Илиян Василев: Лични интереси удовлетворяват желанията на „Газпром“

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b8d0bbd0b8d18fd0bd d0b2d0b0d181d0b8d0bbd0b5d0b2 d0bbd0b8d187d0bdd0b8 d0b8d0bdd182d0b5d180d0b5d181d0b8 d183d0b4d0bed0b2d0bbd0b5d182

Увеличаването на цените на енергоносителите не се случи внезапно. Вместо да следим световните тенденции, в България отново се реагира пожарно. С изсипването на пари на калпак, няма да помогнем на бизнеса. Около 80% ще бъдат енергийно бедните у нас, помощта няма да стигне за всички, затова трябва да има приоритети кои групи да бъдат подпомогнати.

Единственият начин да успокоим цените, е ако имаме внос на азерски природен газ, но външни и вътрешни геополитически и икономически интереси пречат вносът да се осъществи в големи количества, въпреки че този газ е много по-евтин от руския.

Идеята на „Газпром“ е да няма конкуренция на нашия пазар. Лични и колективни интереси в България работят, за да удовлетворят това желание.

Това заяви пред БГНЕС анализаторът и дипломат от кариерата Илиян Василев. Той коментира причините за скока на цените на енергоносителите, мерките на служебния кабинет за подпомагане на бизнеса, които бяха обявени в началото на седмицата, и геополитическите игри на „Газпром“ за българския пазар. Василев е категоричен, че шокът от цените на електроенергията не е бил внезапен. „Увеличаването на цените не се случи от вчера за днес. Служебното правителство трябваше да вземе мерки още когато цените на природния газ бяха около 600 долара за 1000 куб.м., а не сега, когато те са вече над 1000 долара. Беше ясно, че тенденциите са неблагоприятни“, заяви той.

Един от големите проблеми, според него, е, че в България „никой не гледа тенденции, а реагира пожарно“. „Нещо трябва да стане и чак тогава да реагираме“.

Василев смята, че финансовите мерки в подкрепа на бизнеса заради високите цени на тока трябва да бъдат похвалени, защото „нещо е направено“. Те обаче, са все още на хартия. Нямаме пари, които да са осигурени и да са тръгнали и да дават ефект, обърна внимание анализаторът.

„Мерките са също така в стил "да помогнем на всички на калпак". Това не е много логично. С един голям ресурс от 600 милиона ще постигнем минимален ефект. Не е сигурно, че тези, които ще бъдат подпомогнати, не са могли да прехвърлят повишената цена в своя краен продукт“, каза още той.

Според него не е направено основното: много по-мащабна и бърза реакция по отношение на енергийно бедните.

„По новите цени енергийно бедните българи ще бъдат над 80%. Това означава, че е необходим огромен ресурс за тяхното подпомагане. Не могат всички да бъдат подпомогнати, трябва да има приоритети, за да могат най-бедните да изкарат зимата и последвалите месеци. Не трябва да се забравя, че и ресурсите не са безгранични“, подчерта анализаторът.

Василев предупреди, че в България има един порочен кръг: "При новите високи цени, които се очаква да бъдат обявени скоро от КЕВР, клиентите на „Булгаргаз“ или не могат да платят, или не могат да си осигурят кредити да платят, с което натрупват дълг към „Булгаргаз“, който изпада в ликвидна криза. Той няма да има пари, с които да плати още по-високите цени на „Газпром“, прогнозира експертът.

Според него в тази ситуация, първото нещо, което трябва да се направи, е физически да се осигури газ.

„Това означава „Булгаргаз“ да има пари, с които да го купи. Ако той няма парите, никой няма да му ги даде на добра дума с идеята, че някога ще плати. Положението на „Булгаргаз“ се усложнява от факта, че при тези високи цени рано или късно денят за равносметка ще дойде. Сега отлагаме прехвърлянето на цялата повишена цена на газа върху парно, ток, топла вода и др. Рано или късно, обаче ще трябва да платим и това вероятно ще стане след 1 януари. На 1 януари хората ще имат доста шокови усещания, когато видят рязкото увеличение на цените“, заяви Василев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пазарът на жилища в България е напълно променен

0 (0) Днешната картина преди 10 години би сринала пазара на недвижими имоти. Пандемията би довела до рязко спиране на пазара, а оттам до срив в цените, а поредицата от избори би накарала инвеститорите да заемат изчаквателна позиция. Нищо от това обаче не се случи на пазара, коментират анализатори. По […]
d0bfd0b0d0b7d0b0d180d18ad182 d0bdd0b0 d0b6d0b8d0bbd0b8d189d0b0 d0b2 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d0b5 d0bdd0b0d0bfd18ad0bbd0bdd0be

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.