Керемедчиев: Няма да получим аванс по плана през декември

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad0b5d180d0b5d0bcd0b5d0b4d187d0b8d0b5d0b2 d0bdd18fd0bcd0b0 d0b4d0b0 d0bfd0bed0bbd183d187d0b8d0bc d0b0d0b2d0b0d0bdd181 d0bfd0be d0bf

Планът за възстановяване вече е в Брюксел, но ще бъде ли одобрен? "Видяхме приповдигнатата атмосфера при връчването на Плана за възстановяване. Но все пак трябва да си свалим розовите очила и да погледнем реалистично какво ни очаква. Важно е хората да разберат каква е самата процедура в следващите месеци. Европейската комисия има два месеца, за да разгледа този План за възстановяване, тя ще го разглежда по 11 критерия, които трябва да бъдат обосновани на 3 зони – A, B и C, като "А" е най-високият критерий за одобрение. Планът, който беше подготвен от ГЕРБ, не беше добре изготвен", каза бившият зам.-министър на външните работи и икономиката Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че нито един от проектите и мерките, които страната ни предлага, не трябва да получи "C". "След тези два месеца Европейската комисия внася в Съвета на ЕС Плана вече за официално одобрение. Отново около месец. Така че в наистина идеалните условия, които са без никакви допълнителни въпроси, връщане на проекти, говорим за три месеца от датата на подаване. Декември няма да може да получим аванс. На два транша годишно се отпускат средства, наблюдава се изпълнението на проектите и реформите. И ако има частично изпълнение на някои от проектите или реформите – може да има и частично изплащане на средствата", допълни Керемедчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Бившият зам.-министър на външните работи и икономиката смята, че в първите три месеца на 2021 поне да получим 13% от тези 13 млрд.

"Реформите, които трябва да се направят, са много по-важни от проектите. Ще дам пример с преминаването към "зелена енергия". Българската промишленост е тежко зависима от природните ресурси като въглища. 8% от БВП на България се обуславя от производства, които зависят от въглища. Така че България без да заложи много ясни перспективи за закриване на този вид производства – няма да получи парите, които тя очаква. Тук е сериозен и въпросът откъде ще вземем парите, за да платим за всичко това. Изключително трудно е да се прогнозира точната сума, но ние трябва да генерираме или нов дълг, който ще е между 1-2 млрд., за да можем да стартираме тези реформи, или както, че България се присъедини към 140 държави, които взеха решение за вдигане на данъците", обясни Милен Керемедчиев.

И е категоричен, че Брюксел много трудно ще даде тези 13 млрд.

А по думите му Администрацията е най-трудно реформираната сфера, защото тя винаги е "добре нахранена", за да може да гласува по определен начин.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ицо Хазарта доволен, че е болен от грип

0 (0) "Доживях и това – да се радвам, че съм болен от обикновен грип". Това написа във Фейсбук популярният рапър Ицо Хазарта, който е кандидат за депутат от "Продължаваме промяната", водена от Кирил Петков и Асен Василев. Ицо Хазарта, чието истинско име е Христо Петров, написа съобщението заради много […]
d0b8d186d0be d185d0b0d0b7d0b0d180d182d0b0 d0b4d0bed0b2d0bed0bbd0b5d0bd d187d0b5 d0b5 d0b1d0bed0bbd0b5d0bd d0bed182 d0b3d180d0b8d0bf

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.