Колапс! Почина мъж с изгаряния и недоказан коронавирус, изхвърлен от болница

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad0bed0bbd0b0d0bfd181 d0bfd0bed187d0b8d0bdd0b0 d0bcd18ad0b6 d181 d0b8d0b7d0b3d0b0d180d18fd0bdd0b8d18f d0b8 d0bdd0b5d0b4d0bed0bad0b0

Мъж е починал, след като го изгонили от болницата в Берковица заради недоказан коронавирус, научи агенция BulNews. Дъщеря му Вероника Младенова разказа за ужасяващия начин, по който е загубила баща си Ивайло Цеков в лабиринта на българската здравната система.

На 10 ноември съселяни на починалия, който живеел в берковското село Котеновци, се обаждат, за да я информират, че баща ѝ е с изгаряния, които били сериозни. Негов съселянин казал, че ще пътуват до болницата в Монтана, за да бъде прегледан и настанен в болница.

След това отново я потърсили, за да ѝ съобщят, че в Спешния център в Монтана не са приели за преглед мъжа, а е бил препратен към хирург, който не са открили, но друг лекар го насочил към невролог, откъдето пострадалият мъж също е върнат и не е приет в лечебно заведение. Той се върнал в селото, а дъщеря му решила да го посети и заедно да отидат в болница.

Вероника посетила баща си на 12 ноември. Тогава вижда и раните му, които са били дълбоки. Двамата отишли в болницата в Берковица при личния му лекар. Той отсъствал, но съпругата му е била в кабинета. Тя прегледала мъжа и казала, че трябва да бъде настанен в хирургия, а раните му – да бъдат обработвани. Издадено му е направление за хоспитализация, след това дъщерята отишла с баща си в кабинета на д-р Дойков, хирург в болницата в Берковица. Докторът направил превръзка на пострадалия и казал, че го приема в отделение. Лично Вероника качила баща си в болничната стая, където ѝ дали и термометър да измери температурата му, която в момента на приемането е била 36 градуса. След това ѝ казали, че свижданията са забранени заради ситуацията с коронавируса. В понеделник младата жена отишла пред кабинета на д-р Дойков, за да се информира за състоянието на своя баща. Тя разказва, че там е чула него и още един лекар как обсъждат случай на пациент, на когото била направена рентгенова снимка на бял дроб, от която е установено, че пациентът е с двустранна пневмония. Лекарите обсъждали какво да правят с този пациент, дали да му правят тест или да го изписват. “Кой ще плати този тест? Не виждаш ли, че той няма пари, ще затворят отделението под карантина …”, това чува Вероника от разговора в кабинета.

Баща ѝ обаче е разполагал с 400 лв. по време на престоя си в болницата.

“Аз бях оставила телефон за контакти, но никой не ме беше търсил, нито да ме уведоми за състоянието на баща ми, нито, че е необходимо да се направи тест заради съмнения за коронавирус или каквото и да било. До момента не знаех, че във въпросния разговор става въпрос за баща ми. Лекарят излезе, в кабинета влязох аз, при което д-р Дойков започна на висок тон да ми държи сметка, защо не съм казала при приемането, че баща ми е с коронавирус, той от човешка гледна точка го бил приел, а сега заради баща ми ще бъде затворено цялото отделение. Баща ми нямаше оплаквания, закарах го в болницата заради изгарянията. Попитах, защо не му бъде направен тест, а в отговор ми беше зададен въпросът, кой ще плати за теста… Отговорих, че аз ще платя и попитах къде трябва да отида и какво да направя, за да му бъде направен такъв тест и съответно да бъде предприето лечение за вируса. Докторът ми отговори, че завеждащият на COVID отделението отказва да приеме баща ми. Аз тогава отново попитах какво да правя. Отговорът беше да взема баща ми и да си го карам у дома“, разказа Вероника. Това се е случило на 16 ноември, понеделник.

