Европейската спецпрокуратура проверява ОП „Околна среда“

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b5d0b2d180d0bed0bfd0b5d0b9d181d0bad0b0d182d0b0 d181d0bfd0b5d186d0bfd180d0bed0bad183d180d0b0d182d183d180d0b0 d0bfd180d0bed0b2d0b5d180

Европейската специализирана прокуратура проверява Оперативна програма „Околна среда” (ОПОС). Това заяви министърът на околната среда и водите Асен Личев на брифинг в МОСВ. По думите му тя е уведомила министерството, че ще упражни компетентността си по сигнал от предходния министър Емил Димитров, с който той изпраща ОПОС на прокуратурата, а „преди това я е наградил с 200% ДМС“.

Министър Асен Личев представи свършеното в МОСВ от началото на мандата на служебното правителство. По думите му, РИОСВ – Бургас е извършила проверка на хотел в Синеморец в местността Бутамята, а ДНСК е открила процедура за спиране на строителството му. Той информира още, че на мостовете на всички реки в България до една година ще бъде поставена табела с името на реката, с което изпълнява ангажимент, даден в началото на своя мандат.

Министър Личев засегна темата за инвестираните средства по ОПОС във ВиК инфраструктурата в двата програмни периода – 2007-2013 г. и 2014-2020 г., както и от ПУДООС за 2003-2021 г. в сектор „Води“. По думите му в Бургас са били вложени над 600 млн. лв., докато в Монтана – едва 63 млн. лв. „Вие сами виждате какъв е ефектът, особено по отношение на намаляване на загубите“, каза министърът.

„Друго голямо постижение е, че Националният съвет по биологично разнообразие (НСБР) към МОСВ, който беше с изтекъл мандат, заседава миналата седмица“, каза Асен Личев и съобщи, че са разгледани и приети предложения за изменението на списъци за защитени зони за опазване на природните местообитания и за дивата флора и фауна. Той информира, че са разгледани 44 защитени зони и 3 нови заповеди по отношение на границите на „Ропотамо“, „Плаж Шкорпиловци“ и „Галата“. Това е само началото на процедурата, която трябва да завърши с решение на МС. „В това заседание на НСБР е разгледан Националният план за действие за борба срещу незаконното използване на отрови в дивата природа 2021-2030 г.“, заяви той.

„Гордея се, че колегите ми заедно с учените от БАН и представители на НПО достиганаха до консенсус и успяха да съставят концепция за разработване на специфични и подробни цели на ниво защитени зони от екологичната мрежа „Натура 2000“. Това ще бъде като едно неотменно приложение към Националния план за развитие и възстановяване, което ще бъде изпратено в Брюксел. А това ще улесни реализацията на инфраструктурните линейни обекти на територията на България, което до момента се спъваше. Например магистрала „Струма“ при Кресна“.

„По отношение на недоволството на собственици на бунгала в къмпинг „Смокиня“ изпратих указания до компетентните органи как могат да ги ремонтират“, коментира Асен Личев.

Министърът заяви, че е провел среща с НСОРБ и стопанските камари, на която е станало ясно че българският РДФ отпадък се натрупва, а внесеният от чужбина се изгаря. Причината е, че вносителите плащат за това по 300 евро на тон, а общините – едва 45 лв. „Общините и стопанските организации се разбраха да се повиши калоричността на българските отпадъци, за да бъдат първо те изгаряни. Ако това не стане, аз ще забраня вноса“, категоричен беше Асен Личев.

„Инициирах пред министър-председателя необходимостта кръговата икономика да бъде издигната като национална политика. С писмо на премиера вече е назначена междуведомствена работна група, която да разработи Национална стратегия за въвеждане на кръговата икономика в България“, съобщи министърът. Той обясни, че това е неотменно задължение и ангажимент към ЕС и най-вече към Плана за възстановяване и развитие.

Министър Личев заяви, че се е срещнал с областния управител на Видин и двамата са посетили строежа на скоростния път Монтана – Видин и увери, че той не е спрял. „Отидохме на участък „Димово“, защото там пътят се кръстосва с трасето на „Турски поток“. Търсехме къде е отклонението за Северозападна България – не намерихме дори кранче, което би захранило и газена лампа“.

„Топлофикация – София“ може да изгуби възможността за дерогация, ако не предостави необходимите данни и гаранции на МОСВ до 12 юли – понеделник“, информира министър Личев. Той добави, че ИАОС е подготвила документи за недопускане на дерогация на „Брикел“, което означава, че на практика предприятието не отговаря на условията и скоро могат да бъдат затворени.

„Днес подписах заповед за Принудителна административна мярка (ПАМ) на „Софинвест“ заради депото в район „Кремиковци“, кв. Враждебна. Те трябва да го рекултивират, а се установи, че вместо това го запълват с отпадъци, които са недопустими“, съобщи още министърът.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Силна подкрепа за атомната енергетика в Швеция

0 (0) Социологическо проучване в Швеция показва, че близо половината от шведите са съгласни с изграждането на нова ядрена мощност и разглеждат атомната енергия като инструмент за постигане на климатичните цели на страната. 46% от анкетираните подкрепят използването на атомна енергия, и ако е необходимо – изграждане на нова АЕЦ. […]
d181d0b8d0bbd0bdd0b0 d0bfd0bed0b4d0bad180d0b5d0bfd0b0 d0b7d0b0 d0b0d182d0bed0bcd0bdd0b0d182d0b0 d0b5d0bdd0b5d180d0b3d0b5d182d0b8d0ba

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.