КНСБ: Депутатите се бавят с мерките срещу кризата

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad0bdd181d0b1 d0b4d0b5d0bfd183d182d0b0d182d0b8d182d0b5 d181d0b5 d0b1d0b0d0b2d18fd182 d181 d0bcd0b5d180d0bad0b8d182d0b5 d181d180d0b5

Координационният съвет на КНСБ привества сформирането на Народното събрание и призовава депутатите да проявят отговорност към необходимостта да се овладее сложната комбинация от рискове и предизвикателства – здравни, политически, институционални, социални и финансово-икономически. В своя декларация от синдиката предупреждават, че без незабавни действия България ще бъде изправена пред мрачна перспектива.

Те напомнят, че след дни се очакват важни политически решения на най-високо политическо ниво на ЕС, а именно Социалната среща на върха в Порто (7-8 май) и Конференцията за Бъдещето на Европа (9 май), което изисква от държавите членки ясни ангажименти за политики, поставящи хората на първо място при възстановяването на Европа.

От националните парламенти се очаква да организират и водят редовни политически дебати по напредъка към социална Европа, съвместно с европейските институции, социалните партньори и гражданското общество, посочва се в позицията. От КС на КНСБ обаче са разтревожени, че българският парламент дори не дава признаци, че е наясно с тази своя отговорност.

От синдиката заявяват, че началото на работата на 45-ото Народно събрание отново демонстрира някои хронични дефекти на политическата култура – разнопосочно очертаване на приоритети, отхвърляне на възможността за интегриране на антикризисни мерки, трескава законодателна инициатива, процесуални хватки и т.н.

Те изтъкват, че въпреки критиките към прилаганите досега мерки в подкрепа на домакинствата и бизнеса, не се дава никакъв знак за намеренията в тази посока.

От КНСБ се опасяват, че прекомерната предпазливост на партийните заявки за намиране на формула за управление е на път да блокира управлението на страната. По тази причина те настояват парламентът да се фокусира върху няколко спешни решения, с които да се осигурят фискални буфери. Сред тях са внасяне на Националния план за развитие и устойчивост до края на април в ЕК, за да може той да бъде одобрен на Европейския съвет на 24-25 юни, което ще осигури финансови средства за страната ни още през есента в размер на 13% от общата сума (между 1,5 – 2 млрд. лв.).

От синдиката настояват и да се заемат средства по инструмента за подкрепа SURE за осигуряването на повече финансови буфери през следващите месеци с цел продължаване на мярката за подкрепа на заетостта. Те напомнят, че тези средства не се записват в дефицита по бюджета, а до момента България е заявила едва 511 млн. евро, или 0,55% от разпределените пари между отделните страни. От КНСБ считат, че е необходим допълнителен ресурс от поне 400 млн. евро, за да може да бъде обезпечена мярката за запазването на заетостта и доходите на работниците до края на тази година.

КНСБ иска също актуализация на Бюджет 2021 в посока на увеличаване на разходните пера за подкрепа на най-засегнатите домакинства и бизнеси от кризата, включително актуализация на бюджета на НЗОК за осигуряване на ресурс за работещите на първа линия, който се осигурява от държавния бюджет. Те подчартават, че страната ни и в момента е заложила един от най-ниските дефицити в ЕС от едва 3,9% в ЗДБРБ за 2021 г.

Според синдиката е необходимо да се продължат мерките срещу коронавируса за защита на домакинствата и работещите, както и за подкрепа на бизнеса. КНСБ са категорични, че във времена на нестабилност депутатите трябва да проявят отговорност в решаване на бъдещето на страната.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Купуваме само най-евтиното": какво е да си беден в една от най-богатите страни

0 (0) "Купуваме само най-евтиното, друго не можем да си позволим": Германия е една от най-богатите страни в света, но около 10% от възрастните германци прекарват старините си в бедност. Какви са причините и как се живее така? Уве Зауер е на 66 години, по професия е строител на пещи […]
d0bad183d0bfd183d0b2d0b0d0bcd0b5 d181d0b0d0bcd0be d0bdd0b0d0b9 d0b5d0b2d182d0b8d0bdd0bed182d0be d0bad0b0d0bad0b2d0be d0b5 d0b4d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.