Кирил Петков: Време е да подхванем корупцията в министерството на земеделието

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad0b8d180d0b8d0bb d0bfd0b5d182d0bad0bed0b2 d0b2d180d0b5d0bcd0b5 d0b5 d0b4d0b0 d0bfd0bed0b4d185d0b2d0b0d0bdd0b5d0bc d0bad0bed180d183

"Министерство на земеделието е единственото място в света, в което данни за субсидиите няма дори и финансовият министър. Това е пълно безумие. Време е да премахнем политическите инвеститори от сектора, чрез които се контролират групи от населението. Това министерство трябва да е основен фокус на новата антикорупционна агенция", заяви в сряда лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков на поредната среща преговори за съставяне на бъдещото правителство, която този път събра аграрните експерти на ПП, ИТН, БСП и ДБ.

Горският експерт на "Продължаваме промяната" Александър Дунчев, който бе и шеф на Агенцията по горите в служебното правителство посочи с какво се е сблъскал в предходните месеци, заемайки този пост.

"Голяма част от назначенията в горите се правят по политическа линия и отзад винаги стърчеше ръката на ДПС и частично на ГЕРБ, което трябваше да променим", каза той. Политиките, по които ще работят партиите са пренасочване към повече субсидии за плодове и зеленчуци, създаване на възможности фермерите директно да стигат до пазарите, популяризиране на местните продукти, възможности за нова поземлена реформа.

"Ферми над 15 000 дка не им трябват субсидии, можем да пренасочим тези средства към други сектори", каза още Кирил Петков.

Партиите се обединиха, че започват разговор за таван върху евросубсидиите, но точният му размер ще стане ясен на следващи срещи, защото по еврорегламент той е между 60 000 и 100 000 евро. Партиите, които преговарят за бъдещо правителство, постигнаха съгласие да намерят решение на сагата за порочните заменки на гори и земи, за които България бе осъдена от Брюксел. Тепърва обаче ще се прецизира начина, по който да се развалят сделките или да се намери друг подход.

Политически инструменти за контролиране на населението

"Използването на Министерство на земеделието и всички агенции като политически инструменти за контролиране на голяма част от населението под някакъв вид, трябва да спре. Особено за контролиране на по-отдалечените райони в страната трябва да спре. Министерство на земеделието трябва да е основен фокус на новата антикорупционна агенция", каза още Кирил Петков.

Петков посочи, че целта на партията ще е да "махне политическите инвеститори, които да обслужват техните интереси с публични средства".

Само в предходните седмици преди изборите 2 в 1 се появиха редица сигнали за раздаване на дърва за огрев по партийни списъци, което наред с местната власт няма как да се случва и без участието на горските власти.

По време на дискусията депутатът от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев и бивш шеф на Агенцията по горите в служебното правителство директно посочи – голяма част от назначенията в горите се правят по политическа линия и отзад винаги стърчеше ръката на ДПС и частично на ГЕРБ, което трябваше да променим. Той посочи, че предлага Агенцията по горите да излезе от Министерство на земеделието и да стане държавна агенция, подчинена на бъдещ вицепремиер по въпросите на климата. За изваждането на агенцията се чуха приветствени гласове и от другите партии, участващи на срещата.

Наред с горите и сигналите за дърва за огрев, от години има сигнали, че субсидиите за тютюн също се използват за политическо влияние в отдалечените части на страната. Останалите около 4000 производители на тютюн се приемат предимно за електорат на ДПС.

Грижа за дребните фермери

Кирил Петков представи визия на "Продължаваме промяната" по американски модел дребните и средни производители на плодове и зеленчуци да стигнат до търговските вериги.

Идеята е създаване на 6 събирателни пазара на територията на страната, където ще се събират както камионите с внос на плодове и зеленчуци, които ще достигат дотам пломбирани от митничарите, така и българската продукция.

"Ако съберем вноса и българското производство на тези 6 места, големите вериги могат да си купуват и внос и български продукти и постепенно се надяваме все повече българският производител да има достъп до големите вериги и контрола да се засили", каза още Кирил Петков.

От ДБ посочиха, че микропроизводителите ще имат пречки да стигнат до тези събирателни пазари. Оттам посочиха, че Българската агенция за безопасност на храните спира занаятчийското производство на храни в България и това трябва да се промени.

"На ниво ЕС е прието ръководство за занаятчийско сирене, което поради някаква причина БАБХ няма интерес да въвежда у нас. То позволява навсякъде в ЕС да се произвеждат плесенни сирена, но не и у нас", даде пример Гергана Кабаиванова от ДБ.

Аграрният експерт на ИТН Пламен Абровски лансира идея от създаване на верига от общински магазини, в която различни производители да могат да предлагат своите храни. Абровски каза, че работи вече по идеята в своя избирателен район в Монтана. От БСП също посочиха, че прекупвачите от пътя на фермерските продукти до магазините трябва да се премахнат, партията вече работи активно по утвърждаване на стандарта "планински продукти".

Таван на субсидиите

Тепърва стартира и разговор за въвеждане на таван върху евросубсидиите, които може да получи един фермер за година. Кирил Петков посочи, че предложението на партията му е таванът да е 15 000 лева.

Албена Симеонова от ДБ припомни, че 80% от евросубсидиите отиват при 2% от фермерите. Пламен Абровски от ИТН посочи, че не е за директен таван, а за намаляване на субсидиите над определени прагове. От БСП припомниха, че по регламент таванът трябва да варира от 60 000 до 100 000 евро.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Неваксиниран няма да може да влезе в САЩ

0 (0) Администрацията на президента Джо Байдън възнамерява да обяви, че ще изисква от чуждестранни пътници с професии от съществено значение, които влизат в САЩ, като например шофьори на камиони, правителствени служители и служители от екипи за спешна помощ, да бъдат напълно ваксинирани, считано от 22 януари, предаде БТА, цитирайки […]
d0bdd0b5d0b2d0b0d0bad181d0b8d0bdd0b8d180d0b0d0bd d0bdd18fd0bcd0b0 d0b4d0b0 d0bcd0bed0b6d0b5 d0b4d0b0 d0b2d0bbd0b5d0b7d0b5 d0b2 d181d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.