Иван Айолов: Енергетиката е гаранция да има развита икономика

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b8d0b2d0b0d0bd d0b0d0b9d0bed0bbd0bed0b2 d0b5d0bdd0b5d180d0b3d0b5d182d0b8d0bad0b0d182d0b0 d0b5 d0b3d0b0d180d0b0d0bdd186d0b8d18f d0b4

Енергетиката е гаранция да има развита икономика. Икономика само със слънце и вятър не може да стане. Това заяви кандидатът за народен представител от „БСП за България“ в 24 МИР Иван Айолов по време на представянето на икономическите приоритети в предизборната платформа на БСП. В събитието взеха участие председателят на БСП – София Калоян Паргов, Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Боряна Белчева от Съюз за стопанска инициатива, Красимир Игнатов от Централен кооперативен съюз, Димитър Бранков от БТПП и Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, водачите на листи на „БСП за България“ в Плевен, Бургас и Добрич – проф. Румен Гечев, Петър Кънев и Димитър Данчев, водачът в столичния 23 МИР Христо Проданов, както и кандидати за народни представители от трите софийски МИР-а.

Айолов каза, че необходимостта от изграждането на АЕЦ „Белене“ е доказана. „А ние фатално изоставаме по изпълнението на този проект. Той може да започне още утре, докато за стартирането на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“ са необходими поне още 10 г.“, обясни кандидатът за народен представител.

„Говорим за мощности, които да гарантират базовата енергия на страната. В програмата на БСП са записани и двата проекта. Записано е освен развитие на ядрената енергетика и развитието и използването на хидроенергийния ресурс на страната, който има доста сериозен капацитет“, изтъкна той.

По думите му трябва да има корекции на Закона за възобновяемите енергийни източници, за да се даде свобода и да бъде намалена административната тежест при изграждане на такива обекти.

„Вторият много сериозен проблем, който чука на нашата врата, е комплексът „Марица изток 2“ и какво правим с него“, смята Айолов. Според енергийния експерт е абсолютно погрешно да се харчат пари от Плана за възстановяване и устойчивост за него. „Трябва да се помисли за друга технология, която има приложение в много държави – за кръгова икономика, в която се използват като горивен елемент вода и въглища“, заяви той. Айолов смята, че ако се газифицират енергийните блокове в „Марица изток 2“, то това би означавало да се погребе въгледобива, което ще доведе до загуба на собствен енергиен ресурс и до социална буря.

„Едно от нещата, което БСП трябва да направи, е да създаде национална програма за подкрепа за ликвидност на малките и средни предприятия, която да бъде финансирана със средства от националния бюджет. Това ще позволи много бързо помощта да достига до фирмите, които кандидатстват. Тази процедура трябва да е бърза, кратка и с опростени разходи“, заяви кандидатът за народен представител от „БСП за България“ в 25 МИР Станислав Младенов

„Един от проблемите е, че предишното правителство не положи необходимите усилия, за да преодолеем последствията от пандемията във връзка с предоставянето на помощи за българските малки и средни предприятия“, категоричен бе Младенов. Той допълни, че към днешна дата са изплатени помощите на не повече от 60% от средните предприятия, които са кандидатствали. „Всяка една помощ е добра, когато дойде навреме“, смята той.

Според него това забавяне се получава, защото се работи с европейски средства, които следват своя цикъл както по отношение на отчетност, така и по отношение на разпределяне и на оценка на самите кандидати. „Държавната администрация и по-специално Оперативна програмата „Иновации и конкурентоспособност“ не разполагат с необходимия административен капацитет, за да направят оценката толкова бързо и да предоставят помощта в кратки срокове“, обясни кандидатът за народен представител.

По думите му парите, инвестирани в българската икономика, подпомагат и гражданите. „Не се подпомагат предприятията, когато те имат най-голяма нужда, а когато хората започнат да излизат на улицата, защото нямат работа. Тогава започват да ги подпомагат през Бюрото по труда. А не е ли по-логично да се подкрепят предприятията, за да не остават хората без работа“, заяви той.

Другото нещо, което Младенов смята, че трябва да направи БСП, е да преодолее процесите, които са свързани с намаленото производство в сектор C. Как може да стане това? „Тъй като има загуби в човешките ресурси, задължително намалява и производствения капацитет в малките и средни предприятия. За да преодолеем този негативен ефект е редно да потърсим помощ в областта на технологичната модернизация. Автоматизацията и роботизацията ще повиши производствения капацитет в сектора на леката и преработващата промишленост“, изтъкна той.

„Най-краткият път, за да подобрим икономическите показатели на малките и средни предприятия, е да потърсим изход в декарбонизацията чрез предоставяне на грантове за изграждане на фотоволтаични мощности“, смята Станислав Младенов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

 5 Видяно,  1 Днес

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Гори хотел край Созопол, гасят пламъците с вода от басейна

0 (0) Пожар гори в хотел край Созопол, съобщи бТВ. Покривът на комплекса е пламнал тази вечер, като най-вероятно пламъците са тръгнали от някоя от стаите в хотела. Повикана е пожарната, която се е отзовала за минути. Огнеборците, заедно със служителите в хотела започват да гасят пламъците с водата от […]
d0b3d0bed180d0b8 d185d0bed182d0b5d0bb d0bad180d0b0d0b9 d181d0bed0b7d0bed0bfd0bed0bb d0b3d0b0d181d18fd182 d0bfd0bbd0b0d0bcd18ad186d0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.