Готвят протест срещу фермите за норки – искат Борисов да ги затвори заради коронавируса

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b3d0bed182d0b2d18fd182 d0bfd180d0bed182d0b5d181d182 d181d180d0b5d189d183 d184d0b5d180d0bcd0b8d182d0b5 d0b7d0b0 d0bdd0bed180d0bad0b8

Няколко неправителствени организации за защита на животните готвят протест в сряда сутринта пред Министерския съвет по време на правителственото заседание. Сред тях са "Дивите животни", "Заедно за животните – България", "Гражданска инициатива за забрана на добива на ценни кожи в България", КАЖИ и "На ти с природата".

Протестиращите излизат с настояване фермите за норки да бъдат затворени и у нас, както се случи в някои скандинавски държави, след като се доказа, че тези животни пренасят мутирал щам на коронавируса.

Те ще връчат и отворено писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов и правителството. Копие от писмото се изпраща и до президента и омбудсмана.

"Настоящото отворено писмо се внася от организации, граждански формирования и други юридически и физически лица, обединени във възмущението си от липсата на адекватна държавна политика, която да предотврати риска от разпространение на COVID-19 от фермите за норки и да гарантира в най-голяма степен сигурността и здравето на българските граждани", пишат организаторите на протеста.

Те припомнят, че вкарването във втората приоритетна група за ваксиниране на работниците от ферми за норки у нас, показва, че авторите на националния план за ваксинирането са съгласни с факта, че обектите за отглеждане на норки са твърде рискови.

"Намираме, че високата оценка на риска, дадена от работната група отговаря в голяма степен на обезпокоителната информация, идваща от все повече държави в Европа и света, където нарастват случаите на позитивни на Sars-CoV-2 норки във ферми за кожи. Към настоящия момент такива потвърдени случаи има в страните: Дания, Полша, Нидерландия, Франция, Гърция, Швеция, Испания, Италия, Литва и САЩ.

В Ирландия и Унгария се предприеха мерки за трайна забрана на фермите за норки, заради риска за човешкото здраве. Дания и Холандия предприеха безпрецедентни мерки за спиране дейността на фермите. Над 20 милиона норки, в хиляди ферми, бяха унищожени през последните два месеца в Европа, само за предотвратяване риска от зарази", пишат в писмото организаторите на протеста.

Организациите питат още дали се готви прехвърляне в България на развъдници на норки, които вече са затворени в изброените европейски държави.

"Кой може да даде гаранции, че мутирал щам от фермите за норки няма да се разпространи по територията на страната и как се очаква ваксинирането да противодейства на такъв сценарий? Готови ли са компетентните органи да поемат отговорност за наличие на мутирал щам сред населението, който не се повлиява от ваксини и е с неясна клинична картина на протичане?" са част от въпросите, поставени в отвореното писмо.

"Настояваме държавата да поеме пълна отговорност, като гарантира на българските граждани, че няма да допусне възникването на огнища от евентуални нови мутации на вируса Sars-CoV-2 от ферми за норки. Настояваме държавата да гарантира здравето и сигурността на своите граждани, като забрани създаването на нови ферми за норки на територията на страната", пишат още организаторите на протеста, които държат отвореното им писмо да бъде разгледано още на заседанието на МС в сряда.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

С пийване, секс и готвене срещу коронавируса

0 (0) Майка обичаше да попее, а татко обичаше да попие. Това пише в автобиографичната си книга Ози Озбърн „Аз съм Ози“. „Принцът на мрака“ имаше тези дни рожден ден – навърши 72 години. По време на пандемия мнозина ще попея, други ще попият… Както дойде. Затварянето по домовете, макар […]
d181 d0bfd0b8d0b9d0b2d0b0d0bdd0b5 d181d0b5d0bad181 d0b8 d0b3d0bed182d0b2d0b5d0bdd0b5 d181d180d0b5d189d183 d0bad0bed180d0bed0bdd0b0d0b2

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.