ДАНС е разобличилa Иван Гешев в „отклоняване“ на информация за Пеевски по делото „КТБ“

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b4d0b0d0bdd181 d0b5 d180d0b0d0b7d0bed0b1d0bbd0b8d187d0b8d0bba d0b8d0b2d0b0d0bd d0b3d0b5d188d0b5d0b2 d0b2 d0bed182d0bad0bbd0be

Финансовото разузнаване към ДАНС е разобличило Иван Гешев в „игнориране или отклоняване“ на информация, свързана с Делян Пеевски, докато главният прокурор е водил делото за дейността и фалита на КТБ. Това става ясно от Справка с рег.№RB 202001-001-03 от 9 септември 2015 г., споделена от "Фрог нюз".

В документа се разкрива, че Гешев не взема под внимание предоставената му информация от службата за сигурност, касаеща конкретно Пеевски, което само по себе си е изключително подозрително. „Налице са индикации, че прокуратурата, в лицето на наблюдаващия прокурор Иван Гешев, до момента или игнорира, или отклонява информация, свързваща Пеевски с дейността на банката и фалита ѝ"., се казва в един от изводите на ДАНС.

Агентите от финансовото разузнаване решават да информират ръководството на ДАНС за този съществен пропуск на Иван Гешев, но гласът им остава „глас в пустиня“. Т. е предупрежденията, че Гешев субективно разследва фалита на КТБ, като покрива Пеевски, не се взимат от никого предвид. Поне до този момент. От резолюция върху първата страница на Справката „За доклад!“, може да се направи извод, че чувствителната информация поне е стигнала до началниците на ДАНС.

Изненадите, обаче не свършват дотук. Финансовото разузнаване прави втори извод, а той е: „Налице е или некомпетентност от страна на временната парламентарна комисия, разследвала фалита на КТБ, или умишлено пропускане на данни, свързващи Делян Пеевски с фалита на банката“. Припомняме ви, че въпросната комисия беше оглавявана от т. нар. „острие“ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тезите на Гешев:

"Нямa дaнни зa прecтъплeния oт cтрaнa нa Пeeвcки". Това казва самият Иван Гешев пред членовете на ВСС в края на 2019 г. Oт нaчaлoтo нa рaзcлeдвaнeтo зa фaлитa нa КТБ Гешев упoритo oткaзвaшe дa гoвoри зa Пeeвcки. Първоначално тoй опита да покаже изкривено чувство за хумор, като заяви, чe в дeлoтo гo нямa нeгo, кaктo ги нямa и Путин, и Oбaмa. Твърдeшe cъщo и чe нe e зaпoзнaт c прoкурoрcкaтa прoвeркa oт 2009 г., cпoрeд кoятo Пeeвcки и мaйкa му Ирeнa Кръcтeвa ca купили чacт oт мeдиитe cи c пaри oт КТБ. Накрая смени тезата.

В своя защита Гешев допълва пред кадровиците на Темида още: "Аз не смятам и няма да допусна медии, политически или икономически кръгове да посочват на кого да се повдигне обвинение и още повече за какво, по конкретния въпрос – не са били налице доказателства за ангажирането на наказателна отговорност на тези лица", каза Гешев.

В справката се казва:

„След извършен анализ на доклада е установено, че в него липсва информация за 18 търговски дружества или такава не е взета под внимание. Този факт подвежда под съмнение обективността и изчерпателността доклада на комисията и поражда основателни съмнения относно избирателно тълкуване финансовите анализи на досиетата на фирмите, както и свързаните с тях лица. Съществен пропуск в доклада е, че са проверявани само кредитополучателите от първо ниво, без да се проверяват свързаните лица и фирми. Този факт на практика съществено променя и/или прикрива действителния бенефициент на кредитите.

В доклада са налице сериозни разминавания и противоречия с информацията, с която разполага“ Извършеният до момента оперативен и финансов анализ показва разлика от над 70 млн. лв., отпуснати като кредити към 18 компании. Получените до момента данни сочат, че всичките търговски дружества са пряко свързани с лицата Длеян Пеевски и Александър Георгиев. От проведените до момента оперативно-следствени действия е установено, че Георгиев е доверено лице на Пеевски и в действителност изпълнява неговата воля. Георгиев не отрича обвързаността си с Пеевски при проведения разпит, в качеството му на свидетел, по настоящото досъдебно производство.

Извършеният анализ на досиетата на 18-те търговски дружества, както и на наличната оперативна информация, касаеща дейността им, показва, че те са бенефициенти на кредити от КТБ с размер по-голям от 500 млн. лв. Данните показват, че обезпечението за отпускането на над 350 млн. лв. от кредитите е или недостатъчно, или напълно липсва. Обобщена информация за констатирани сериозни разминавания и неточности в Доклада на комисията по разследване за фалита на КТБ, както и за действителната съпричастност на лицето Делян Пеевски към дейността на 18 търговски дружества, имащи отношение към фалита на банката, е изпратена до наблюдаващия делото прокурор Иван Гешев на 10 август 2015 г.

До момента липсва отговор от прокуратурата, както и възлагането на допълнителни процесуално-следствени действия. В хода на работата по делото, е придобита нова оперативно интересна информация, която потвърждава близките отношения между лицата Александър Ангелов и Делян Пеевски. Потвърждават се данните, че Ангелов, съдружник в адвокатската кантора „Авиора консулт“ ЕАД, е едно от най-доверените лица на Пеевски и е в основата на легализирането на финансовите средства от придобити от него активи при започналата ликвидация на КТБ в края на миналата година.

Данните сочат, че именно адвокатското дружество „Авиора консулт“ в лицето на адв. Ангелов, ръководи голяма част от финансовите дела на Пеевски, включително и тези с КТБ. В основата на финансовите операции са две офшорни компании, а именно „Виафот Лимитид“ със седалище Британски Вирджински острови и „Дореко Лимитид“ , със същото седалище. От агентурен източник са налични данни, че именно контролираната от Александър Ангелов компания „Виафот“ ще играе бъдеща основна роля при започналото придобиване на активи от обявената в несъстоятелност банка КТБ от Пеевски.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ЕС продължава с решенията по новия план

0 (0) Днес ЕС ще продължи да представя решенията от своя климатичен план, съобщи Фигаро. Първата част от плана вече беше разкрита. Идеята е регионът да стане климатично неутрален. Това трябва да се реализира през следващите тридесет години. очакват се подробности за програмата за търговия с емисии. Предстоят и коментари […]
d0b5d181 d0bfd180d0bed0b4d18ad0bbd0b6d0b0d0b2d0b0 d181 d180d0b5d188d0b5d0bdd0b8d18fd182d0b0 d0bfd0be d0bdd0bed0b2d0b8d18f d0bfd0bbd0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.