Иван Иванов: Бюджетът ще бъде внесен следващата седмица

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b8d0b2d0b0d0bd d0b8d0b2d0b0d0bdd0bed0b2 d0b1d18ed0b4d0b6d0b5d182d18ad182 d189d0b5 d0b1d18ad0b4d0b5 d0b2d0bdd0b5d181d0b5d0bd d181d0bb

Високите цени на природния газ изправиха пред истинско изпитание оранжерийните производители. Възможно ли е да останем без български зеленчуци и как ще бъдат компенсирани земеделските производители?

"Земеделските производители ще бъдат компенсирани по няколко механизма – плащания de minimis и нотифицирана държавна помощ от бюджета. Ние сме направили разчети за оранжерийното и зеленчукопроизводството, сега сме на етап преговори с Министерство на финансите, конкретната сума ще стане ясна по-късно. Борим се за сума от 150 милиона по нотифицирана помощ от така наречените COVID мерки, но още се преговаря. Очаквам Бюджета да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание другата седмица. Плащанията не са със задна дата", това каза в "Офанзива“ Иван Иванов, министър на земеделието.

Той подчерта, че зеленчукопроизводството търпи най-сериозни загуби от високите цени на газа и тока, особено оранжерийните производители. 900 хектара са заети с оранжерийни насаждения у нас, от тях 300 се отопляват, 200 хектара от тях са на газ. Голяма част няма да могат да произведат продукция, а там са заети много хора, може да се стигне до освобождаване на работна ръка.

"Ще настоявам зе 9% ДДС на стоките от малката потребителска кошница, това е част от нашата програма, но решението ще се вземе в коалиционен формат. Крайната дума има Народното събрание", заяви социалистът.

Министър Иванов каза още, че се провеждат много срещи с браншовете и с вериги магазини, като цел е да се разшири обема на българските стоки във веригите.

"Основното е да има български зеленчуци и плодове на пазара. Ние сме партньор на производители и преработватели", категоричен е той.

Относно завареното в Министерство на земеделието, Иван Иванов информира, че са констатирани нарушения в напоителни системи, освободено е ръководството заради липса на средства, липса на реакция при наводнения, неизпълнение на договори за ремонт и възстановяване на диги.

Министърът информира още, че на този етап критични язовири няма, но но с ново ръководство ще се направи обективен анализ, защото не може да се разчита на заварените данните.

"Твърде е вероятно да се забрани износа на дървесина за трети страни. До края на януари целим да наситим пазара с дърва за битово потребление и да върнем цената на нивата от миналата година. До средата на февруари се навядаме цената на дървата за отопление да бъде нормална", заяви още Иванов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Хиновски: "Газпром" си търси нов доставчик в България

0 (0) Мораториумът върху цените на тока, парното и водата трябва да падне възможно най-скоро, обяви в предаването "Говори сега", енергийният експерт Иван Хиновски. "Мораториумът беше напълно излишен, защото ефектът от него дори и да се забави, ще бъде негативен. Ако се приложи последното решение на КЕВР и намаление на […]
d185d0b8d0bdd0bed0b2d181d0bad0b8 d0b3d0b0d0b7d0bfd180d0bed0bc d181d0b8 d182d18ad180d181d0b8 d0bdd0bed0b2 d0b4d0bed181d182d0b0d0b2d187

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.