Дъщерята питала какво да прави с раните, тъй като тя не е медицинско лице, а в селото няма такова. Лекарят и отговаря, че от човешка гледна точна след няколко дни ще го превърже.

„Попитах го как да разбирам това “от човешка гледна точка”, или имаш нужда от лечение или не, той пак ми повтори да ходя да му прибирам нещата и да си го взимам. Качих се в отделението, баща ми наистина беше в лошо състояние, дишаше много тежко. Каза ми, че се чувства зле и не може да диша. Аз му казах, че трябва да го преоблека, че оттук буквално ни изхвърлят и трябва да направим някъде тест. Преоблякох го, но се оказа, че не може да ходи. Помоли за количка и заедно с жена от персонала на болницата го свалихме пред входа на Бърза помощ. Там се появи д-р Велкова, съпругата на личния му лекар д-р Заеков. Попита какво се случва и се опита да ни съдейства. Посъветва ме да се кача в рентгена и да взема снимката на белия дроб, и след това да се върна в другата болница при д-р Заеков, за да ми бъде издадено направление за PCR тест. Колата ми беше паркирана пред Спешна помощ. Помогнах на баща ми да влезе в нея и щях да отида пеша до кабинета за направление. Той каза, че му се ходи до тоалетна, но човекът от спешната помощ ме помоли да преместя колата от входа, защото можело да дойде линейка със спешен случай. Попитах го, какъв по-спешен случай от този на човек, който не може да диша…? Отидох с колата до кабинета за направление за тест, като оставих баща ми в тоалетната там. На излизане от кабинета го видях паднал в коридора. Имаше и чакащи пациенти за другите кабинети. Вдигнах го, молех го да събере всичките си сили и да ми помогне, защото все пак е по-тежък от мен… Успяхме да стигнем до колата и да го кача, реших да опитам в Монтана. Дишането му ставаше все по-трудно, вече не можеше и да говори. Преди да отидем в Монтана се отбих в Котеновци да взема чисти дрехи и необходимите неща за настаняване в друга болница. Там, пред къщата той издъхна… До този момент не се бях срещала със смъртта, не знаех дали баща ми наистина е починал, не знаех какво да направя. В този момент видях, че по главния път на селото се задава линейка, спрях я, помолих екипа да слезе да видят дали баща ми е жив. Беше ми отговорено, че той е с коронавирус и че те не могат да слизат, защото не са с необходимото облекло и продължиха“, разказа дъщерята.

Това е бил екипът, който е видял Вероника и баща ѝ пред Спешния център в Берковица.

„Опитах да намеря пулса на баща ми, но не успях. След това звъннах на личния лекар, за да издаде съобщение за смърт. Тук не става въпрос за личната ми трагедия, а за отношението, което срещнах в болнично заведение. Никой не направи опит да спаси човешки живот. И в момента не знам дали е починал с коронавирус или от друго. Не зная какво се е случвало в болницата“, допълни Вероника.

Тя сподели, че след погребението е взела епикризата от хирургия и там пишело, че пациентът се изписва с подобрени показания, въпреки че той не се е чувствал добре и издъхнал в колата на път към друга болница.

„Едва ли човек, който е с подобрено състояние, ще умре в колата“, каза Вероника.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Биха и ограбиха 54-годишен мъж в Кнежа

0 (0) Пребиха и ограбиха мъж в хранителен магазин, съобщиха от полицията. На 29 ноември към 18:45 часа в Районно управление-Кнежа бил получен сигнал за нанесен побой и извършен грабеж на мъж в хранителен магазин в града, предава Блиц. След разследване, криминалистите са задържали двамата 20-годишни извършители. В хода на […]
d0b1d0b8d185d0b0 d0b8 d0bed0b3d180d0b0d0b1d0b8d185d0b0 54 d0b3d0bed0b4d0b8d188d0b5d0bd d0bcd18ad0b6 d0b2 d0bad0bdd0b5d0b6d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.