Икономист: Не слушайте такива като Хърсев за ББР

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b8d0bad0bed0bdd0bed0bcd0b8d181d182 d0bdd0b5 d181d0bbd183d188d0b0d0b9d182d0b5 d182d0b0d0bad0b8d0b2d0b0 d0bad0b0d182d0be d185d18ad180

"Технически, не всички активи на банката са дошли от държавата. Но капиталът е държавен. Което е най-важното. Кратък урок по счетоводство. Балансът на една банка се състои от 3 ключови компонента – активи от лявата страна на баланса и пасиви и собствен капитал от дясната.

Всичко, което трябва да знаете за баланса е, че лявата и дясната страна трябва винаги да могат да се сумират до едно и също число. Тоест, активите се равняват на сбора на пасивите и капитала. Съответно пасивите са активите минус капитала, и, което ни интересува в случая, капиталът се равнява на активите минус пасивите", посочва икономистът Георги Вулджев във Фейсбук.

Какво включват активите – много неща, но най-важното при банките са отпуснатите заеми към кредитополучатели (в прословутия случай на ББР общо 20). Пасивите включват задълженията на самата банка към други предприятия.

Собственият капитал е този финансов ресурс, с който банката може да се разпорежда най-свободно, не е дължим никому (затова е активи минус пасиви) и се използва за покриване на загуби. Има различни категории капитал, степенувани по нива на ликвидност, но няма да навлизаме в тези подробности тук. Важното е, че капиталът – на практика нетната стойност на банката, това до което опира за финансиране на дейност в трудни ситуации (загуби, криза и т.н.) е държавен. Какво се случва ако управлението на банката е неадекватно или дори целенасочено финансово безотговорно? Отпускат се кредити, от които банката е на загуба в дългосрочен план. Какво означава това за баланса? Означава, че стойността на активите пада. Пасивите обаче си остават същите. И така разликата между активи и пасиви, т.е. собствения капитал, се топи.

Без собствен капитал банката не може да функционира. Неслучайно има стриктни регулаторни изисквания за минимални нива на капитализация. И следователно когато собствения капитал се топи поради неадекватна кредитна политика какво става? Собственикът, т.е. държавата, трябва да предостави допълнителен капитал, иначе отиваме към несъстоятелност. А държавата – това сме ние. И допълнителният капитал са нашите данъци.

Не слушайте такива като Хърсев, които или са крайно невежи по темата или са измекяри, които нарочно се опитват да ви подведат. Собственият капитал на ББР си е баш ваш – на данъкоплатците. А от него зависи цялата дейност на банката. И когато се раздават кредити на "приятели" на управлението на банката при неизгодни за самата нея условия – загубата ще я покриваме ние."

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Каква майка сте спрямо зодията?

0 (0) Често зодиакалните знаци задават отличителни черти на хората, които са родени под техния знак. Според астролозите зодиакалния знак определя не само характера ни, успехите, провалите ни и любовния ни живот, но и много други неща, като например майчинството. Може да приемете описаното по-долу като един тип астрологичен стереотипи, […]
d0bad0b0d0bad0b2d0b0 d0bcd0b0d0b9d0bad0b0 d181d182d0b5 d181d0bfd180d18fd0bcd0be d0b7d0bed0b4d0b8d18fd182d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.