Какво предвижда новият облик на Борисовата градина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad0b0d0bad0b2d0be d0bfd180d0b5d0b4d0b2d0b8d0b6d0b4d0b0 d0bdd0bed0b2d0b8d18fd182 d0bed0b1d0bbd0b8d0ba d0bdd0b0 d0b1d0bed180d0b8d181

Повече детски площадки, подземен паркинг и забрана за влизане на автомобили, това предвижда част от новия облик на Борисовата градина. Под въпрос, обаче остава бъдещето на емблематични места, като къпалнята „Мария Луиза” и летния театър, които пустеят от години. Частните обекти на територията на Борисовата градина се оказват сериозна спънка за новата ѝ визия, съобщава Нова тв.

420 подземни паркоместа и атракцион, вместо автокъща – това предвижда част от новия облик на Борисовата градина. Повече места за игри, велоалеи и реконструкции около езерото „Ариана” също влизат в плановете на архитектите. Не е ясно обаче каква ще е съдбата на терените с частна собственост, като емблематичната къпалня „Мария Луиза” , която от години тъне в разруха. Новият план не решава и бъдещето на т.нар. летен театър, вратите на който остават затворени и до днес.

Единственият начин имотите отново да се ползват от гражданите е отчуждаване. Но това било възможно само след като планът влезе в сила, категоричен е главният архитект на София.

„Този ПУП ни дава един 5- годишен хоризонт за отчуждаване, но от отсрещната страна трябва да имаме и съответни финансов ресурс. Реално нашата воля е тези обекти да запазят максимално консервативно настоящия си вид и това е заложено в правилата и нормативите”, обясни Здравко Здравков.

Според кмета на район „Средец”, емблематичният плувен комплекс трябва да стане публична общинска собственост.

„Вътре в този имот имаше едни 12 дка, които са заградени от оградата, но когато започна да се прави този проект на ПУП се оказа, че собствеността им е неизвестна. И за това ние ги актувахме като общинска собственост. За съжаление проектът на ПУП не дава никакъв отговор на този въпрос, нито какво искаме да постигнем, нито как”, коментира Трайчо Трайков.

Проблем пред общината се оказва и друг терен – този на летния театър, който е изцяло частна собственост и пустее от години.

„Моето намерение е този обект да служи отново на хората и отново да участва в културния живот на столицата. Основният проблем е, че е частен приватизиран преди много години и в момента там без желанието на частния собственик нищо не би могло да се случи”, добави кметът на района „Лозенец” Константин Павлов.

Как точно ще се отчуждават частните имоти в един от най-големите паркове в столицата предстои да се обсъжда от общинския експертен съвет. А по данни на главния архитект на предвидените имоти за отчуждаване на територията на цяла София са над 45 хиляди дка.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бюджетът на НЗОК бе одобрен на второ четене от бюджетната комисия

0 (0) Бюджетът на Здравната каса бе одобрен на второ четене от бюджетната комисия в парламента. Касата ще разполага с над 6 милиарда лева, като здравната вноска се запазва със ставка 8 на сто. Бюджетът мина с 12 гласа „за“, един „въздържал се“ и нито един от членовете на комисията […]
d0b1d18ed0b4d0b6d0b5d182d18ad182 d0bdd0b0 d0bdd0b7d0bed0ba d0b1d0b5 d0bed0b4d0bed0b1d180d0b5d0bd d0bdd0b0 d0b2d182d0bed180d0be d187d0b5

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.