Илхан Кючюк: България губи ролята си на балансираща сила на Балканите

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b8d0bbd185d0b0d0bd d0bad18ed187d18ed0ba d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d0b3d183d0b1d0b8 d180d0bed0bbd18fd182d0b0 d181d0b8 d0bdd0b0

Евродепутатът Илхан Кючюк участва в дискусия на Европейския парламент в България на тема: „Европейските перспективи за Западните Балкани”. Темата на събитието е особено актуална предвид докладите на Европейската комисия за оценка на напредъка на всяка от страните от региона. По време на събитието участниците представиха основните акценти от докладите за страните от региона, напредъка на всяка от тях и посочиха стратегическото значение на европейската интеграция на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Северна Македония, Сърбия и Черна гора. В хода на дискусията отговаряха на журналистически въпроси, както и на въпроси, зададени от гражданите.

„Видно е, че тази Европейската комисия е далеч по-амбициозна за работа със Западните Балкани, имайки предвид факта, че страните от региона ще участват във ваксинационната програма „Ковакс” и ще се възползват от нея. Съществуват четири основни предизвикателства, които стоят пред нас: на първо място е решаването на политическите проблеми, които се оказа, че са огромна пречка пред интеграцията на региона. Следващото е лошото управление, а новата методология в момента залага на върховенството на закона и има цялостен поглед върху него и основните права и свободи. На трето място е лошата свързаност – инфраструктурна, дигитална, образователна, културна, а това води до междучовешка отдалеченост. По този въпрос ЕС излезе с план за икономическо и социално възстановяване, защото обезлюдяването е един от най-големите проблеми на региона. И на последно място, но не и по важност, е ключовата роля на геополитическите сили за блокиране на преговорите. Забелязва се, че когато наближат избори във Франция, Германия или Холандия, европейското общество става чувствително на тема разширяване на Европа.”, заяви Кючюк при откриване на дискусията.

Евродепутатът коментира ролята на България в тези преговори, тъй като е част от ЕС, но в същото време е регионален съюзник и партньор на страните от Западните Балкани. Той подчерта напредъка и положителните практики, които Македония демонстрира по пътя за евроинтеграцията, сред които са борбата с организираната престъпност и върховенството на закона. Според него има още какво да се направи, но не трябва да се пренебрегва и кризата с Ковид, която се отрази сериозно на страната.

„Република Северна Македония постигна успех с членството си в НАТО, но членството ѝ в ЕС остава встрани, заради редица въпроси, сред които е и този с отношенията между България и Северна Македония. Трябва да се начертае пътна карта, която ще очертае бъдещето на региона. Европейският парламент призовава за справедливост, за да започне възможно най-скоро първата междуправителствена конференция. Загубихме посоката и темпа на балансираща сила. България има 14-годишен опит, който може да послужи за пример на страните от региона, защото целта на политиката е да се прави за следващите поколения. Аз ще продължавам да работя в посока на интеграцията на Северна Македония, защото виждаме, че има и добри примери, които могат да послужат за сближаването на двете държави. Трябва да правим смели стъпки за реализирането на свързаността, защото ще загубим много, ако не вземем далновидни решения.”, заяви Кючюк.

Евродепутатът е категоричен, че разделянето на Албания и Северна Македония няма да носи позитиви за нито една от страните, в това число и за България, и за ЕС.

В дискусията взеха участие членовете на Европейския парламент и ръководители на българските делегации на парламентарно представените политически групи, а модератор на събитието беше журналистът Милена Милотинова.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

В Швеция просто е друго?

0 (0) Водещият шведски епидемиолог Андерш Тегнел е фигура, която поляризира. За едни той е олицетворение на разум и свободна воля. Неговото нежелание да въвежда пълен локдаун остави на шведите възможността да не носят маски по ски пистите и в магазините, както и да продължат да ходят по ресторанти и […]
d0b2 d188d0b2d0b5d186d0b8d18f d0bfd180d0bed181d182d0be d0b5 d0b4d180d183d0b3d0be

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.