Д-р Брънзалов: Eто кои хора трябва задължително да се ваксинират

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b4 d180 d0b1d180d18ad0bdd0b7d0b0d0bbd0bed0b2 ed182d0be d0bad0bed0b8 d185d0bed180d0b0 d182d180d18fd0b1d0b2d0b0 d0b7d0b0d0b4d18ad0bb

В България ще има големи количества бракувани ваксини. Това каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов пред БНТ.

„Темпът на ваксинация на практика е замрял. Причините са много, но това е факт, който не говори добре за това какво ще се случи при една следваща вълна.

Дано да ни подмине леко. Няма вече проблеми с логистиката и всеки, който пожелае, може за минути да намери вариант да се ваксинира и да се защити. Всички медицински специалисти са готови да го направят“, посочи Брънзалов. „След като говорим за стимули, най-големият стимул е човек да разбере, че трябва да се ваксинира.

Сега бяхме в предизборна кампания, но никой политик не каза, че е добре този народ да се ваксинира, за да бъде по-здрав. Кампанията трябва да бъде по някакъв вид агитационна и медиите също можеха да се включат активно.

Относно логистиката на ваксината, за мен обяснението е, че една фирма доста ваксини успя да реализира на пазара, но тя произвежда още 6 дози в един флакон.

Относно логистиката нещата могат да се ускорят, ако въпросната фирма и всички фирми започнат да произвеждат еднодозови ваксини, които да можем да съхраняваме в хладилници от 2 до 8 градуса за около един месец.

Лекарят е силен и убеждава, когато пациентът му е в кабинета. Когато имаме флаконче, за което е нужно да събереш 6 пациенти, е по-трудно“, заяви Брънзалов.

„До този момент ние можем да се похвалим, че много малко ваксини все още хвърляме. Успяваме да се справяме много добре все още с тези ваксини, които са заявени от нас.

Хвърлянето на ваксини не говори добре за планирането на доставки на ваксините, както и за това да се види техният срок на годност, след като са планирани. Ако всяка ваксина е отделно, ще има повече желаещи да се ваксинират.

Тези причини доведоха до това, че в България ще има големи количества бракувани ваксини“, допълни той.

„Да има ли вход за ваксинирани би било тежко политическо решение и едва ли ще се случи в условията на демокрация.

Много европейски страни, където не можем да кажем, че има липса на демокрация, въвеждат задължителна ваксинация особено в някои браншове.

Не бих казал, че в България това се налага на този етап, но според мен животът ще го наложи, особено за професии, свързани с контакт с много други хора. Те задължително трябва да бъдат ваксинирани, но не със закон или натиск“, заяви той.

„След като държавата може да си позволява ваучери като стимули, всяка една мярка, която ще доведе до ускоряване на процеса на ваксинация, аз ще я харесам и одобря. Има и много непопулярни методи като томболи, но това не може да доведе до рязък скок на този процес.

Предполагам, че трябва да мине време. Ние сега можем да се похвалим с перфектна статистика на заболяемостта, а и се правят много тестове.

Тръгнахме оттам, че не знаехме какво е PCR тест, нямаше и маски. Вече тези неща са вкарани в нормални коловози, но го докарахме отново до положение, в което хората трябва да разберат“, посочи Брънзалов.

По темата за новия план на Министерството на здравеопазването за действие при нова върна, Брънзалов посочи: „Планът ще бъде следван, защото е изграден въз основа на опита с развитието на епидемичния процес в България.

Преди не знаехме какво се случва при такава заболеваемост, как да реагират лечебните заведение и до каква степен здравната система ще издържи. Тя издържа и се държа много добре. Това е един синтез какво се случва при определен вид заболеваемост“.

„Не трябва да търсим минуси, нека да се учим от плюсовете, а не да ровим за минуси. Новият план е изграден въз основа на опита от преди това.

Трябва да се има предвид и нещата как стават по региони. Епидемичният процес е огнище на зараза, преносители и гостоприемник, готов да се разболее. Да си представим какво можеше да се случи, ако нямаше такива мерки“, допълни той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

69 досъдебни производства преди деня за размисъл

0 (0) Във Върховната касационна прокуратура функционира дежурното звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация, свързана с извършени престъпления и нарушения на изборния процес. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България. Общият брой на образуваните преписки, свързани с нарушения на изборните […]
69 d0b4d0bed181d18ad0b4d0b5d0b1d0bdd0b8 d0bfd180d0bed0b8d0b7d0b2d0bed0b4d181d182d0b2d0b0 d0bfd180d0b5d0b4d0b8 d0b4d0b5d0bdd18f d0b7d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.