ДЕН: „Пожарникарски“ подход срещу Covid-19

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b4d0b5d0bd d0bfd0bed0b6d0b0d180d0bdd0b8d0bad0b0d180d181d0bad0b8 d0bfd0bed0b4d185d0bed0b4 d181d180d0b5d189d183 covid 19

Управляващите проспаха повече от 6 месеца, през които трябваше да изготвят ясна стратегия и план за действие срещу очакваното нарастване на заразата с Covid-19.

Необходимо беше да се преструктурира здравната система, службите на РЗИ да бъдат с подготвен за криза разширен състав, за овладяване на вълната от заболели и грижа към обществото. Властта трябваше да подготви нужния брой, включително и поне 10% резерви, лекари и медицински персонал за справяне с кризата. Вместо умни, професионални и бързи мерки, властта действа панически и на пожар, прехвърляйки цялата отговорност върху кметовете, директорите на болници и училища и всеки друг в циничното си намерение да не инкасират политически щети преди изборите.

Още в началото на кризата през месец март, ние от „Достойнството на един народ“ (ДЕН) изразихме категоричното си мнение, че единствено заедно, държавите от ЕС можем да се справим с тежката ситуация, но това не се осигурява единствено чрез финансовите ресурси на съюза, а е нужна единна концепция и ежедневни общи усилия.

Необходимо е да се предприемат още общностни мерки за превенция, общо обезпечаване на медикаменти и ваксина. Коронавирусът не може да бъде спрян от граници и бодлива тел. Единствено общите ефективни усилия на всички граждани и власти в рамките на съюза, ще гарантират справянето с тежката криза.

Питаме управляващите: – Защо не бяха закупени или наети своевременно достатъчно на брой оборудвани линейки, които да покрият голямата необходимост в момента?

– Защо не бяха създадени медицински центрове във всеки областен град за даряване на кръвна плазма от преболедували Covid-19пациенти?

– Защо не се инвестира целенасочено в човешкия потенциал, още в началото на кризата, а не сега да се гасят пожари с изливане на пари на калпак?

– Защо не се подготвиха болници за лечение само на Covid-19, а останалите да продължат да работят като многопрофилни болници? Защото се допусна смесването на заразени с вируса и незаразени, което доведе до ограничаване на дейността на важни клиники и отделения, лекуващи други сериозни заболявания. Породи се страх и отказ от лечение на тежко болни от други болести, което може да доведе до по-висока смъртност в бъдеще, демотивиране и напускане на медицински персонал.

– Защо през март, при минимален брой заразени, управляващите затвориха държавата, а сега при над 4000 случая дневно, отказват да поемат отговорността си за своевременни и ефективни мерки?

– Защо не бяха осигурени средства и РЗИ не организира Call-център за информиране на гражданите, за събиране на информация за контактните лица и връзка с личните лекари, а не и без това малкото служители в звеното да се претоварват с това усилие? За 1 работен ден, един служител, би могъл да извърши 48 обаждания средно по 10 минути на разговор.

– Защо управляващите не осигуриха безплатни PCR тестове за всички граждани – най-съществения държавен разход за овладяването на пожара Covid-19?

Отговорите на тези въпроси не са намерени поради страха от загуба на предстоящите избори и управленска некомпетентност, отказът да се чуят здравните експерти, непрестанното изместване на фокуса извън проблема. Потърпевши сме всички ние, гражданите, лекарите, медицинските сестри, санитарите, социалните работници, учителите и всички ангажирани на първа линия за справянето с бедствието. Само стоицизма, всеотдайността, професионализма и високият им морал ни държат над водата.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Меси няма нито един вкаран гол от игра в последните си 10 мача за Аржентина

0 (0) Шесткратният носител на Златната топка Лионел Меси няма нито един вкаран гол от игра в последните си 10 мача за националния отбор. Такава статистика извадиха американците от ESPN на страницата си в Туитър. За сравнение, за същия период от време неговият съперник през последните 10 години за най-ценното […]
d0bcd0b5d181d0b8 d0bdd18fd0bcd0b0 d0bdd0b8d182d0be d0b5d0b4d0b8d0bd d0b2d0bad0b0d180d0b0d0bd d0b3d0bed0bb d0bed182 d0b8d0b3d180d0b0 d0b2

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.