Емил Радев: “Македонското малцинство” да не се използва за натиск срещу България

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b5d0bcd0b8d0bb d180d0b0d0b4d0b5d0b2 d0bcd0b0d0bad0b5d0b4d0bed0bdd181d0bad0bed182d0be d0bcd0b0d0bbd186d0b8d0bdd181d182d0b2d0be

„Не бива да допускаме несъществуващ термин като т.нар. „македонско малцинство” да се използва за натиск срещу България нито по повод реформите в областта на правосъдието у нас, нито по повод преговорния процес на Република Северна Македония с ЕС.” Така евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев коментира опитите на представителите на крайната левица в ЕП да вкарат въпроса за македонското малцинство в доклада на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закова и основните права, посетила страната ни през септември, съобщиха от пресцентъра на партията.

Председателят на делегацията – нидерландската депутатка София ин'т Велд от либералната група „Обнови Европа“, вчера представи доклада на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

„Македонско малцинство в България няма и това е позиция, по която не бива да допускаме компромиси и очаквам да отстояваме единодушно с всички български колеги в Европейския парламент – без значение от политическите ни пристрастия. И най-малкото заиграване с темата, което си позволяват крайно левите популисти като ирландската депутатка в ЕП Клеър Дейли, противоречи на истината и по своята същност представлява несправедлива и тенденциозна атака спрямо страната ни. Интерпретациите по темата, меко казано, са в разрез с европейските ценности и нямат място в дебатите за върховенството на закона в ЕС”, категоричен бе Емил Радев.

„Смятам, че трябва да гледаме зряло и конструктивно на дискусиите относно върховенството на закона и борбата с корупцията в Европа, без да толерираме каквито и да било двойни стандарти спрямо страната ни. С повдигането на въпроси като този за т. нар. “македонско малцинство” обаче има риск, вместо да се окаже натиск за реформи в правосъдната система, да се генерират нови проблеми”, изтъкна евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Той припомни, че въпросът за т.нар. „македонско малцинство“ беше засегнат и в резолюцията за върховенството на закона в България, приета от ЕП преди година. „Европа е чувствителна към темата за малцинствата, но тя не бива да се превръща в „дъвка” на популистите и европейската трибуна не трябва да се използва за подобни цели.

Относно представения доклад на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закова и основните права Емил Радев посочи:

„Уви, свидетели сме, че по принцип опитите европейски институции да се въвличат в решаването на вътрешнополитически спорове повече вредят на имиджа на страната ни, отколкото ни помагат. Отстоявам позицията, че дебатите за съдебната реформа трябва да се водят политически безпристрастно, а оценката за функционирането на върховенството на закона и борбата с корупцията да е базирана на обективни критерии, така че държавите-членки да се мерят с еднакъв аршин. Затова очаквам със същия плам, с който ни сочат с пръст някои колеги в ЕП, да защитят и необходимостта от общоевропейска стратегия за борба с корупцията, за каквато отдавна настоявам”.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Румен Радев разговаря със Зоран Заев

0 (0) Диалогът на високо равнище е от ключово значение за изграждането на доверие и преодоляването на спорните въпроси в отношенията между България и Република Северна Македония. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев, които проведоха днес телефонен разговор. Разговорът се […]
d180d183d0bcd0b5d0bd d180d0b0d0b4d0b5d0b2 d180d0b0d0b7d0b3d0bed0b2d0b0d180d18f d181d18ad181 d0b7d0bed180d0b0d0bd d0b7d0b0d0b5d0b2

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.