Вигенин: Има опасност България да изпадне в политическа изолация

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b2d0b8d0b3d0b5d0bdd0b8d0bd d0b8d0bcd0b0 d0bed0bfd0b0d181d0bdd0bed181d182 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d0b4d0b0 d0b8d0b7d0bfd0b0

Според бившия външен министър Кристиан Вигенин има реална опасност България да изпадне в политическа изолация от страна на партньорите в ЕС заради позицията си спрямо Република Северна Македония.

В предаването "Още от деня" Вигенин заяви, че в момента е нужна политика на външна комуникация, която да достигне не само до страните членки на ЕС, но и до самите македонци.

Кристиан Вигенин, БСП: "Много е важно ние да обясним, че България продължава категорично да подкрепя европейската интеграция и на региона и на Република Северна Македония. Да не ни се вменява вината, че едва ли не, че ако ние не направим компромис със своите ключови национални интереси ние едва ли не ще отворим региона за влияние на други, понеже чух и такава версия от някои политически формации в Европа, ще отворим терена за навлизане на политическо влияние на други глобални играчи. Мисля, че на България такава вина не може да се вменява. Ако някой иска наистина да се върви напред с интеграцията нека застане зад България. Ние сме разумна държава."

Нормално е България да представи такава позиция, тъй като няма напредък по изпълнението на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония", коментира още Кристиан Вигенин.

Той изрази съжаление, че се стига до тази ситуация, но България не може да не защити своя интерес в отношенията със съседите ни и съответно позициите си в рамките на ЕС.

Според Вигенин ще има трудности в бъдеще заради две неща, които не е направило българското правителство: едното е, че въпросът за неизпълнение на договора не е бил достатъчно добре артикулиран и в страната, и при нашите партньори; второто нещо е, че има недостатъчно ясно виждане как оттук нататък ще комуникират това решение на българското правителство и при съседите ни, и при партньорите ни, тъй като се създава впечатлението, че България отлага процеса на разширяване на ЕС.

Според Вигенин не е добре, че в позицията си ние разделяме Албания, срещу която нямаме възражения за започване на преговори, от Северна Македония, които вървят в тандем досега.

"Ние отстояваме нашата позиция, но всичко съпътстващо това решение ми се струва, че не е достатъчно добре обмислено и затова трябват спешни мерки, които се надявам да чуем тази седмица", отбеляза Кристиан Вигенин.

България държи на пълното изписване и изговаряне на името Република Северна Македония, тъй като географската област Северна Македония включва и нашата част нея и може да се получи объркване, подчерта бившият външен министър.

БСП подкрепи процеса, подкрепи ратификацията, подкрепи преговорната рамка, но считаме, че и българското правителство в тези три години след подписването на договора направи пропуски – нямаше програма за насърчаване на инвестициите в Република Северна Македония, не е променен бюджетът на Българския културен институт.

Вигенин припомни, че сме подкрепили Република Северна Македония за членство в НАТО, без да са изпълнили условията по договора, което сме се надявали да бъде един жест на добра воля.

"Вместо този жест да доведе до една по-отворена политика от страна на Република Северна Македония, той беше разчетен от нашите съседи като нещо, което ще се случи отново по отношение на членството в ЕС и България отново ще направи компромис", коментира Вигенин.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Испански клуб ще възражда кариерата на Самуел Ето'о

0 (0) Четвъртодивизионният испански Реал Мурсия се е заел с амбициозната задача да нахлузи отново футболните обувки на Самуел Ето‘о. 39-годишният камерунец обяви края на кариерата си през 2019 година. Наскоро той претърпя автомобилен инцидент в родината си се възстановява от него. „Към този момент шансовете Ето‘о да подсили нашия […]
d0b8d181d0bfd0b0d0bdd181d0bad0b8 d0bad0bbd183d0b1 d189d0b5 d0b2d18ad0b7d180d0b0d0b6d0b4d0b0 d0bad0b0d180d0b8d0b5d180d0b0d182d0b0 d0bd

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.