Д-р Орлин Колев: Не е задължително да има главен прокурор

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b4 d180 d0bed180d0bbd0b8d0bd d0bad0bed0bbd0b5d0b2 d0bdd0b5 d0b5 d0b7d0b0d0b4d18ad0bbd0b6d0b8d182d0b5d0bbd0bdd0be d0b4d0b0 d0b8d0bc

"Декларацията на властта, изчетена от парламента, е с подчертано политически характер. Тя не може да породи желаните правни последици, а и самите автори са с ясното съзнание, че не могат да предизвикат тези ефекти. Нито един конституционно установен ред не предоставя абсолютна автономия, на която и да е от властите. Те взаимно си кореспондират при осъществяването на върховната държавна власт и взаимно следва да се възпират", коментира преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев в "Денят ON AIR".

Той добави, че идеята за реформите в съдебната власт се фокусира върху мястото на прокуратурата и нейното взаимодействие. Правили са се редица опити за оптимизиране на тези връзки.

"Много политически партии декларират воля за изграждане и за обосноваване на механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор. Според решението на Конституционния съд, всеки действащ прокурор би могъл да разследва главния прокурор. Но как подчинен ще разследва началник? Тъй като прокуратурата е изградена на основата на йерархичния принцип. Има и такъв модел съдия да разследва главния прокурор, но следва да бъдем изключително внимателни при въвеждането на този модел", обясни д-р Колев пред Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че рисковете са заложени в Конституцията, защото разследващият апарат в рамките на съдебната власт се осъществява от прокуратурата, докато това не е функция на съда. Ако се въведе такъв модел, е възможно да се наруши балансът между трите власти.

"Има различни модели и не е задължително прокуратурата да има главен прокурор. Може да се управлява и от колективен орган. Въпросът за мандата на главния прокурор ме притеснява – да не влезем в друга спирала на принципа на разделение на властите, според решение на Конституционния съд, при което това е в компетентността на Велико народно събрание. В този контекст мандатите не трябва да се пипат", каза още гостът.

Д-р Колев отбеляза, че ако се върнем към създаването на КПКОНПИ, няколко държавни органи са се обединили в Комисията именно, за да се подобрят функциите ѝ. Това е дало своя ефект. Сега се търси точно обратното – разделяне на тази комисия.

"Следва КПКОНПИ да бъде разделена много внимателно, за да не се дублират функциите. Защото това беше причината за обединяването на няколко държавни органа в тази комисия. Много внимателно следва да се обмисли ресурсното обезпечение на тези две комисии – хората, които ще осъществяват тези функции", изтъкна д-р Колев.

"Съдебната система следва да изглежда по начин, по който народът да има доверие в нея", подчерта гостът.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

България няма нужда да бъде пазена от Русия

0 (0) България не се нуждае от това да бъде пазена от действия на Русия. Това обяви руският заместник – външен министър Александър Грушко, цитиран от Комерсант. Той обяви, че има нужда от различен подход в Черно море. Грушко обяви, че Западът трябва да види реалните потребности на региона. Визира […]
d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d0bdd18fd0bcd0b0 d0bdd183d0b6d0b4d0b0 d0b4d0b0 d0b1d18ad0b4d0b5 d0bfd0b0d0b7d0b5d0bdd0b0 d0bed182 d180

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.