Димитър Марковски: Всички губим от войната между властта и прокуратурата

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b4d0b8d0bcd0b8d182d18ad180 d0bcd0b0d180d0bad0bed0b2d181d0bad0b8 d0b2d181d0b8d187d0bad0b8 d0b3d183d0b1d0b8d0bc d0bed182 d0b2d0bed0b9

"Няма победители в тази война. Всички сме губещи. Да не говорим, че сме губещи и хората, които се занимаваме с право. Час по-скоро трябва да приключи тази конфронтация. Голям е фокусът върху личността на Гешев. Не бива да забравяме, че когато се фокусираме върху личността, се фокусираме и върху една цяла институция. Опасно е, когато има политически атаки към хора, които олицетворяват и ръководят една институция".

Това заяви адвокат Димитър Марковски в студиото на "Денят ON AIR" в коментар за схватката между властта и прокуратурата.

По думите му липсата на финансови средства, на пари за експертизи в работата на досъдебното производство, ще е фатална. Той добави, че това ще се отрази на качеството на разследването и на реалната възможност да се разкриват криминалните престъпления.

"Ще изпаднем в положение на тържествуване на безнаказаността", подчерта Марковски.

Адвокатът коментира и темата със закриването на спецправосъдието.

"Ще отпадне едно сериозно звено от системата на правораздаването в България. Този специализиран съд се спряга като някаква чудовищна машина, като нещо, което е изградено по модел да мачка и да съсипва хора, а това не е така", изтъкна гостът в студиото.

А дали има риск да започнат отначало дела, адвокатът уточни пред Bulgaria ON AIR: "Съществува такъв риск. Най-тежката последица е това, че ще се забавят. Системата е претоварена".

"Ще отнеме много месеци докато се прехвърлят физически делата от Специализирания съд към Софийския градски съд. Ще се забавят изключително много дела. Има и такива, които ще изтекат по давност", отбеляза Марковски.

"Има проверка, прераснала в досъдебно производство. Това означава, че вече там има разследващ екип, който събира доказателства. Става дума за едно специфично досъдебно производство, в което има международен елемент. По линия на европейската заповед за разследване прокуратурата е пуснала две заповеди. На базата на първата са постъпили тези 219 документа на испански, които разследващите ще анализират. Те са длъжни да ги анализират и съпоставят – накрая, когато съберат доказателствата, трябва да се очертае една картина и да стане ясно дали има или няма престъпление", заяви Марковски.

Събеседникът е категоричен – има вариант да бъдат проследени парите, тъй като става дума за трансфери и трансакции към определени търговски дружества.

"Ако вървят трансакции от офшорни компании – да се проследи собствеността и произходът на парите, на титулярите по тях. Не е невъзможно да се стигне до установяване на парите и титулярите", уточни той.

Запитан, какво е нужно да се промени в правосъдната ни система, Марковски отбеляза: "Аз съм привърженик на изваждането на прокуратурата от системата на съдебната власт. Това трябва да бъде една абсолютно автономна институция, която да не бъде обаче безконтролна".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бюджетната комисия гледа на второ четене Бюджет 2022

0 (0) Парламентарната бюджетна комисия продължава работата по бюджета на държавата. Вчера депутатите приеха без задълбочени дебати по същество бюджетите на здравната каса и на държавното обществено осигуряване. Окончателно текстовете ще бъдат гласувани в пленарна зала следващата седмица. Максималният осигурителен праг ще бъде увеличен до 3400 лева от 1 април. […]
d0b1d18ed0b4d0b6d0b5d182d0bdd0b0d182d0b0 d0bad0bed0bcd0b8d181d0b8d18f d0b3d0bbd0b5d0b4d0b0 d0bdd0b0 d0b2d182d0bed180d0be d187d0b5d182

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.