Иван Костов: Примитивният национализъм на ВМРО няма да реши казуса с Македония

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b8d0b2d0b0d0bd d0bad0bed181d182d0bed0b2 d0bfd180d0b8d0bcd0b8d182d0b8d0b2d0bdd0b8d18fd182 d0bdd0b0d186d0b8d0bed0bdd0b0d0bbd0b8d0b7

Военният министър Красимир Каракачанов печели популярност с примитивен национализъм, карайки се на съседските политици. Перченето на ВМРО няма даде резултати.

Тази позиция изрази бившият премиер на България Иван Костов (1997-2001) в интервю за радио "Дарик". Той коментира усложнените дипломатически отношения между Скопие и София.

Като министър-председател през 1997 г. Костов заедно с колегата си Любчо Георгиевски подписаха в София Съвместната декларация, с която бе открита възможност за решаване на спорните проблеми и нормализация на отношенията.

Нито декларацията, подписана с Любчо Георгиевски, нито договорът от 2017 година, на базата на тази декларация, се изпълнява от Скопие, посочи Костов и уточни, че във времето, в което декларацията е подписана нищо повече не е могло да бъде направено по отношение на двустранните ни отношения заради тежкото индоктриниране в Република Македония, което продължава и до днес.

Незаитересовано безразличие, така определи Костов позицията на европейските държави по този проблем.

Според него политиците в Северна Македония се опитват чрез европейските държави да окажат натиск върху София за промяна в нашата позиция.

Той смята, че страните членки са в състояние да разберат, че проблемът е техен, защото не могат да приемат за член страна с такива огромни дефицити и зависимости, наследени от комунистическото минало в рамките на бивша Югославия.

"Каквито и договори да се подпишат, в Македония няма да бъдат положени съответните усилия те да се изпълняват", отбеляза той.

Костов заяви, че преговорите със Скопие трябва да продължат, но с променен фокус – договаряне на пътна карта, с която съседката ще се задължи да изпълни всички условия, за да стане член на ЕС.

Костов препоръча на Министерството външните работи една по-активна политика към нашите партньори в ЕС, за да стане ясна българската позиция. Според Костов България трябва да засили дипломатическата си активност в ЕС с ясни аргументи на основата на европейските принципи.

Бившият премиер предложи да не се спори за историята, а България да настоява за включването на преговорна глава, в която да бъдат записани условия, без изпълнението на които Северна Македония да не може да се присъедини към ЕС. Костов смята, че това би било по-приемливо за настоящите политици в Скопие, а ще е и гаранция, че ще бъде спазвано, който и да дойде на власт.

"Така стана с нас – първо се поиска да се реформираме и след това да бъдем приети. Ние почти всичко изпълнихме, нещичко не изпълнихме и затова ни наблюдават вече 13 години", припомни той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Македонците доказват, че са българи с мегаломания

0 (0) „Мегаломанията, която демонстрират македонците, е поредното доказателство, че са българи, защото това е характерна наша черта. Тук напъните са комични“. Това коментира проф. Андрей Пантев. Според него трябва да приемаме ситуацията по-мъдро от правото на правия, „отколкото да се джавкаме пред другите, за които нашите спорове са дребни […]
d0bcd0b0d0bad0b5d0b4d0bed0bdd186d0b8d182d0b5 d0b4d0bed0bad0b0d0b7d0b2d0b0d182 d187d0b5 d181d0b0 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8 d181 d0bc

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.