Доц. Атанас Мангъров: С маските заприличахме на подчинени мечки с халки на носовете

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b4d0bed186 d0b0d182d0b0d0bdd0b0d181 d0bcd0b0d0bdd0b3d18ad180d0bed0b2 d181 d0bcd0b0d181d0bad0b8d182d0b5 d0b7d0b0d0bfd180d0b8d0bbd0b8

Защо служебното правителство не отменя задължителното носене на маски? Иде ли нова заразна вълна и ще ни затворят ли пак наесен? Доколко ефективни са строгите ограничителни мерки в борбата с епидемията? Отговори на тези въпроси даде доц. Атанас Мангъров, началник на обособената "Ковид клиника" в СБАЛИПБ „Проф. Ив.Киров” – София – Специализирана болница по инфекциозни и паразитни болести пред novini.bg.

Ако наистина есента ще ни залее нова инфекциозна вълна от К-19 и ще се случи, това, което някои сега ни внушават, то трябва сега да имаме голям процент неимунно население, т.е. хора, които не са се срещали с вируса и не са ваксинирани. В страни като Израел обаче, където имунизирани бяха над 70 на сто от населението, сега заразените с индийския вариант на вируса, са 50 на сто. За мен тези факти казват, че ваксината само предпазва някои да не боледуват тежко. Но засега няма информация, че хора, които са преболедували ковид, са заразени с индийския щам.

Смятам, че у нас вече има много хора с антитела и дори да дойде нова вълна наесен, то тя ще е по-слаба.

Още от сега виждаме, че започва масирана подготовка за посрещане на нов етап от пандемията. Допускам, че пак ще има затваряне на училища и строги мерки като м.г. Силно се надявам обаче това да не се случи и цялата тази „артилерийска” подготовка да е излишна. Явно на много хора по целия свят им харесва да ги държат несвободни, под контрол и да им насаждат страхове. Заради някакви икономически и чисто лобистки интереси. Безумно е всичко това.

Медицинските факти, известни досега, сочат, че коронавирусът не става по-смъртоносен.

Вижда се, че броят на случаите намалява. Засега процентът на заразените е под 1 на сто. Хоспитализираните в болниците пък вече имат по-леки симптоми, отколкото бяха преди. Развитието на епидемиологичния процес опровергава тезата, че вирусът се изменя към по-лошо и повече смъртност. Смятам, че лека полека тази пандемия ще затихне, защото ще изчерпи „своят горивен материал”. Т.е. няма да има неимунно население, което да продължи да се заразява при срещи с този вирус.

Ваксинирането не се саботира, ваксини има достатъчно и всеки, който иска може да го направи. Има една малка подробност – преди да се ваксинира, всеки трябва да подпише информирано съгласие, че е запознат с всички обстоятелства около ваксината и всичко, което би могло да му се случи, е негова собствена отговорност. Казват ни, че трябва да сме отговорни и да се ваксинираме. Но когато го направим и нещо вземе, че ни се случи впоследствие, то никой няма да е виновен затова, освен самите ние. В крайна сметка, това е решение, което всеки индивидуално трябва да вземе. Смятам, че е неетично и не е морално да се правят опити да се налага масова имунизация по административни, икономически и всякакви други методи. Да се предлагат награди, стимули, безплатен интернет и прочее облаги на ваксиниращите се, е много грозно и неправилно.

Многократно съм казвал, че служебното правителство трябваше да премахне задължителното носене на маски.

Всеки, който иска, може да си слага и по 2-3 маски, но другото е налагане на контрол. Правителствата, не само у нас, а и по целият свят, продължават да опитват да подчиняват хората на своята воля. Заприличахме на онези горки мечки, на които им слагат халки на носовете, за да не забравят, че са подчинени на чужда воля.

Хората трябва да запазят спокойствие, да се опитват да живеят нормално и всячески да се противопоставят на опитите да ги подчинят, чрез спазване на напълно излишни мерки. Достатъчно е да спазват добра хигиена. Както се вижда няма медицинска обосновка на налагането на крути ограничителни мерки. В онези държави с най-строги ограничения, има най-много новозаразени. Пак ще спомена Израел, където имат 70 на сто ваксинирани, много ограничения преди, а сега пак ги въвеждат. Всичко това показва, че не е този начинът да се борим с епидемията.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Живеехме като животни": нацистките престъпления в концлагера Майданек

0 (0) Съдебният процес продължава 474 дни, разпитани са общо 350 свидетели, включително от чужбина: делото за нацистките престъпления в концентрационния лагер Майданек е един от най-тежките и зрелищни съдебни процеси в Германия. “Това беше най-тежкият процес в кариерата ми”, спомня си по-късно общественият защитник Лотар Линденау. “Най-ужасно беше това, […]
d0b6d0b8d0b2d0b5d0b5d185d0bcd0b5 d0bad0b0d182d0be d0b6d0b8d0b2d0bed182d0bdd0b8 d0bdd0b0d186d0b8d181d182d0bad0b8d182d0b5 d0bfd180d0b5

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.