната миграция“, подчерта министър Везиева. Тя допълни , че в следващите мерки, които са предвидени по новия програмен период и по Плана за възстановяване, ще се разработят допълнителни мерки за контрол, които да дават по-добра ефективност.

Министърът на икономиката подчерта, че най-честите нарушения са регистрирани при фирми, които регистрират, че работят със софтуери в региона, а всъщност работещите са на други места. Други констатирани нарушения са с проекти за разработване и внедряване на иновации в предприятия, закупуване и разработване на софтуери, каза още тя.

По време на брифинга стана ясно, че към момента са заведени 2 досъдебни производства срещу некоректните фирми и са предадени на европейската прокуратура.

В отговор на журналистически въпрос относно оповестените през тази седмица промени в директорския борд на ДКК, служебният министър на икономиката подчерта, че продължава политиката на прозрачност и на осветляване на недобрите практики в холдинга.

„Надявам се вече с новите членове на Съвета на директорите на Държавна консолидационна компания (ДКК), назначени след конкурс, Министерството на икономиката да има вече повече възможности за контрол върху държавните дружества под шапката на ДКК.

По думите ѝ продължават конкурсите за смяна на членовете на борда на директорите на ВМЗ Сопот, както и проверките за законността на ремонтите на язовирите, изпълнявани от „Монтажи“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Иззеха голямо количество канабис в Ямболско

0 (0) Иззеха голямо количество канабис в Ямболско, съобщиха от полицията. Специализираната полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества, е проведена на 21 октомври от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ и колегите им от Районно управление-Тунджа. В хода на полицейските действия […]
d0b8d0b7d0b7d0b5d185d0b0 d0b3d0bed0bbd18fd0bcd0be d0bad0bed0bbd0b8d187d0b5d181d182d0b2d0be d0bad0b0d0bdd0b0d0b1d0b8d181 d0b2 d18fd0bc

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.