Властта ще „възражда“ Северозапада!?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b2d0bbd0b0d181d182d182d0b0 d189d0b5 d0b2d18ad0b7d180d0b0d0b6d0b4d0b0 d181d0b5d0b2d0b5d180d0bed0b7d0b0d0bfd0b0d0b4d0b0

Властта планира пълна промяна в Северозапада, установи репортерско проучване на регионалното издание "Конкурент". Обновлението има за цел да спре обезлюдяването на областите Видин, Монтана и Враца, да докара инвестиции и повиши интереса към възможностите за правене на бизнес в региона, смятан за най-изостаналия в Европейския съюз.

Развитието на нови жилищни, производствени и многофункционални зони е предвидено в

Плана за интегрирано развитие на Монтана

за периода 2021-2027 година. Стратегическият документ бе приет на последното заседание на Общинския съвет.

Потенциал за ново строителство има около квартал “Мала Кутловица”, разширение е предвидено и на кв. “Кошарник” в западна и северна посока, както и западно от Николово.

Близо 17 500 са жилищните сгради в община Монтана. Малко над 29 000 са домовете – основно частни, държавните и общинските са 180, толкова са и фирмените.

Основните проблеми са остарелите фасади, старите дограми и лошата изолация. Три от четири жилища са с ниска енергоефективност, над половината от домакинствата ползват стари електроуреди, пише в документа.

Планирано е обособяването на нова промишлена зона “Север” до северния транспортен възел и разширение на Технологичния парк. Смесени многофункционални зони може да бъдат обособени по протежение на ул. “Диана”, при кръговото кръстовище тя е с голям потенциал за развитие, до кв. “Кошарник” и северно от село Николово.

“Зоната източно от ул. “Диана” вече се застроява, имотите се уедряват, по-едри предприемачи заменят дребните ползватели. Значителен процент от земята е общинска частна собственост, тя също може да се уедри и да стане привлекателна за инвестиции”, отбелязват експертите.

Интегрираният план е основен документ за развитието на общината. Той определя целите и приоритетите през периода 2021-2027 година, прави изводи и ги надгражда. Включва мерки и идеи за инвестиционни проекти, които местната управа да реализира с евросредства и национално финансиране.

Реанимират Видин с индустриална зона

Държавата планира да съживи Видин и областта с изграждането на нова индустриална зона. Намерението беше обявено преди месеци. То е част от стратегически документ, изготвен от министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Финансирането на дейностите ще дойде от европейските фондове, а крайната цел – спиране на обезлюдяването, привличане на нови инвестиции и осигуряването на работа за хиляди.

Отварят заводите за автомобилни части

Двата завода за производство на части за автомобилостроенето трябва да се превърнат в новата гордост не само за Враца, но и за Северозапада. С края на пандемията от коронавирус се очаква и „МД Електроник“, и „Теклас“ да натоварят максимално мощностите си, с което да осигурят прехраната на над 1 500 души.

В плановете на местната власт влиза и изграждането на индустриален парк, който да свързва новият Е-79 с трасето от Враца за Оряхово и да разшири съществуващата сега Индустриална зона. Намерението тепърва ще бъде огласено. То включва и изграждането на широк път, край който да изникнат логистични центрове и нови предприятия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бдителност и подозрителност са две различни неща

0 (0) В последните 100 години няма подобен на настоящия период в историята на човечеството. Във войните е имало повече жертви, но те са били умишлено причинявани. Повече от 12 месеца целият свят стъпва на пръсти по една ледена кора, чиято солидност е непредвидима. Всеобщата неизвестност и страх парализират малко […]
d0b1d0b4d0b8d182d0b5d0bbd0bdd0bed181d182 d0b8 d0bfd0bed0b4d0bed0b7d180d0b8d182d0b5d0bbd0bdd0bed181d182 d181d0b0 d0b4d0b2d0b5 d180d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.