Един и същи съдия продължава да блокира вписванията на ръководствата на ББР, „Автомагистрали“ и „Александровска“

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b5d0b4d0b8d0bd d0b8 d181d18ad189d0b8 d181d18ad0b4d0b8d18f d0bfd180d0bed0b4d18ad0bbd0b6d0b0d0b2d0b0 d0b4d0b0 d0b1d0bbd0bed0bad0b8d180

В понеделник отново внасяме документи за назначаването на временно ръководство на „Автомагистрали“ в Агенцията по вписванията. Това съобщи в предаването "Неделя 150" на БНР министърът регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова. Тя посочи, че се иска вписването на временно ръководство от трима души в дните до 5 юли, когато предстои провеждане на конкурс за постоянно ръководство на дружеството, което ще се състои от петима души.

„Конкурсът е обявен, хората, които искат да участват, си подготвят документите. Аз просто искам дружеството да се управлява от временно ръководство от трима души за 15 дни. На 22 юни подадохме документи в Агенцията по вписванията. Още същия ден постъпва искова молба от г-н Стоян Беличев и още същия ден съдия Мария Вранеску е отказала това вписване. На 24 юни отново подаваме документите, но на 25 юни, пак с искова молба на г-н Беличев, пак съдия Вранеску спира вписването. Разбрахме, че тя е спряла още вписването на ръководството на Александровска болница, както и на Българската банка за развитие“, обясни министърът.

„Аз вече виждам четири намеси на Мария Вранеску, не мога да си обясня как става това в съдебната система на случаен принцип. Явно българската съдебна система може да работи и много бързо с взимане на решение в рамките на деня“, заяви министър Комитова и допълни, че бившият изпълнителен директор на „Автомагистрали“ Стоян Беличев явно е по-влиятелен от министъра на регионалното развитие към днешна дата.

„Г-н Беличев и съдия Мария Вранеску много се тревожат, че аз искам за 15 дена да сложа временно ръководство. Не разбирам обаче защо не са разтревожени, че 2 млрд.лв. са раздадени от „Автомагистрали“ на избрани фирми без никакъв конкурс. Тук виждам двоен стандарт. Ако г-н Беличев се разболее и излезе по-дълго в болничен, няма ли право регионалният министър да назначи временно ръководство? Според вижданията на съдията г-н Беличев няма право и да се разболява. Освен това срещу г-н Беличев от 3 юни върви и прокурорска проверка за длъжностно лице, умишлено не положило достатъчно грижи за стопанисване, управление и ръководене на възложената му работа, от което са настъпили достатъчно вреди. Очевидно това не го тревожи. Смята се, че е много безценен“, коментира още регионалният министър.

По случая „Артекс“ и протестите на фирмата министър Комитова припомни, че валидността на разрешението за строеж на „Златен век“ е изтекло 2020 г. и това е поводът строежът да бъде спрян. Това се знае от всички страни, включително и от инвеститорите. Според министърът едно от възможните решения на казуса е „Артекс“ да поиска от Столична община съвсем ново разрешение за строеж, след заплащане на нужните такси, за довършване на обекта, което ще изведе казуса от агонията. Те обаче решават да водят съдебни дела. „Съдебните дела по-бързо ли ще приключат от един месец? Те през цялото време крещят по медиите, че ще водят съдебни дела“, коментира тя. Втори изход арх. Комитова очерта с промени в Закона за устройството на територията, които да приеме следващото правителство. Там ще се прецизират сроковете и ще се решат въпросите с много други строежи първа и втора категория.

Относно бъдещата национална детска болница министър Комитова обясни, че през 2004 г. Министерство на здравеопазването се е произнесло по сградата-скелет – че тя не може да върши никакви функции, не е необходима, амортизирана е и няма да се ползва. През 2011 г. е изготвен подробен устройствен план за цялата територия на Медицинска академия, където на мястото на сградата-скелет е предвидена чисто нова сграда за детска болница с височина 20 метра. През 2019 г. обаче е последвал търг за реконструкция на старата сграда. „Съгласно действащия ПУП в МРРБ можем да издадем виза за проектиране единствено и само на чисто нова сграда на това място с височина 20 метра“, подчерта Комитова.

Предстоят срещи на ръководството на МРРБ с всички фирми, които са взели аванси, информира още министърът. „Ще работим, за да си завършат работата по договорите. Много фирми работят по проекти, по договори от преди нас, имат претенции за заплащане на работата. Всеки ден зам.-министър Тодор Анастасов и шефа на АПИ на място проверяват качеството. Заплаща се само за качествено и количествено свършена работа. 600 млн.лв. ще се платят само след проверки“, категорична без Комитова. Тя подчерта, че няма отпор срещу министерството от КСБ.

Според министър Комитова превантивна борба с корупцията в строителството може да има с премахване на инженеринга при изграждане на стандартни обекти. Няма да се дават и вече пари за строителство без обществени поръчки като въпросните аванси. По думите ѝ това е изкривило изцяло конкуренцията и строителната среда.

Министър Комитова посочи, че е далеч от реваншизъм и уволнения. „В МРРБ работят 4000 души, а аз съм сменила само ръководството на АПИ. Аз работя за прозрачност, защото заварих много питания от медии, депутати от 44-то и 45-то Народно събрание. Ние бяхме длъжни да отговорим, а всички проверки са по документи и с факти“, обясни тя.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Трансформацията на Криско се оказа провал

0 (0) В началото на пандемията през 2020 година Криско започна ударни тренировки с фитнес гуруто Сами Хоссни. Рапърът, който премина в чалгата, се хвалеше, че спортува пет пъти седмично и ще постигне тяло на Аполон, като дори направи и поредица от видеа, която озаглави “Трансформацията”. Уви, година по-късно все […]
d182d180d0b0d0bdd181d184d0bed180d0bcd0b0d186d0b8d18fd182d0b0 d0bdd0b0 d0bad180d0b8d181d0bad0be d181d0b5 d0bed0bad0b0d0b7d0b0 d0bfd180

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.