Езиковите и танцовите школи: Само на нас не оставиха никаква врата

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b5d0b7d0b8d0bad0bed0b2d0b8d182d0b5 d0b8 d182d0b0d0bdd186d0bed0b2d0b8d182d0b5 d188d0bad0bed0bbd0b8 d181d0b0d0bcd0be d0bdd0b0 d0bdd0b0

Две столични школи – образователна и танцова – попитаха пред БНТ, защо те се затворени, училищата са отворени, а заведения в София могат да работят със зелен сертификат.

"Само на нас не оставиха никаква врата, никаква опция ние да работим присъствено, без значение какви мерки вземаме", обясни управителят на езиковия център Тихомир Иванов.

"Нашият бранш беше може би най-силно засегнат по принцип от началото на пандемията", коментира Ирина Ботева от танцовата школа.

Заведения, фитнеси, семинари, концерти, музеи в София могат да работят или с намален капацитет или без никакво ограничение, ако организират работата си така, че да влизат само ваксинирани или тествани за ковид хора. И именно това поражда един въпрос в школите.

"Щом има вариант те да работят и да спазват някакви мерки, трябва да има такъв вариант и за нас", заяви Светослава Койнова, собственик на образователен център.

В езиковия център не разбират и логиката училищата да работят, а те да бъдат затворени.

"Можете да разгледате колко е голямо това помещение, около 40 квадратни метра, размерите на една стандартна класна стая. Тук се събират максимум 12 деца", допълни Койнова.

В танцовата школа това поредно затваряне значи пореден месец загуби.

"Във времето, в което сме абсолютно затворени, ние продължаваме да си плащаме 100 процента от разходите и 100 процента от данъците", каза Ирина Ботева.

И да получават почти неосезаема подкрепа от държавата.

"Единствените варинати в момента за съдействие са чрез проекти на Министерство на културата или на национален фонд "Култура", което вече одобрява една част от кандидатстващите, а не всички", допълни Ботева.

В изчакване на националните мерки, те остават затворени. А целта на мерките очевидно е непостигната. Защото алтернативата на затворените извънкласни дейности се оказва не по-безопасна.

"Те си вземат децата например след училище, возят ги в градския транспорт, на работа и така прекаврат време с тях в офиса, или след училище ги водят при своите възрастни родители, бабите и дядовците", каза Тихомир Иванов.

Така тази заповед на столичното РЗИ вече предизвика и друг феномен. Родители, които са готови да нарушат заповедта и да поемат евентуалните глоби за това.

"Те търсят варианти как ние да работим така, че държавата да не вижда, че работим", допълни Иванов.

Някои танцови школи също са склонни да се превърнат в нарушители.

Нито езиковият център, нито танцовата школа, които се свързаха с БНТ, не смятат да го направят. Но казват, че ако следващата седмица се реши да бъдат окончателно затворени без алтернатива, ще ни поканят да снимаме фалита им.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Франция предлага да построи шест реактора в Полша

0 (0) Френската EDF е направила предложение на полското правителство да построи до шест реактора EPR. Проект с такива размери ще декарбонизира 40% от електроенергията на страната и ще спести изпускането на 55 милиона тона CO2 в атмосферата годишно. Необвързващата предварителна оферта предлага редица възможности за Полша. Тя съдържа подробности […]
d184d180d0b0d0bdd186d0b8d18f d0bfd180d0b5d0b4d0bbd0b0d0b3d0b0 d0b4d0b0 d0bfd0bed181d182d180d0bed0b8 d188d0b5d181d182 d180d0b5d0b0d0ba

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.