„Екзакта“: ГЕРБ-СДС води на „Има такъв народ“ с 0,6%

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b5d0bad0b7d0b0d0bad182d0b0 d0b3d0b5d180d0b1 d181d0b4d181 d0b2d0bed0b4d0b8 d0bdd0b0 d0b8d0bcd0b0 d182d0b0d0bad18ad0b2 d0bdd0b0d180

Според проведеното прочуване на "Екзакта" коалицията ГЕРБ-СДБ е първа политическа сила. След нея се нарежда "Има такъв народ". Третата позиция заема "БСП за България", предаде NOVA.

Шест дни преди вота, малко под половината от интервюираните от "Екзакта Рисърч Груп" пълнолетни българи (48%) декларират готовност да гласуват на предстоящите парламентарни избори и заявяват, че вече са избрали за кого ще гласуват, предаде NOVA. Още 12% са готови да гласуват, въпреки че към 5 юли все още се колебаят кого да изберат. Трудно е да се прогнозира колко от тях реално ще направят избор до деня на вота.

Други близо 16% се колебаят дали изобщо да гласуват и опитът на Екзакта подсказва, че е по-вероятно да не отидат до урните. Една четвърт от българите към 5 юли изразяват нежелание да гласуват. Неизвестни относно електоралната активност добавя отпускарския сезон, както и навиците на немалко българи от последните години за чест краткотраен отдих в уикендите на летния сезон.

Електоратите на ГЕРБ, на БСП и на ДПС са в по-голяма степен мобилизирани да участват във вота в сравнение с електоратите на останалите партии с шансове да влязат в парламента. Избирателите на ДБ и на ИТН пък декларират по-висока готовност да гласуват на изборите от тези на ИСМВ.

Най-висока мобилизация за гласуване регистрираме сред хората на възраст над 50 години, сред висшистите и сред живеещите извън столицата.

Когато има силен емоционален елемент във вота, обаче, е възможна промяна в дела на желаещите да гласуват в самия изборен ден. А в този вот, както и в предишния, емоционалните и спонтанните решения за гласуване имат своето място. В навечерието на 4 април, в предизборното тогава национално проучване на Екзакта, имаше индикации за активност от порядъка на 47%-48%, но емоционалното и спонтанно гласуване в изборния ден проработиха за ръст на активността над тези стойности.

Всяка от партиите с претенции да бъде представена в следващия парламент има свои цели на тези избори. При ГЕРБ те са свързани с постигане на първи резултат в изборната надпревара и очакване партията да продължи да бъде фактор в политическия процес.

Зад политическото говорене на ИТН прозира желание за спечелване на вота, което по всичко личи, би било предпоставка за поемане на политическа отговорност и ангажимент за управление на страната. Такава е поне политическата оферта към избирателите, на която предстои да видим отговора.

БСП се стремят да привличат лява периферия и да повишават самочувствието на своите избиратели. Присъствието на леви експерти в служебния кабинет подпомага тези цели на левицата. Вторичният анализ на Екзакта показва, че новата формация „Ляв съюз за чиста и свята република” се бори по-скоро за разочарован и негласувал през последните години за БСП ляв електорат и към 5 юли получава дял под 1%.

За ДБ е съществен въпросът доколко ще може да разшири политическото си влияние в условията на ненамаляваща подкрепа за обществена промяна. Не по-малко интересно ще бъде да се установи и това какъв ще бъде социално-демографския профил на избирателите на това обединение след вота.

За ДПС 11 юли е предизвикателство заради пренареждането на политическото пространство у нас, но и заради вота от Турция.

ИСМВ се стремят да попаднат в парламента с по-добър резултат от постигнатия от тях през април т.г., а Българските патриоти полагат усилия да намерят място в новия състав на парламента като докажат, че патриотичните им идеи могат да обединяват. Основният проблем и на двете формации остава недостатъчната твърдост на електоратите им към 5 юли.

Социологическите изследвания трудно могат да измерят потенциала на Гражданската платформа „Българско лято” заради наличието на скрит вот.

„Възраждане” се цели в създаване на алтернативен патриотичен вот, въпреки, че политическото ѝ амплоа далеч не се изчерпва с това.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

 2 Видяно,  1 Днес

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Уволнената шефка на Агенцията по инвестиции отхвърли обвиненията на Стамен Янев

0 (0) Бившият шеф на Агенцията по инвестиции – Десислава Трифонова, отхвърли обвиненията на настоящия директор Стамен Янев, че по време на нейното управление има пропуснати ползи, предаде NOVA. В писмо до телевизията Трифонова посочва, че само за първите три месеца на 2021 г. инвестициите са на стойност 800 млн. […]
d183d0b2d0bed0bbd0bdd0b5d0bdd0b0d182d0b0 d188d0b5d184d0bad0b0 d0bdd0b0 d0b0d0b3d0b5d0bdd186d0b8d18fd182d0b0 d0bfd0be d0b8d0bdd0b2d0b5

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.