Елисавета Белобрадова: Социалните услуги не отговарят на нуждите, включително на жертвите на домашно насилие

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b5d0bbd0b8d181d0b0d0b2d0b5d182d0b0 d0b1d0b5d0bbd0bed0b1d180d0b0d0b4d0bed0b2d0b0 d181d0bed186d0b8d0b0d0bbd0bdd0b8d182d0b5 d183d181

"Всички колеги бяхме приятно изненадани поне в обсъждането на социалния ресор. Срещата беше около 4 часа и половина, което е изключително добре, специално за този сектор. Постигнахме голямо разбирателство по много теми".

Това заяви Елисавета Белобрадова от "Демократична България" в предаването "Лице в лице" по bTV след участието си в преговорите за социалния сектор заедно с останалите три партии, от които се очаква да се договорят за коалиционно управление.

"За да се вземе решение по всичко трябва да се направи сериозно проучване и анализ. Има нефункциониращи социални услуги. Виждаме какво се случва с възрастните хора. Социалните услуги не могат да отговорят на нуждите, включително и на жените, които са жертви на домашно насилие, тъй като няма институции", каза тя.

"За пенсионерите беше предвидена една помощ от 120 лева, която е до края на годината, и впоследствие ще има системно повишаване на пенсиите. Постигнахме съгласие, че пенсиите няма да падат под размера на тази добавка от 120 лева. Имаше предложение от ПП всички детски градини и ясли да бъдат безплатни. Обърна се внимание, че това не гарантира място в тях, тъй като няма толкова места. Постигнахме съгласие да са безплатни градините и яслите. Проблемът с градините е на регионално ниво. Трябва да се превърне в национален приоритет", заяви още Белобрадова.

"Огромна част от тези деца, за които няма място, са на територията на София. От Софийска община ни казват, че пари няма. Господин Василев подчерта, че при разговор със Софийска община има едни 70 млн. и се губим по трасето има ли пари, няма ли пари. Проблемът е на регионално ниво и е бил поддържан на регионално ниво дълго време“, каза тя.

Кооперативите са една от алтернативните форми, която може да се използва, допълни Белобрадова и даде за пример Германия, където една гледачка гледа 4 до 5 деца в собствено жилище.

"Това са едни алтернативни форми, които биха могли много бързо да помогнат на много родители да намерят места за своите деца. Въпросът е до каква степен държавата ще се задейства бързо и кога държавата ще започне да отпуска ваучери за родителите, чиито деца са на частна детска градина“, допълни Белобрадова.

На въпроса има ли пари държавата за безплатни детски градини и ясли, тя отговори, че в момента разговорите се водят на тема принципи, по които ще работят, и няма как в рамките на 4 часа някой да успее да калкулира тези разходи.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Преговорите: Модернизация на българската армия и разполагане на сили на НАТО на наша територия

0 (0) Модернизация на българската армия и създаване на фонд за тази цел бе едно от предложенията на политическите партии, участващи в коалиционните преговори по темата "Национална сигурност" с "Продължаваме промяната", предаде БНР. От ДБ предлагат и разполагането на многонационални сили на наша територия. От БСП поискаха модернизация на армията, […]
d0bfd180d0b5d0b3d0bed0b2d0bed180d0b8d182d0b5 d0bcd0bed0b4d0b5d180d0bdd0b8d0b7d0b0d186d0b8d18f d0bdd0b0 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d181

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.