Двама души издъхнаха на стълбите на COVID отделение в Пловдив след дълго чакане

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b4d0b2d0b0d0bcd0b0 d0b4d183d188d0b8 d0b8d0b7d0b4d18ad185d0bdd0b0d185d0b0 d0bdd0b0 d181d182d18ad0bbd0b1d0b8d182d0b5 d0bdd0b0 covid d0be

Двама мъже са починали в новосформираното отделение за COVID-19 в болница ”Свети Георги” в Пловдив, съобщи БНТ. Случаят е от 16 ноември. Пациентите са били принудени да чакат пред сградата, но заради влошено състояние, единият е заставен да седи в немощно състояние с кислороден апарат, а другият да лежи на стълбите. Около тях е бил струпан багажът им в куп торби.

Двамата чакат повече от 40 минути в това състояние. Мъжът пред входа е Господин Господинов от село Брестник, а този на стълбите – пловдивчанинът Любчо Лалев.

Няколко часа по-късно двамата издъхват в клиниката, която скоро е трансформирана в отделение за долекуване на пациенти с COVID-19. Преди това те са лекувани в Инфекциозната клиника на университетската болница.

"Съпругът ми е инвалид 100% с чужда помощ, 6 инфаркта, 7 стенда, с три байпаса, рак на бъбреците. През ден е на хемодиализа", разказа Мария Господинова – съпруга на починалия пациент.

Цяла седмица 61-годишният мъж поддържа температура над 37,4 градуса. Съпругата му опитва да го заведе в болница, за да го прегледат, но получава отказ от няколко места. На 14 ноември тя успява да го транспортира до спешния център в Куклен, откъдето е насочен към Инфекциозна клиника в Пловдив.

Господинова разказва, че са седели около два часа в Инфекциозна. След преценка на лекарите Господин Господинов е преместен в новообразуваното отделение за пациенти с COVID-19 в другата база на болницата.

“Приеха го на третия етаж, пеша до горе. В рамките на час той ми се обажда отново и ми казва: върнаха ме отново в Инфекциозна, не съм бил за тях”, каза Мария Господинова.

Господинов остава в Инфекциозна клиника до понеделник, предвиден е за хемодиализа, която така и не е направена. По неясни за съпругата му причини отново е взето решение той да бъде транспортиран в отделението за по-леки случаи.

"Чакахме повече от 47 минути, търсихме, викахме, нямат носилки, нямат инвалидни колички. Стигнахме между втория и третия етаж, аз го виждам, че умира, кислородът свърши…”, разказва през сълзи жената.

В рамките на минути състоянието на мъжа се влошава, а малко по-късно умира на реанимационната маса. В известието за смъртта пише, че причината за смъртта е сърдечен арест и че е с потвърдена диагноза COVID-19, факт, за който съпругата му не е била уведомена.

Другият мъж от видеото – пловдивчанинът Любчо Лалев, също издъхва – часове след Господинов. Синът му отказа да говори пред камерата на националната телевизия.

Двете семейства обмислят за заведат колективен иск срещу Министерството на здравеопазването.

От здравното заведение съобщиха, че вече е започнала проверка по случая и ако бъде установено нарушение, ще бъде уведомена и пловдивската прокуратура. Областният управител на Пловдив Дани Каназирева също е разпоредила спешна проверка. Резултатите се очакват в следващите дни.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ангел Джамбазки отрича да е хвърлял бомбички

0 (0) Евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки отрече да е замервал с бомбички протестиращите пред централата на партията. В коментар за EURACTIV България той казва, че не е хвърлял бомбички, а реакцията на хората в сградата е била в отговор на агресията срещу тях. Според него атаката срещу […]
d0b0d0bdd0b3d0b5d0bb d0b4d0b6d0b0d0bcd0b1d0b0d0b7d0bad0b8 d0bed182d180d0b8d187d0b0 d0b4d0b0 d0b5 d185d0b2d18ad180d0bbd18fd0bb d0b1d0be

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.