Илияна Йотова: България има нужда от много стабилно правителство, дано надделее разумът

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b8d0bbd0b8d18fd0bdd0b0 d0b9d0bed182d0bed0b2d0b0 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d0b8d0bcd0b0 d0bdd183d0b6d0b4d0b0 d0bed182 d0bcd0bd

Надявам се, че в следващите дни ще надделее разумът. България в момента има нужда от много стабилно правителство, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на въпрос дали ще бъде сформиран кабинет след предсрочните парламентарни избори.

Вицепрезидентът Йотова каза още, че страната има нужда от стабилно правителство, което трябва да продължи линията на служебния кабинет за връщане на държавността, за законност и за правила, за икономическо развитие, за това България да депозира своя план за възстановяване и да успее да го защити в ЕК – предизвикателства, които, по думите ѝ, далеч надхвърлят партийния егоизъм.

Вицепрезидентът отново изрази надежда, че в следващите дни разумът ще надделее и ще започнат преговори за тези най-важни приоритети.

Илияна Йотова е оптимист и допълни, че това очакват и българските граждани. Ако партиите отново се затворят в себе си и решат да отидат на още едни избори през тази година, няма да бъдат разбрани от българския народ, посочи вицепрезидентът.

Попитана за ниската избирателна активност на изборите на 11 юли, Йотова каза, че това трябва да е предмет на сериозен анализ от всяка политическа формация и от обществото. По думите ѝ трябва да се разгледа секция по секция, да се види кои са хората, които не са отишли до урните. Тя посочи още, че не вярва, че машините и ваканцията са спрели хората да отидат да гласуват и допълни,че се задава друг голям въпрос- дали пък хората не са намерили за кого да гласуват.

На въпрос за тезата на ГЕРБ, че целта е да не се съставя правителство и да продължи да управлява служебният кабинет, Илияна Йотова коментира, че "това остава на г-н Борисов – да пуска фалшиви новини в публичното пространство". Очевидно, важното и реалистичното е само едно – никой не иска да си има работа с ГЕРБ и да участва в следващо правителство с тях, а оттам – нататък какво е мнението на бившия министър-председател, това си остава преди всичко важно за неговите избиратели, посочи Илияна Йотова.

Попитана за идеята служебният кабинет да стане редовен, лансирана от председателя на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова, вицепрезидентът Йотова я определи като друго екзотично предложение и заяви, че всяка политическа формация, когато е тръгнала към избори, трябва да си поеме отговорността и да бъде готова да състави кабинет със своите експерти и виждания. Иначе, дайте да си променим конституцията- да си имаме един служебен кабинет и да приключим, коментира Илияна Йотова.

Вицепрезидентът отговори на журналистически въпроси преди участието си в Международен научен семинар "Да преосмислим средата ни в един пост-ковид свят" в Софийския университет "Св. Климент Охридски"."Не е достатъчна солидарността помежду ни само по време на криза. Трябва да изградим солидарност и във възстановяването от ковид пандемията. Отново най-уязвимите не са във фокуса на вниманието на обществените дискусии и политиките. Трябва да осъзнаем собствената си отговорност – ако не проявим солидарност, ако не се погрижим за слабите, безработните, жените, децата, пандемията ще продължава да отнема от цялото общество." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването в Софийския университет "Св.Климент Охридски" на Международния научен семинар "Да преосмислим средата ни в един постковид свят", съобщават от прессекретариата на държавния глава.

"Ако няма международна отговорност и помощ, всички ще страдат, защото вирусът показа, че не е подвластен на "ние" и "те", на млади и стари, бедност или богатство, на свои и чужди, на граници. Не можем да пазим националните си интереси, ако не се грижим за тези около нас", посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът направи паралел между начина, по който само чрез рестриктивни мерки ЕС опита да овладее финансовата и икономическата криза от 2008 г., и решението от м.г. за безпрецедентно големия финансов пакет от 750 млрд. евро за справяне с последствията от пандемията и възстановяване на икономиките.

Вицепрезидентът очерта няколко основни теми, които да бъдат предмет на последващи дискусии – достъпността до образование, медицинска и социална грижа, отношението глобализация – икономически суверенитет в контекста на зависимостта от една държава за снабдяването с медицински консумативи, трансформацията в обществените отношения и последствията от дългата изолация. "Едно е сигурно – не страхът и апокалиптичните прогнози решават многобройните проблеми", изтъкна Илияна Йотова.

Семинарът, който ще продължи до 16 юли, се организира от Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт (СИФАМ) в сътрудничество със СУ "Климент Охридски", Нов български университет, Техническия университет и френските университети "Париж 1 Пантеон-Сорбона" и "Париж 2 Пантеон-Ассас".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Губернаторът на Тексас иска повече стимули за базови мощности

0 (0) Губернаторът на Тексас Грег Абат настоява регулаторите да увеличат стимулите за източници на електроенергия от изкопаеми горива и атомна енергия в опит да се избегне повторение на тежката криза с електроенергия от последната зима в щата, предаде Bloomberg.com. В писмо до Комисията за комунални услуги в Тексас Абат […]
d0b3d183d0b1d0b5d180d0bdd0b0d182d0bed180d18ad182 d0bdd0b0 d182d0b5d0bad181d0b0d181 d0b8d181d0bad0b0 d0bfd0bed0b2d0b5d187d0b5 d181d182

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.