Готвят промени за още морски строежи на първа линия

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b3d0bed182d0b2d18fd182 d0bfd180d0bed0bcd0b5d0bdd0b8 d0b7d0b0 d0bed189d0b5 d0bcd0bed180d181d0bad0b8 d181d182d180d0bed0b5d0b6d0b8 d0bd

Законопроект, внесен от депутати от Националния фронт за спасение на България, ще разреши строителството по морския бряг. За това алармират природозащитници, съобщи бТВ.

Миналият петък шестима народни представители от НФСБ внасят промени в Закона за регионалното развитие. В документа попадат изменения на два закона – за устройствата на територията и на черноморското крайбрежие. Добавя се терминът "приоритетни зони за въздействие", т.е. общинските съвети ще решават кой строеж има най-голяма възможност да повлияе върху социално-икономическото развитие на общината. А тези зони да са и в закона за черноморското крайбрежие, предлагат депутатите от НФСБ. И още:

„Ако за съответната територия на общината няма одобрен общ устройствен план, се допуска промяна в предназначението на поземлени имоти в горските територии, попадащи в зона "А" и в зона "Б" въз основа на влязъл в сила подробен устройствен план.“ Зона "А" е до 100 метра от плажа или морския бряг. „Депутатите предлагат една огромна врата, с която да се започне отново застрояването по морето, включително в местата, където има вече приети ОУП, което е най-скандалното“, каза Люба Батемберска, от "Да спасим Карадере". В мотивите си към предложения законопроект пишат:

„Да се допуска промяна на предназначението на земеделски земи и поземлени имоти в горските територии в обхвата на зона "А" и в зона "Б".

От опозицията критикуваха предложенията. „Простичко казано, земеделски земи, до Черноморското крайбрежие, на които в момента не може да им се смени предназначението, с едно просто мнозинство в общинския съвет могат да се обособят в други зони и да бъдат застроени – още бетон, още строителство по Черноморието“, смята Явор Божанков, депутат, "БСП за България.

От ГЕРБ се въздържали от коментар с мотива, че законопроектът първо ще се обсъди в парламентарната им група. През юли обаче в разгара на казуса "Алепу" председателят на екокомисията обеща забрана за строителство край морския бряг. „Ще наложим забрана на строителството в Зона "А" – 100-метровата зона, прилежаща на черноморския бряг, където ще бъде наложена пълна забрана за строителство“, каза Ивелина Василева, предс. на Комисия по околна среда в НС. Все още не е ясно дали ГЕРБ ще подкрепи коалиционния си партньор за внесените сега законови поправки.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Втора вълна! Армията се включва в борбата с коронавируса в Северна Македония

0 (0) Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски е подписал указ за ангажиране на армията за подпомагане на държавните институции в борбата с коронавируса, предаде агенция МИА. Според указа, който влиза в сила незабавно, част от ресурсите и средствата на въоръжените сили ще бъдат насочени в помощ на здравните заведения, […]
d0b2d182d0bed180d0b0 d0b2d18ad0bbd0bdd0b0 d0b0d180d0bcd0b8d18fd182d0b0 d181d0b5 d0b2d0bad0bbd18ed187d0b2d0b0 d0b2 d0b1d0bed180d0b1d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.