Гешев скрил „Барселонагейт“ от евродепутатите

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b3d0b5d188d0b5d0b2 d181d0bad180d0b8d0bb d0b1d0b0d180d181d0b5d0bbd0bed0bdd0b0d0b3d0b5d0b9d182 d0bed182 d0b5d0b2d180d0be

Главният прокурор Иван Гешев е отказал да отговори на въпросите за свързаното с Бойко Борисов разследване "Барселонагейт", зададени му от евродепутатите, които бяха на антикорупционна мисия в България през септември.

Това се вижда от доклада на евродепутатите от комисията LIBE, който в понеделник, 29 ноември, ще бъде обсъден от комисията, съобщи "Euractiv".

„Барселонагейт“ е в досъдебна фаза и главният прокурор не може да поиска или предоставя информация без съгласието на наблюдаващия прокурор, обяснил Гешев. И допълнил, че не може да предоставя информация по висящи дела дори и на парламента. Гешев отрича да има неразследвани случаи и подчертава, че публичността по всяко дело зависи от наблюдаващия прокурор. Той се е ангажирал да изпрати допълнително информация по делото за кюлчетата и пачките в чекмеджето на Борисов.

Гешев и заместничките му се оплакали от остарелия Наказателен кодекс, приет по комунистическо време, който бил негоден за борба с корупцията. На евродепутатите е обяснено също, че наказателните дела, към които прокуратурата има отношение, са общо 10% (другите са административни и граждански) и по 97% от тях има осъдителни присъди.

Главният прокурор уверил евродепутатите, че не може да дава указания на по-ниско стоящите прокурори, че те се ръководят само от съвестта си и закона.

Главният прокурор е посочил още, че няма пречка и самият той да бъде разследван. И дори бил разпитван от специализираната прокуратура по сигнал на министъра.

Делегацията се е видяла и със служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Той им и обяснил, че статутът на главния прокурор е един основните проблеми на върховенството на закона в България. „Най-общо казано, той изрази съжаление за липсата на контрол върху главния прокурор. Според него главният прокурор Гешев вярва, че полицията е придатък към прокуратурата, която му е подчинена. Всъщност, при отсъствието на парламент и редовно правителство, главният прокурор е единствената институция, която може да спъва работата на полицията“, се казва в доклада.

Рашков е обяснил на евродепутатите, че главният прокурор се назначава от Висшия съдебен съвет, в който има политическа квота. И тази политическа зависимост обяснява защо срещу бившия премиер не е образувано разследване въпреки снимките и записите.

Служебният министър е казал на делегацията на LIBE, че корупцията в страната отива много по-далеч от бившия министър-председател, че има огромни случаи, свързани магистрали и язовири. А също и че европейското финансиране досега не е било адекватно контролирано.

Службите в България не са си свършили работата добре, е коментарът на Рашков за американските санкции по закона „Магнитски“.

Според Рашков полицейското насилие по време на протестите миналото лято не е било разследвано адекватно. И вина за това имат правителството на Борисов и главният прокурор. Министърът смята още, че положителният натиск на ЕК върху България е твърде слаб.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ето защо следобедната дрямка е полезна

0 (0) Получаването на адекватен сън всяка вечер е от съществено значение за здравето на всеки човек. Сънят е естествено циклично състояние на почивка за ума и тялото, пише actualno.com. Липсата на сън ви излага на опасност от развитието на някои здравословни заболявнаия на сърцето, високо кръвно, диабет, затлъстяване, наддаване […]
d0b5d182d0be d0b7d0b0d189d0be d181d0bbd0b5d0b4d0bed0b1d0b5d0b4d0bdd0b0d182d0b0 d0b4d180d18fd0bcd0bad0b0 d0b5 d0bfd0bed0bbd0b5d0b7d0bd

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.