Виолета Комитова: Нямам самочувствие, че изсветлих много неща

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b2d0b8d0bed0bbd0b5d182d0b0 d0bad0bed0bcd0b8d182d0bed0b2d0b0 d0bdd18fd0bcd0b0d0bc d181d0b0d0bcd0bed187d183d0b2d181d182d0b2d0b8d0b5

"В краткото време, в което сме не можем да правим генерални промени. Аз се придържах към прозрачност, законност и борба с корупцията. Освен пред медиите ние постоянно даваме информация на запитване от граждански организации. Не даваме да се строи без разрешение за строеж. Не приемам никакви обяснения по този въпрос. Съдействам да си придвижат документите, но не и да строят без тях". Това заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройство в неделния сутрешен блок на БНТ, коментиайки работата на ведомството.

"На магистрала „Хемус“ се строят участъци 1,2 и 3. Спряно е строителството на тунели в тези отсечки", съобщи регионалният министър. Тя каза, че ежедневно се получават множество сигнали за нередности в МРРБ. Даде пример с прекратяване на проект, след което фирма е атакувала МРРБ по медиите.

„Някой под масата се опитва да продаде имоти в мътната вода. Ние се борим за това. Няма да се строи без разрешение“, заяви Комитова. Тя многократно увери, че фирмите получават съдействие, за да узаконят документите си.

„Боря се с фирми, които имат по-малки поръчки. Едни от тях са фирми на абонамент, които в рамките на 5 години получават средства. На второ място, има придворни фирми, които получава предимство. Има и фирми с дублиращи функции“, обясни регионалният министър.

Тя каза, че е против една фирма да прави проекта и да го реализира: „Инженерингът е начин сметката да бъде надписана. Това е предпоставка за скъпо строителство. На институциите им е по-лесно да правят процедури по инженеринг заради обществените поръчки“.

Комитова коментира идеята на Слави Трифонов за магистралите на концесия: „Аз си представям магистрала да се строи на концесия. Това означава съответната магистрала да се даде на концесионер, той прави всичките проекти, носи риска, построява магистралата. След това той трябва да си върне инвестицията. В много държави има строителство на магистрали на концесия. Не мога да го коментирам, защото трябва да се види дали работи в България“.

„Нямам самочувствие, че изсветлих много неща. Напротив, бяха малко. Имам претенция, че законите трябва да се приемат с едногодишна давност. МРРБ има задачата да прави свързаност и да развива регионите“, сподели регионалният министър.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Товарен кораб с българи на борда поиска помощ в Австралия заради предполагаемо огнище на COVID-19

0 (0) Товарен кораб с членове на екипажа, които вероятно са се заразили с коронавирус, ще акостира във Фримантъл, Западна Австралия, съобщи днес „Канбера таймс“. „BBC California“ е напуснал Египет на 8 юни и оттогава е бил в три пристанища в Индонезия. Седем души от 14-членния екипаж са се почувствали […]
d182d0bed0b2d0b0d180d0b5d0bd d0bad0bed180d0b0d0b1 d181 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8 d0bdd0b0 d0b1d0bed180d0b4d0b0 d0bfd0bed0b8d181d0ba

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.