ВМА откри важен детайл при операция на пациент с COVID-19

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b2d0bcd0b0 d0bed182d0bad180d0b8 d0b2d0b0d0b6d0b5d0bd d0b4d0b5d182d0b0d0b9d0bb d0bfd180d0b8 d0bed0bfd0b5d180d0b0d186d0b8d18f d0bdd0b0

По време на операция на пациент с коронавирусна инфекция екип медици от ВМА установява, че болният не се повлиява от стандартните дози кръворазреждащи медикаменти, използвани при други подобни случаи. Лекарите споделят важния детайл, в стремеж да помогнат на колегите си, които може да изпаднат в подобна ситуация, съобщиха от лечебното заведение.

Медиците влизат по спешност в специално обособената операционна зала за работа с такива пациенти заради влошеното състояние на 58-годишен пациент с тежко протичане на инфекцията – с изразена дихателна недостатъчност, сатурация 75 ( нива на кислород в кръвта), с разгърната клинична картина на масивна двустранна пневмония, и придружаващи заболявани артериална хипертония и леко изразена сърдечна недостатъчност.

Диагностициран е със силни болки и изстиване на десен долен крайник и е преценен от специалистите за спешно съдово реконструктивно лечение, заради риск от влошаване на здравословното състояние.

"Проведохме обсъждане на спешен колегиум, където бе предложен сценарий за интраоперативно лечение, въпреки тежкото общо състояние на болния. А целта е ясна – предотвратяване на евентуална ампутация", казва д-р Светозар Марангозов.

Операцията продължава около 1,5 часа при спазване на всички протоколи за защита на болния, персонала и недопускане на разпространението на опасната инфекция в лечебното заведение.

Заради оскъдния опит в операциите на болни с доказан COVID-19 и сложността на ситуацията, произтичаща от общото състояние на болния, медиците действат по индивидуален алгоритъм за оперативни интервенции в такава ситуация.

Това налага използването на иновативен подход за овладяване на ситуацията и прилагане на много по-високи дози кръворазреждащи средства с цел лечение и профилактика на съдови усложнения от подобен тип при тези болни.

И след самата операция пациентът приема много високи дози антикоагуланти и съдоразширяващи средства, като състоянието му е стабилно благодарение на интердисциплинарната екипна работа във ВМА.

Екипът на Клиниката по съдова хирургия, ръководена от проф. Кузман Гиров, е в процес на разработване на алгоритъм за работа при такива болни с цел профилактика и лечение в хирургичните клиники, както и подобряване на качеството на предоставяната медицинска грижа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Доц. Мангъров: Скафандрите в COVID отделенията са безсмислени

0 (0) Сам поисках да ръководя COVID отделение, защото Нещата в отделението в Инфекциозна болница трябва да се променят. Като лечението, продължителността на престоя, самоизолацията. Много от нещата могат да се правят по прост и лесен начин. Всички тези мерки със забулванията са общо казано безсмислени, като носенето на скафандри. […]
d0b4d0bed186 d0bcd0b0d0bdd0b3d18ad180d0bed0b2 d181d0bad0b0d184d0b0d0bdd0b4d180d0b8d182d0b5 d0b2 covid d0bed182d0b4d0b5d0bbd0b5d0bdd0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.